Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Brandhout tips om geen geld te verbranden

In Hongarije, waar we sinds een aantal jaar wonen, is huisverwarming met hout één van de belangrijkste verwarmingsbronnen. In veel dorpswoningen zijn vaak twee verwarmingsbronnen aangesloten op de CV. Een gasketel én een houtketel. Nu de prijs voor gas ook hier uit de bocht is gevlogen, vallen velen weer terug op hun oude vertrouwde houtketel of houtkachel.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 26 jan 2023
0
88
0
Afbeelding door Sven Brandsma via Unsplash

Hout kopen en cowboys

Ondanks dat de prijzen van stookhout ook fors zijn gestegen, is het verwarmen met hout nog steeds voordeliger dan gas. Wel is het noodzakelijk dat je elk jaar een nieuwe voorraad hout af laat leveren. En dat is niet altijd even gemakkelijk zo ondervonden ook wij in de eerste jaren. Daarom in dit artikel een aantal tips zodat je geen geld verbrand met je houtkachel!

Onze eerste kuubs droog, gekloofd en 'kachelklaar' brandhout bestelden we via een adres op Facebook marktplaats voor een zacht prijsje. Dat bleek geen onverdeeld succes. Nadat de vrachtwagen snel werd gelost en het hout afgerekend bleek zowel de bestelde hoeveelheid en kwaliteit niet overeenkomstig de advertentie te zijn. En droog was het al helemaal niet.

En de verkoper? Die had inmiddels zijn profiel gewist en ongetwijfeld weer een nieuw slachtoffer gevonden... Zo, dat was onze eerste les hout kopen in Hongarije. Er lopen ook hier blijkbaar veel 'houtcowboys' rond.

Afbeelding door Claire Chalcraft via Unsplash

Wanneer hout kopen?

Pas later leerden we dat een betrouwbare leverancier altijd een EU certificeringsnummer overhandigt bij de rekening. Zo weet je zeker dat het hout een gecontroleerde kwaliteit heeft, met een verkoopadres waarbij je bovendien bij een klacht verhaal kunt halen op vertoon van de factuur.

De volgende vraag die opkomt bij een beginnend houtstoker is wanneer je het beste je houtvoorraad voor volgend jaar weer aanvult. Droog hout geeft tot wel dertig procent meer warmte af dan vochtig hout. Daarom kopen we ons hout altijd in het vroege voorjaar, begin maart. Zo kan het goed drogen tijdens de lange warme Hongaarse zomer.

Afbeelding door Tijana Drndarski via Unsplash
Goed stookhout heeft een vochtigheidsgehalte van 10 tot 15%

Zorg dat hout droog is en blijft

Belangrijk om te weten is dat hout met een vochtigheidsgehalte van 10 tot 15% het beste is. Ter vergelijking; vers gerooid hout heeft een vochtigheidsgehalte van rond de 45%.

TIP: Je kunt eenvoudig zelf de vochtigheid van het hout meten met een zogenaamde vochtigheidsmeter.

Sla je hout droog op, maar zorg dat de wind het hout wel kan drogen (goede ventilatie). De beste plek om stookhout op te slaan is een overkapping zonder zijwanden, gericht op het zuiden. Maar ook een stapel die vrij van de grond wordt gestapeld, aan de bovenkant is afgedekt en op het zuiden is gericht voldoet prima. Het belangrijkste is dat het hout goed wordt beschermd tegen neerslag.

Afbeelding door Jon Tyson via Unsplash

Wat voor hout kopen?

Naaldhout is niet geschikt als brandhout vanwege de hars in het hout die schoorsteenbrand kan veroorzaken!

Over het algemeen zijn harde loofhoutsoorten het meest geschikt voor brandhout. Denk dan aan soorten als eik, beuk, haagbeuk en acacia. Maar ook fruitbomen als kers, peer en appel zijn heel geschikt.

Gebruik liever geen naaldhoutsoorten als dennen en sparren, want hierin zit hars die je schoorsteenkanaal snel vervuilt en schoorsteenbrand kan veroorzaken! Als aanmaakhout in kleine hoeveelheden is dit hout echter wel heel geschikt omdat het makkelijk brand.

Kachelklaar of in meters

Afbeelding door Jon Butterworth via Unsplash

Hongaren bestellen hun haardhout vaak in de vorm van boomstammen van twee meter lang. Vaak zijn dit flinke bomen met een diameter van vijftig centimeter of meer. Het is goedkoper dan wanneer je 'kachelklaar' brandhout koopt.

Je hebt er echter best veel werk mee en ook gereedschap voor nodig zoals een kettingzaag en kloofbijl om de boomstammen in stukken te zagen en te kloven. Om die reden bestellen we meestal kachelklaar hout. Het hout is dan gekloofd en gezaagd op een lengte van 30 centimeter. Wel zo comfortabel, we kunnen direct beginnen met stapelen.

Hoeveel kuub nodig

Afbeelding door Het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding door Het Zoete Hongaarse Leven

Uit literatuur blijkt dat twee kilo droog stookhout ongeveer net zoveel warmte afgeeft dan één kuub gas. Zo kun je vrij eenvoudig een inschatting maken van het aantal kuub hout dat je per jaar ongeveer verbruikt. Natuurlijk hangt het ook af van de grootte van je woning en de mate van isolatie.

Bij een gemiddeld gezinsverbruik van 1240 kuub gas kom je dan op zo'n acht tot tien kuub (los gestort) brandhout van een harde houtsoort voor verwarming. Dat is ook ons verbruik tijdens een gemiddelde winter.

Verwarm jij (deels) ook met hout? Laat hier weten hoe dat bevalt. Misschien heb je nog tips die je wilt delen. Laat gerust hier je gedachten, overpeinzingen of ervaringen achter!

Meer lezen over duurzaam leven

Afbeelding door Jakub Kriz via Unsplash

Sinds enkele jaren woon ik in een honderdtwintig jaar oude Hongaarse hoeve als homesteader. Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen. Kijk eens bij andere artikelen met als thema duurzaamheid van mijn hand. Zoals 'Gasvrij wonen in Hongarije' en 'Iedereen zou een boom moeten planten'.

0
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 26 jan 2023
0
88
0

Recente en relevant artikelen