Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Boedapest: Parel aan de Donau

In het ochtendgloren is Boedapest op haar best. Als de zon langzaam boven de steppen in het oosten rijst, baadt Pest in zachte pastelkleuren. De zon kaatst terug van de heuvels van Boeda als een grote spiegel. De ramen van de Burchtheuvel glinsteren vrolijk in die kleurenpracht.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 24 juli 2021
12
269
19
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Een ware parel aan de Donau

Maar Boedapest is ook 's avonds spectaculair. De Kettingbrug is versierd met witte lichten en de belangrijke openbare gebouwen, zoals het Parlement, de Opera en het Koninklijk Paleis, hullen zich in een zacht strijklicht. Boedapest speelt met het licht en alles staat haar goed. Een stad in beweging, bruisend van het leven. Bezoekers uit andere landen krijgen het gevoel dat er op elke hoek van de straat wel iets spannends gebeurd.
Zo wijds en majestueus als de Donau door het historische centrum van Boedapest stroomt is een zeldzaamheid
Er zijn andere hoofdsteden gebouwd aan de oever van een rivier en in veel gevallen stroomt de rivier ook door het historische centrum. Maar zo'n wijde en majestueuze rivier, als de Donau in Boedapest, is een zeldzaamheid. Nog uitzonderlijker is het perfecte contrast tussen de rechter- en linkeroever. Boeda is tegen en op de heuvels gebouwd, de voeten - de Burchtheuvel en Gellért-heuvel - staan bijna in het water.

Daartegenover is Pest, zo plat als een pannenkoek of, zoals een Hongaar zou zeggen, een 'lángos' (volgens Nederlanders een plat geslagen oliebol en al meer dan 100 jaar populair).
Afbeeldingvia Pinterest
Afbeeldingvia Pinterest
Het is niet overdreven om te zeggen dat Boedapest één van de mooiste en ook best gelegen hoofdsteden van Europa is. Een echte stedentrip favoriet. Van alle plaatsen in Hongarije met classificatie van UNESCO Werelderfgoedmonument was Boedapest de eerste.
Boedapest wordt beschouwd als één van de mooiste hoofdsteden van Europa
Het panorama van de Donau (aan de Boeda kant vanaf het Gellért Hotel langs de Burchtheuvel helemaal tot en met de Margaretha brug, in Pest vanaf het Parlement weer terug naar de Petőfi brug) en de Andrássy boulevard (over de hele lengte van het centrum tot en met het Heldenplein waar het Millennium Monument staat aan de rand van het Stadspark) heeft deze status.

Twee steden werden één

De hoofdstad is het resultaat van de samensmelting van twee steden. Boeda op de rechter- en Pest op de linkeroever van de Donau. Een kwart van de Hongaren woont in Boedapest of in een van de voorsteden (in totaal 2,5 miljoen inwoners). Halverwege de negentiende eeuw werd er een brug gebouwd naar Pest aan de overkant en werden de twee steden samengevoegd tot Boedapest. 

Het Koninklijk Paleis staat op de Burchtheuvel in Boeda. Dit paleis werd oorspronkelijk in de veertiende eeuw gebouwd en 400 jaar later in barokstijl verbouwd. In dit imposante gebouw zijn druk bezochte musea en kunstgaleries gevestigd. In de Mátyáskerk werden koningen gekroond en koninklijke bruiloften gehouden. In 1896 is de kerk met medewerking van beroemde kunstenaars op neogotische wijze verbouwd.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay
Pest is het centrum van het politieke, zakelijke en financiële leven. Het kolossale parlement gebouw met een 270 meter lange gevel was bij voltooiing in 1905 het grootste gebouw ter wereld. Er achter ligt de grootste kerk van de stad, de St.Stephanusbasiliek. In de kerk wordt de gemummificeerde rechterhand van Stephanus, de eerste koning van Hongarije als een belangrijk reliek bewaard.

