Artikel.nl
Editorial Approved Badge

10 Tips om inkt te besparen bij het printen

Jawel, dat is een titel die vraagt om door te lezen he! Hier op Artikel.nl wordt wat afgeschreven en vast ook vooraf geprint ter controle en om thuis even te laten zien… Dus wie wil er nu niet effectieve manieren en technieken kennen om die hoge afdrukkosten te verlagen en ook het milieu te sparen.

Geschreven door Robert Arnoldy
Gepubliceerd op: 18 juni 2022
2
220
1
Inktpatronen voor printers kunnen behoorlijk duur zijn, en de financiële last wordt nog zwaarder als je vaak print. Naast het vinden van de printer met de goedkoopste inktpatronen, zijn er nog tal van andere manieren om de printkosten te verlagen. Lees hier hoe je op printerinkt kunt besparen.

Tip 1. Gebruik een inkt besparend lettertype

Het gebruik van een inkt besparend lettertype is een van de eenvoudigste manieren om de printkosten te drukken. Door je documenten in kleinere letters en eenvoudiger lettertypes af te drukken, kan je meer pagina's uit elke tank halen. Door je teksten van vet naar normaal te wijzigen, verleng je ook de levensduur van je inktpatroon.

Serif-lettertypes vereisen een kleinere hoeveelheid inkt om af te drukken vanwege hun dunnere lijnen. Century Gothic, bijvoorbeeld, gebruikt slechts 75% van de inkt die Arial nodig heeft. Over het algemeen zijn de vijf meest inkt besparende lettertypen:
 • Century Gothic
 • Times New Roman
 • Calibri
 • Verdana en
 • Arial.

Tip 2. Optimaliseer de inkt besparende software of driver van je printer

De meeste printers zijn tegenwoordig voorzien van een handige software-interface waarmee je talloze apparaat functies kunt bedienen en aanpassen. Elke printer wordt ook geleverd met een printerstuurprogramma dat een eenvoudige methode biedt om instellingen te wijzigen. Je kunt het stuurprogramma openen door:
 1. De pagina van de printer te openen (deze wordt in sommige Windows-versies aangeduid als Apparaten en printers) via het menu Start of het Configuratiescherm.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de printer of het pictogram ervan.
 3. Start het tabblad Voorkeursinstellingen voor afdrukken.
 4. Zoek in de software-interface of het stuurprogramma naar een inkt besparende modus. Kies voor de conceptmodus als uitvoer van presentatiekwaliteit niet nodig is.
 5. Klik op "Printers en faxapparaten" in het Configuratiescherm.
 6. Klik met de rechtermuisknop op je printer in de lijst en selecteer "Voorkeursinstellingen voor afdrukken".
 7. Klik op de optie "Geavanceerd" en kies "Klad" of "Snel normaal".

Tip 3. Stel de afdrukvoorkeur in op grijstinten

Wil je nog meer geld besparen? Wanneer kleur niet vereist is in je document, kan je je afdrukvoorkeur het beste instellen op "grijstinten" of zwart-wit. De teksten zullen nog steeds leesbaar zijn, en afbeeldingen zijn van goede kwaliteit met aanzienlijk minder inktverbruik. Als je zo'n afdrukvoorkeur gebruikt, bespaar je enorm op inkt:
 1. Ga naar het menu "Eigenschappen" of "Voorkeuren" van uw printer.
 2. Selecteer "Grijsschaal" en klik op opslaan.
 3. Afdrukken in monochroom of grijstinten.
Veel mensen vragen of het voordeliger is om monochroom of grijstinten te gebruiken, dus laten we hier snel induiken. Voor de meeste printers houdt het afdrukken van grijstinten een mengeling van kleuren in, terwijl monochroom uitsluitend zwart is. Beide zijn behoorlijk zuinig in inktgebruik, zodat je met geen van beide de fout in gaat.

Tip 4. Zoek een efficiënte printer

Veel hedendaagse printers zijn verrassend laag geprijsd. Echter, als je eenmaal rekening houdt met hun totale inkt of toner cartridge kosten, realiseer je je dat dingen niet zo goedkoop zijn. In het algemeen geldt: hoe duurder de printer, hoe lager de kosten per pagina. Het is altijd het beste om je huiswerk te doen als je op zoek bent naar een printer. Op die manier kan je voorkomen dat je opgescheept zit met een product dat veel te veel inkt of toner kost.

Tip 5. Print alleen wat je nodig hebt

Door alleen te printen wat nodig is, kan je verspilling tegengaan en besparen op inkt en papier. Het is niet nodig om vijf kopieën van je rapport te printen als twee net genoeg is. En als je een presentatie via het scherm kunt maken zonder hard copy, doe dat dan. Denk goed na voor je afdrukt en controleer je werk dubbel zodat je het inktverbruik kunt beperken.

