Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Bitcoin, geweldig of niet?

We zijn toe aan een nieuwe manier van betalen. Papiergeld is, onder andere dankzij de beperkte dekking, niet meer van deze tijd. Maar wat wel? Die garantie, de zekerheid dat je waarde hebt, dat is in de huidige tijd een enorme uitdaging. Ik denk dat je veel, heel veel geld kunt verdienen in bitcoin. Toch vind ik het eng.

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 9 jan 2022
3
63
3
Afbeelding via pixabay van Tamim taban
Afbeelding via pixabay van Tamim taban

Bitcoin, een geweldig product.

Helaas, mijn mailbox stroomt ongeveer dagelijks vol met de meest aantrekkelijke aanbiedingen. Ik ga er niet op in… Mijn vertrouwen in deze nieuwe manier van betalingsverkeer is hiervoor te laag.

Ooit, ik denk een jaar of drie geleden, heb ik mij verdiept in cryptocurrency. Voor de duidelijkheid: Ik vind het een geweldig alternatief voor ons huidige bankstelsel dat in mijn ogen hier en daar te machtig is geworden.
Toch even wat duidelijkheid scheppen. Wat is dan cryptocurrency? Digitaal geld dus. Een methode, die net zoals bij ons papier en muntgeld een waarde vertegenwoordigd, maar het zelf niet in zich heeft.

Op zich dus al een methodiek waarbij je je af moet vragen in hoeverre die waarde ook daadwerkelijk gedekt is. (Dat dit niet overal aan de orde is, blijkt bijvoorbeeld uit het constant maar uitgeven van staatsobligaties, waardepapieren dus die de garantie van een regering erachter hebben staan). Het luchtkasteel kan op deze manier groeien en groeien tot het moment dat het vertrouwen verdwijnt. (ja, ook in ons huidige financiële stelsel)
Bij Cryptocurrency staat deze garantie los van overheden. Dat maakt dat het meteen ook een mooi systeem wordt. Alleen, het biedt ook heel veel negatieve mogelijkheden. Hoe zorg ik ervoor dat het bijvoorbeeld niet gehackt wordt?

Dat probleem is opgelost. De cryptocurrency is (meestal) vastgelegd in de blockchain. Weer een moeilijke term, maar wel een term die heel veel biedt. Ook die zal ik even uitleggen.
Je computer kan gehackt worden, wees gerust, wanneer men dat zou willen, was het al lang gebeurd. Een wachtwoordcombinatie van ongeveer 8 symbolen (of het nu cijfers of letters zijn) kost een gemiddelde hacker een paar uurtjes. (Ben je al aan het zweten?)

Maar de block chain gaat er niet zozeer van uit dat jouw wachtwoord super sterk is, nee, het doel is om te beperken iets met jouw gegevens te kunnen doen, ze aan te passen of te stelen bijvoorbeeld, daarin ligt de kracht. De te beschermen gegevens liggen namelijk niet alleen vastgelegd op jouw computer, nee ze zijn vastgelegd op een hele ketting (chain) van computers. Om iets met die gegevens te kunnen, moet je zodoende inbreken in meer dan 50 procent van die ketting om zo de verandering te realiseren. Wordt dus een heel stuk lastiger.

Onze cryptocurrency is dus ook vastgelegd in een dergelijke blockchain. Wat mij betreft echt een geweldig principe, de vertaling naar de toekomst waar we allen op zaten te wachten. De bank bepaalt niet meer de regels, ook de overheid niet, maar de gemeenschap, de blockchain, die bepaalt.
Alleen heel jammer, dat er vooraf niet goed is nagedacht over regulering, over voorwaarden, over toezicht.
Natuurlijk niet, zal je denken, dit was juist het alternatief!

Klopt, maar het is dus ook het alternatief voor het criminele circuit. Binnen deze blockchain is geld gemakkelijker wit te wassen.
Ik kan gemakkelijker transacties realiseren. Hoe dan? Zal je denken, het is toch allemaal vastgelegd in die blockchain? Het is dan toch te achterhalen wie welke transactie, wanneer uitvoert? En daarmee is de transparantie toch enorm?