Boedapest kent vele thermale baden met water uit natuurlijke bronnen. Het bekendst is wellicht Kiraly dat werd gebouwd tijdens de Turkse overheersing. In de grote zaal onder een Ottomaanse koepel waan je je terug in de tijd. In het midden van de Donau ligt het Margaretha-eiland, dat bestaat uit parken en thermale baden. Boedapest heeft een gezellig uitgaansleven, dat zich niet alleen afspeelt in cafés en op terrassen, maar ook in tal van theaters en concertzalen.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Insidertip

Een bezoekje meer dan waard zijn de zogenaamde ruïnebars. Unieke uitgaansgelegenheden. Creatieve geesten toverden afgedankte gebouwen om in hippe bars. Je weet niet wat je ziet als je er eentje binnenloopt. De bars hebben over het algemeen een ontzettend kleurrijke, creatieve en eigenlijk een beetje gekke inrichtingen. Een bij elkaar geraapt ‘zooitje’, met soms complete bomen in de pub. En met een fantastische 'vibe'!

Meer lezen van deze auteur

Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
Gedurende vele jaren heb ik een grote liefde voor Hongarije en de Hongaren ontwikkeld. Sinds enkele jaren woon ik er ook. Als emigrant en Hongarije kenner schrijf ik graag over het land en haar inwoners. ik deel mijn kennis graag met je en wie weet inspireer ik je voor een bezoek naar dit mooie land! (klik op de titel om het artikel te openen).

Het rijkste dorpje van de hele Balaton regio is het kleine maar fijne Tihany. Bewoners van dit Hongaarse dorp hebben het hoogste inkomen van alle Hongaren, wat je terugziet in de torenhoge vastgoedprijzen. Het dorp is spectaculair gelegen op een schiereiland aan de noordzijde van het Balatonmeer. Deze prachtige locatie geeft het mooiste panoramische vergezicht van het hele Balaton.


Je wilt beslist het traditionele Busójárás carnaval festival in Mohács een keer beleven. Dit spectaculaire evenement vindt elk jaar plaats in het Hongaarse stadje Mohács aan de Donau. Het staat met stip op de Unesco wereldlijst voor culturele hoogtepunten. In dit artikel lees je meer over dit unieke feest.


De verhalen van Dracula zijn wereldberoemd. De mooie regio in Roemenië waar deze bloeddorstige graaf woonde heeft echter veel meer te bieden. De adembenemende natuur, schitterende kastelen en pittoreske, pastelkleurige binnensteden van Transsylvanië zullen je verrassen. Een echte 'off the beaten track' locatie die niet teleurstelt.


Voor velen niet het eerste land waar ze aan denken bij emigratie. Italië, Frankrijk of Spanje. Dat zijn binnen Europa de emigratielanden bij uitstek voor de meesten van ons. Uit de ratrace stappen, een relaxte levensstijl met het zonnetje er bij en niet meer elke ochtend in de file naar het werk. Maar hoe bevalt het leven in Hongarije nu echt? Lees in dit artikel de ervaringen van een emigrant.

12
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 24 juli 2021
12
269
19

Comments

 • 22 sep
 • 0
Weer zo’n goede reistip
 • 22 sep
0
 • 8 sep
 • 0
Prachtige blog!
0
 • 13 sep
 • 0
Wat een fijn compliment Kim! Dank je ;-)
 • 13 sep
0
 • 30 juli
 • 0
Ja, het is echt een prachtige stad! Ik ben er jaren geleden geweest en toen hoorde ik dat Praag zo prachtig was. Maar dat kon voor mij niet tippen aan Boedepest.
0
 • 31 juli
 • 0
Ja, het wordt ook t Parijs van Midden Europa genoemd. Betoverend mooi.
 • 31 juli
0
 • 28 juli
 • 0
Een parel die veel te bieden heeft. Love Buda & Pest
0
 • 28 juli
 • 0
Me too ;-)
 • 28 juli
0
 • 25 juli
 • 0
Boedapest bezocht, is echt fantastisch mooi en leuk.
0
 • 26 juli
 • 0
Wat leuk Fany. Je kent het ;-)
 • 26 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen