Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus

Zweinstein, in het engels ook wel Hogwarts genoemd, is de toverschool uit de beroemde boeken en filmserie Harry Potter.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 17 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
146
0
Afbeelding door Jules Marvin Eguilos via Unsplash
Zweinstein, in het engels ook wel Hogwarts genoemd, is de toverschool uit de beroemde boeken en filmserie Harry Potter. Zweinstein is een groot kasteel van maarliefst zeven verdiepingen waar jonge tovenaars vanaf hun elfde magie kunnen leren. Zweinstein staat in Schotland. De reden dat dreuzels (mensen zonder toverkracht) het kasteel niet kunnen vinden is omdat het wordt omgeven door magische spreuken waardoor elke dreuzel die in de buurt van het kasteel komt het niet kan zien en vergeet waarom hij daar was. In het kasteel zijn onder andere een eetzaal, die de grote zaal wordt genoemd, verschillende klaslokalen, een bibliotheek inclusief een verboden afdeling, vier huiskamers met slaapzalen die worden gebruikt als thuisbasis van één van de vier afdelingen, en een binnenplaats aanwezig. De vier afdelingen (Griffoendor, Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw) hebben elk hun eigen karaktereigenschappen en strijden met elkaar om aan het eind van het jaar de meeste punten te hebben en de huisbeker te winnen.

De geschiedenis

Zweinstein werd lange tijd geleden gesticht door de vier grootste tovenaars van die tijd: Goderic Griffoendor, Zalazar Zwadderich, Helga Huffelpuf, en Rowena Ravenklauw. Elke van de stichters ambitieerde andere eigenschappen in jonge tovenaars. Ze richtten vier huizen op, groepen leerlingen met elk hun eigen karaktereigenschappen en ambities. De jonge eerstejaars tovenaars worden bij hun aankomst in het kasteel tijdens de sorteerceremonie in een van de vier afdelingen geplaatst, waar zij de rest van hun schooltijd bij zullen horen. Na enige tijd ontstond er ruzie tussen de vier stichters. Zwadderich was, in tegenstelling tot de andere drie stichters, van mening dat ze enkel tovenaarsleerlingen van zuiver bloed moesten toelaten. Dat wil zeggen leerlingen waarvan de ouders ook tovenaars zijn. De andere drie stichters wilden wel iedereen toelaten, met als gevolg dat Zwadderich de school verliet. Voordat hij wegging heeft hij echter een verborgen kamer gebouwd, waarin een monsterlijk wezen woont. Hij verzegelde de kamer totdat de ware erfgenaam van Zwadderich naar de school zou komen en de kamer zou openen, zodat het monster alle kinderen van niet zuiver tovenaarsbloed zou kunnen doden.

De vier afdelingen

Zoals eerder vermeld worden de leerlingen van zweinstein onderverdeeld in vier afdelingen, ook wel huizen genoemd. Elke afdeling staat bekend om zijn eigen karaktertrekken, heeft zijn eigen kleuren, een leerlingenkamer en een afdelingshoofd.

De leerlingen van griffoendor staan bekend om hun dapperheid, ridderlijkheid en moed. De kleuren van griffoendor zijn rood en goud en het wapen is een leeuw. De leerlingenkamer is gevestigd in de toren op de zevende verdieping en wordt bewaakt door een pratend schilderij dat enkel leerlingen doorlaat die het juiste wachtwoord geven.

Zwadderich staat bekend om sluwheid. De leerlingen van Zwadderich zijn ambitieus en schuwen niets om hun doel te bereiken. Hierdoor worden ze door de andere drie huizen vaak als gemeen beschouwd. Het loge van Zwadderich is een slang en de kleuren zijn groen en zilver. De leerlingenkamer is in de kerkers en ligt direct onder het meer. Ook deze leerlingenkamer kan enkel betreed worden door bij de ingang het juiste wachtwoord te geven.

Huffelpuf laat iedereen toe tot haar afdeling. De leerlingen staan bekend om hun trouw en geduldigheid en zijn harde werkers. De kleuren van Huffelpuf zijn geel en zwart en het wapen is een das. De leerlingenkamer van Huffelpuf licht naast de keukens. Om binnen te komen moet je op een vat tikken in een bepaald ritme.
De leerlingen van Ravenklauw zijn intelligent. Ze staan bekend om hun geleerdheid, creativiteit en verstand. De kleuren van Ravenklauw zijn blauw en brons (in de films zijn deze kleuren vervangen door blauw en zilver). Het wapen is een Adelaar. De leerlingenkamer van Ravenklauw ligt in de westelijke toren. Om binnen te komen moeten leerlingen een raadsel oplossen dat wordt gegeven door de pratende deurklopper.

De vier afdelingen strijden met elkaar om aan het eind van elk jaar de huisbeker te winnen. Gedurende het jaar kunnen leerlingen punten verzamelen te winnen met sportwedstrijden of door goed gedrag te laten zien. De punten worden bijgehouden door vier grote zandlopers die in de grote zaal staan. Docenten kunnen punten geven wanneer een leerling goed gedrag laat zien, maar kunnen ook punten aftrekken als een leerling de regels overtreed. Aan het eind van het jaar wint de afdeling waarvan de leerlingen de meeste punten hebben verzameld.

Lessen

Op zweinstein leren jonge heksen en tovenaars hoe zij magie moeten beoefenen. Zij leren de fijne kneepjes van het tovenaarsschap en leren daarnaast meer over de tovenaarswereld. De lessen die op zweinstein worden gegeven zijn Toverdranken, Bezwerinen, Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Geschiedenis van de Toverkunst, Gedaanteverwisseling, Astronomie, Waarzeggerij, Kruidenkunde, Geschiedenis van de Toverkunst, Dreuzelkunde, Voorspellend Rekenen, Leer der Oude Runen en Verzorging voor Fabeldieren. Net als op Nederlandse middelbare scholen kunnen leerlingen op een geven moment zelf vakken en bijvakken kiezen.

Sport

Net als op veel scholen sporten de leerlingen van Zweinstein ook. In hun eerste jaar krijgen ze vliegles op een bezemsteel. Daarnaast stelt elke afdeling een team samen dat gedurende het jaar wedstrijden tegen de teams van andere afdelingen speelt. De sport die zij spelen? Zwerkbal. De tovenaarssport van de Harry Potter serie, die in de lucht wordt gespreeld op bezemstelen. Een zwerkbalteam bestaat uit zeven spelers: één zoeker, die de gouden snaai probeert te vangen en zo 150 punten kan verzamelen en de wedstrijd kan eindigen; twee drijvers die de beukers met knuppels naar het andere team slaan om hun van hun bezems te gooien; drie jagers, die proberen punten te scoren door de slurk door een van de drie hoepels van het andere team te gooien; en een wachter die de drie hoepels van het eigen team verdedigd.

Eten

De leerlingen van Zweinstein eten in de grote zaal. Het eten wordt in de keukens gemaakt door huiselven, kleine elfachtige wezens die worden gebruikt als bedienden, en worden op magische wijze van de keukens naar de grote tafels in de eetzaal getransporteerd. Elke afdeling heeft zijn eigen tafel waaraan de leerlingen eten. Een paar keer per jaar wordt er een feestmaaltijd georganiseerd met allerlei lekkernijen uit de toverwereld.
0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 17 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
146
0

Recente en relevant artikelen