Tip 6. Controleer je werk twee keer

Over dubbelchecken gesproken: dit is een van de meest praktisch manieren om je inktpatronen te verlengen. Je kunt dit gemakkelijk doen door gebruik te maken van de handige afdrukvoorbeeldfunctie. Elke computer heeft deze instelling, dus het is geen enkel probleem om hem te openen en te gebruiken.

Het afdrukvoorbeeld geeft je een versie of weergave op het scherm van de pagina die je wilt afdrukken. Zo kan je alles controleren voordat je afdrukt, zodat je geen inkt verspilt aan het afdrukken van de verkeerde informatie. Met deze functie kan je op het laatste moment nog wijzigingen aanbrengen voordat het document naar de printer wordt gestuurd.

Tip 7. Schrik niet van waarschuwingen dat de inktcartridge bijna leeg is

In werkelijkheid is het waarschuwingsmechanisme van de printer, dat aangeeft wanneer de inkt van een kleurencartridge bijna op is en moet worden vervangen, een blok aan het been. De printer zal je vaak vragen de inktpatroon te vervangen, ook al zit er nog een beetje inkt in de tank. Sommige printers zijn nauwkeuriger met hun waarschuwingen dan andere, en het verschilt sterk per merk en model. Uiteindelijk wil je je geld niet weggooien door de cartridges te vroeg te vervangen.

De beste oplossing voor dit probleem is het resetten van de inktpatronen, zodat je het waarschuwingssysteem van de printer kunt omzeilen. Jre kunt dit doen door deze eenvoudige stappen te volgen:
 1. Koppel het netsnoer en de USB-kabel van uw printer los.
 2. Open de klep van de inktcartridges en houd de 'aan/uit'-knop 15 seconden lang ingedrukt.
 3. Sluit de voedingskabel en de USB-kabel weer aan terwijl je de' aan/uit'-knop ingedrukt houdt.
 4. Sluit de klep van de inktcartridge en laat de 'aan/uit'-knop los om de reset te voltooien.

Tip 8. Zorg voor uw inktpatronen

Kleine deeltjes van het inktmengsel kunnen zich soms ophopen op de spuitopeningen en verstoppingen veroorzaken, vooral bij oudere inktpatronen. De beste oplossing voor dit probleem is niet te veel inktpatronen aan te schaffen, zodat ze niet over de uiterste gebruiksdatum heen gaan. Normaal gesproken gaan inktpatronen tot twee jaar mee voordat ze aan kwaliteit en conditie verliezen.

Een andere goede oplossing voor dit probleem is de capaciteit van je inktpatronen af te stemmen op je precieze afdrukvolume. Op die manier bewaar je alleen de cartridges die je nodig hebt en vermijd je dat er veel cartridges de houdbaarheidsdatum overschrijden. Het helpt ook enorm om de sproeiers van de printerkop constant schoon te maken.

Tip 9. Pas de grootte en resolutie van afbeeldingen aan

Pas het formaat en de resolutie van je foto's en afbeeldingen aan, zodat je minder kleureninkt verbruikt en meer bespaart. Je kunt het formaat en de resolutie aanpassen via de instellingen van je printer.

Tip 10. Kies een printer met een automatische duplex-eenheid

De meerderheid van de huidige printermodellen zijn uitgerust met een automatische duplex-eenheid, waarmee je kunt afdrukken op de voor- en achterzijde van het papier. Deze dubbelzijdige afdrukfunctie is kostenbesparend en milieuvriendelijk omdat het je het papierverbruik met bijna 50% vermindert. En als het tijd is voor enkelzijdig afdrukken, kan je eenvoudig overschakelen naar simplex afdrukken als instelling in je stuurprogramma. Dubbelzijdig afdrukken is echter niet zo snel als enkelzijdig afdrukken, omdat de pagina moet worden omgedraaid om op de achterkant te kunnen afdrukken.

Bespaar meer met lagere inktkosten

Je ziet het, dit zijn enkele manieren om de levensduur van uw cartridges te verlengen. Van het gebruik van een inkt besparend lettertype en inkt besparende software tot het omzeilen van waarschuwingen over het inktniveau. Als je een of meer van de bovengenoemde tips opvolgt, kan je geld besparen op de printkosten, ook zakelijk binnen je onderneming of de organisatie waar je werkzaam bent door daar op aan te sturen!

Foto: George Milton via Pexels
2
Geschreven door Robert Arnoldy
Gepubliceerd op: 18 juni 2022
2
220
1

Comments

 • 21 juni
 • 0
Ik zoek bij mijn printer dus al een hele tijd naar het zuiniger instellen, maar ze hebben het goed verstopt deze keer.
Die reset knop ga ik proberen! Dank voor je tips.
 • 21 juni
0

Recente en relevant artikelen