Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Bloot, gewoner bestaat niet

Als activist voor een bredere maatschappelijke acceptatie van de mens in zijn meest normale verschijning, bloot, organiseer ik activiteiten en schrijf ik veel over dit onderwerp. Daarnaast ben ikzelf uiteraard zo vaak mogelijk bloot. Waarom ook niet ? Dit artikel was mijn inzending voor de PEN-GAU Essayprijs 2023.

Geschreven door Jan Vranken
Gepubliceerd op: 3 apr 2023
1
260
1
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben het liefst naakt. Niet alleen tussen mijn slaapkamer en badkamer, niet alleen in de sauna, en niet alleen op aangewezen naaktstranden. Ik vind het heerlijk om altijd naakt te zijn. Het is een onschuldige manier van leven die niemand schaadt, maar de afgelopen 40 jaar heb ik ongewenste vragen, onbeleefdheid en onbegrip gekregen van de Homo Textilus, de geklede mensen. Enter "Sociale Naaktheid". Je vraagt je waarschijnlijk af wat dat betekent? Nou, in de kern zijn we allemaal gelijk. Het enige biologische verschil tussen ons is de uitwendige genitaliën van mannen en vrouwen. Dat is niet iets wat ons zou moeten choqueren. Het is vreemd dat iemand aanstoot neemt aan een naakt persoon. Dat zou immers betekenen dat men indirect aanstoot neemt aan zichzelf. Hoe mooi zou het zijn als mensen elkaar gewoon konden respecteren om wie ze zijn?
foto : Jan Vranken
foto : Jan Vranken
Met sociale naaktheid bedoel ik naakt zijn zonder seksuele context, met respect voor elkaar als gelijken. In een notendop verwijst sociale naaktheid naar de praktijk van gedeeltelijk of volledig naakt zijn in een sociale omgeving waar het geaccepteerd en omarmd wordt. Het omvat activiteiten zoals naturistische resorts, naakt- en kledingvrije stranden, naakte yogalessen en meer. Het doel is om lichaamspositiviteit te bevorderen, het zelfvertrouwen te vergroten en maatschappelijke normen en beperkingen rond naaktheid uit te dagen. Sociale naaktheid stelt mensen in staat om op een niet-seksuele, bevrijdende manier in contact te komen met hun lichaam en de natuur. Het is een essentieel aspect van zelfexpressie en persoonlijke vrijheid dat gelijkheid bevordert.
Foto : Jan Vranken
Foto : Jan Vranken
De laatste tijd wordt in de media gesproken over de toename van preutsheid. Jongeren die niet meer naakt douchen na voetbalwedstrijden, meisjes die niet meer topless op het strand durven, en meer mensen die badkleding dragen in sauna's. Er is echter ook een duidelijke tegenbeweging. In Nederland recreëren steeds meer mensen in hun blootje, aldus de Nederlandse Naturisten Federatie. Vanuit de emancipatie en body-positivity bewegingen zien we meer initiatieven zoals de #freethenipple hashtag. Waarom is het voor mannen oké om zonder shirt te sporten, maar voor vrouwen problematisch? Het is een prachtig voorbeeld van de de-seksualisering van het lichaam.
Foto: Jan Vranken
Foto: Jan Vranken
Met dit artikel wil ik een lans breken voor sociale naaktheid. Het zou geweldig zijn als mensen meer nadachten en alternatieve levensstijlen afwezen, minder vanuit conservatieve, vastgeroeste gedragspatronen, of door religie opgelegde morele waarden. Ieder mens is gelijkwaardig. Sociale naaktheid is de ultieme aanvaarding van dat feit. Zelfs als je er in eerste instantie niet enthousiast over bent, zijn er ongetwijfeld veel voordelen aan naakt zijn. Naakt zijn in een sociale context kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven. Je zult beseffen dat sociale verschillen vervagen, en dat hoe je eruit ziet er niet toe doet voor hoe je iemand waardeert. Naakt zijn, je kleren afwerpen, leidt tot een diep gevoel van vrijheid, vrij van sociale druk en verwachtingen. Opgelegde schoonheidsnormen zijn ongelooflijk belastend voor mensen. De onzekerheid van het niet voldoen aan het ideaal leidt tot psychische problemen, eetstoornissen en erger. Gewoon naakt zijn. Je kunt jezelf zijn, hoe je er ook uitziet. Fotograaf Leon Schroder heeft dit idee prachtig vastgelegd in zijn twee prachtige fotoboeken "Naakt Rotterdam" en "Naakt Den Haag," waarin inwoners van deze steden van alle leeftijden en uiterlijke kenmerken naakt poseren. Het is de moeite waard een kijkje te nemen.
Public domain
Public domain
Uit eigen ervaring kan ik genoeg positieve effecten opnoemen die je doen nadenken over het afwerpen van je kleren. Naakt zijn in de natuur verlaagt onmiddellijk mijn stress en bevordert ontspanning. Dit komt door het vrijkomen van endorfine, natuurlijke stoffen die de stemming verbeteren en door het lichaam worden aangemaakt. Als ik in de zomer een mooie naaktstrand- of boswandeling maak, voel ik me bijna herboren. Dat kan in Nederland. Ik ben natuurlijk geen exhibitionist of flasher, ik loop niet naakt rond in het Vondelpark, hoewel dat ook geen probleem zou moeten zijn, maar er zijn genoeg mooie routes langs het strand, door duinen, en bossen waar het volkomen acceptabel is. Uiteindelijk heeft sociale naaktheid een onmiddellijk positief effect op lichaamspositiviteit en helpt het mensen zichzelf te accepteren, ongeacht grootte, vorm of uiterlijk. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een betere lichaamsbeleving. Bovendien heb ik ervaren dat het mijn slaapkwaliteit heeft verbeterd, en ik ben gewoon gelukkiger in het algemeen. Reden genoeg lijkt me om het gewoon te doen. Blootgewoon!
1
Geschreven door Jan Vranken
Gepubliceerd op: 3 apr 2023
1
260
1

Comments

  • 6 apr
  • 0
Mooi geschreven en heel duidelijk uitgelegd. Of het ooit helemaal geaccepteerd zal worden?
  • 6 apr
0

Recente en relevant artikelen