Klopt, tot op zekere hoogte.
1. Cryptocurrency is niet gebonden aan overheden, dus wanneer ik de transacties doe vanuit een land waar de regelgeving vrijer is, dan ga ik gemakkelijker vrijuit ook al is mijn transactie inzichtelijk.
2. Ik kan eenvoudig een nieuwe eigen cryptomunt maken en deze waarde laten vertegenwoordigen wanneer ik veel financiële ruimte heb.
a. Wanneer jij in een vroeg stadium deze munt koopt, en de waardestijging zet in, dan kan je zonder dat er een transactie is geweest toch erg veel geld hebben binnen gehaald. Jouw verdienste is hiermee volkomen legaal (tenzij daar een niet inzichtelijke en niet te achterhalen afspraak aan is vooraf gegaan).
b. Met jouw cryptomunt die inmiddels daadwerkelijk waarde vertegenwoordigd, kan je een valutawissel maken met een meer gangbare munt en zo je winst borgen.
c. (andere muntbezitters zullen mogelijk best geïnteresseerd zijn in jouw sterk in waarde stijgende munteenheid)
3. Ik kan alle transacties achterhalen vanaf het eerste moment van aankopen, maar hoe je daarvoor aan het geld kwam, dat is niet te achterhalen.
4. De hoeveelheid transacties kan zodanig oplopen, dat het vrijwel onmogelijk is om de bron nog op te sporen van de oorspronkelijke start. (er vinden ook vertakkingen plaats in ieder “waardemoment”)
5. Momenteel is er al zo enorm veel cryptocurrenty in omloop, dat beperking van het huidige systeem en transparantie daarvan niet meer mogelijk is.
6. Banken zijn zeer wantrouwig naar dit systeem, want:
a. Het is een concurrent die, wanneer men hiertoe gaat overstappen, de banken buiten spel gaat zetten.
b. Het is voor banken vrijwel onmogelijk om aan te tonen dat het hier om “wit” geld gaat en daarmee voldoen ze niet aan hun verplichting om witwassen tegen te gaan.
7. Die net opgestarte munteenheid, waar je zo gemakkelijk geld mee verdiende, kan net zo gemakkelijk een luchtkasteel zijn en morgen, door gebrek aan financiële input, ontploffen. (weg is je geld en nee, hier is geen sprake van bankgarantie)

Realiseer je dat je niets, maar dan ook helemaal niets hebt aan jouw zuur verdiende muntjes, wanneer banken geen zaken meer met je willen doen. Besef, dat wanneer men in jou een potentiële witwasser van crimineel geld ziet, de bank überhaupt niet meer met je in zee wil gaan. Hoe kom je dan aan je salaris? Hoe betaal je je hypotheek?
Dus ik heb het nu ineens niet meer alleen over jouw enorme verdiensten op de digitale geldmarkt, nee ik heb het over je pinpas, je dagelijks leven. De vraag is dus… Waar gaat dit toe leiden in de toekomst?
Weg krijg je het niet meer, het is te groot.
Reguleerbaar krijg je het ook niet tenzij je heel veel zwart geld accepteert!
Is dit het einde van ons huidige bankstelsel?
3
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 9 jan 2022
3
63
3

Comments

  • 12 jan
  • 1
Het grote nadeel aan deze soort munten is dat de waarde enorm kan schommelen. Op dag 1 heb je voor 1000 euro waarde 'gekocht' en op dag 10 kan dat nog 50 euro waar zijn of 1500.
(Ik heb er ook wel...)
  • 12 jan
1
  • 11 jan
  • 1
Mijn man en ik hebben het er regelmatig over en toch willen we er nog niet aan. Het voelt te ontastbaar en fragiel aan om in te investeren.
1
  • 11 jan
  • 0
Wanneer je de juiste verstrekker hebt gevonden, weet ik vrij zeker dat je er geld mee zou kunnen verdienen. Maar zelf ga ik er niet meer in investeren (ook al weet ik, dat ik dan geld misloop) Waarom? Omdat ik het gevoel heb, dat de digitale wereld teveel gaat bepalen. Heel naïef waarschijnlijk.
  • 11 jan
0

Recente en relevant artikelen