Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Country legends

Legendes van nu en weleer uit het country genre en hun invloed op huidige muzikanten.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 29 juli 2021
2
52
1

Johnny Cash

Johnny Cash, geboren als J.R. Cash in Arkansas, weerspiegelt zijn achtergrond die opgroeide in het landelijke zuiden tijdens de Grote Depressie en zijn levenslange medeleven met de armen en onderdrukten.

Een Amerikaans icoon, de bijdrage van Cash aan countrymuziek kan niet worden overschat. Hij begon met opnemen in 1955 met Luther Perkins en Marshall Grant in The Sun Studio in Memphis
I Walk the line, een van zijn beroemdste, is een nummer dat is opgenomen in de erelijst van Record Industry of America's Songs of the Century. Andere grote hits waren de Folsom Prison Blues, Don't Take Your Guns To Town en mijn persoonlijke favoriet Jackson; een duet met June Carter, die in 1968 zijn tweede vrouw werd.

Cash stond bekend als The Man in Black en stond ook bekend om het dragen van de kleur van kop tot teen. De reden voor zijn keuze van kleding was, zei hij, om de kleur van rouw te dragen totdat sociale en politieke ongelijkheden zijn overwonnen. Zo droeg hij de kleur tot hij stierf in 2003.
Van zijn door armoede geteisterde achtergrond tot zijn verslaving aan drugs en alcohol, de rijke, schorre stem van Cash lijkt niet alleen alle beproevingen en worstelingen van zijn leven te belichamen, maar ook de tijden die hij heeft meegemaakt. Dit is een stem die een verhaal te vertellen had.

Cash heeft artiesten over de hele linie beïnvloed, waaronder Steve Earle, Moby, Sheryl Crow, Mick Jagger, Elvis Costello, Bono en Bob Dylan. Singer/songwriter Cowboy Jack Clement zei over Cash: "Er zijn twee soorten mensen op aarde: degenen die van Johnny Cash houden, en degenen die dat zullen doen."


Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton groeide straatarm op als één van twaalf kinderen in de bergen van Tennessee, maar heeft een verbluffend succesvolle carrière opgebouwd als de koningin van de countrymuziek, als zakenvrouw en als filantroop.

Ze droeg reeds als kindartiest bij aan de familiekas en werd enorm beïnvloed door de baanbrekende countryzanger Kitty Wells. Het repertoire van Parton omvat country, bluegrass, folk en pop.

Parton's affiniteit met de muziek van haar roots is het duidelijkst in haar countryklassiekers.
Haar eerste single, Puppy Love, schreef ze op 11-jarige leeftijd en werd twee jaar later opgenomen in 1959. Parton treed nog steeds op de top van haar kunnen en met een crossover-aantrekkingskracht waar de meeste artiesten een moord voor zouden doen. Parton stond in 2014 op 68-jarige leeftijd nog als hoofdact op het Glastonbury Festival.

Ze is de ontvanger van de Living Legend Medal van de US Library of Congress en meter van de nu meer bekende Miley Cyrus. Ze heeft de nieuwste generatie vrouwelijke artiesten beïnvloed, waaronder Alison Krauss, LeAnn Rimes, Shania Twain en Katy Perry.
Dolly Parton and Kenny Rogers
Dolly Parton and Kenny Rogers

Kenny Rogers

Kenneth Donald Rogers, geboren in Texas, begon zijn carrière in de tienerrock-'n-roll in de jaren '50, voordat hij zich aansloot bij The First Edition, een band met een zeer divers repertoire van jazz, country, folk en psychedelische rock. Hij nam met hen op tot aan zijn solocarrière in 1976.

Er zijn enkele verrassende feiten over deze countrymuzieklegende. In 1968 ontdekte hij Don Henley en hielp hem zijn carrière te ontwikkelen en ondanks het feit dat hij de rechten op Henley's muziek tot op dat moment bezat, gaf Rogers het allemaal gratis en met liefde terug toen David Geffen kwam bellen om de jonge Eagles te tekenen.

Rogers is een enorme megaster in Jamaica en zijn muziek is naar een nieuwe generatie fans gebracht door zijn werk met Wyclef Jean en zijn headliner-optreden in 2013 op het Glastonbury Festival.

Hank Williams

Hiram King Williams werd geboren in Alabama en liet zich inspireren door gospel en traditionele ballades. Hij leerde gitaar spelen van de straatmuzikant en bluesman Rufus Payne, beter bekend als 'Teetot'.

De pijn die hij leed aan een laat gediagnosticeerde open rug leidde tot afhankelijkheid van voorgeschreven pijnstillers en alcohol, wat veel tol eiste van zijn carrière. Hij trad toe tot het bedrijf van de Grand Old Opry, maar Williams werd zonder pardon ontslagen vanwege zijn drankgebruik en aanhoudende afwezigheid. De Opry cultiveerde graag een gezond imago en het gedrag van Williams werd allesbehalve gezond bevonden.

Zijn bijdrage aan de countrymuziek is echter formidabel. Hij stierf op slechts 29-jarige leeftijd nadat hij 66 nummers had opgenomen over een periode van zes jaar, waarvan 37 hits. Nummers als Your Cheatin' Heart, Cold, Cold Heart en I'm So Lonesome I Could Cry worden beschouwd als country klassiekers. Zijn liedjes zijn gecoverd door vele artiesten die verschillende muzikale genres doorkruisen, waaronder Johnny Cash, Dinah Washington en Nora Jones.

Countryzanger Radney Foster suggereerde dat de invloed van Hank Williams verder gaat dan countrymuziek. Hij zegt: "Het is heel simpel. Geen Hank Williams, geen rock-'n-roll."

Patsy Cline

Ze werd geboren op 8 september 1932 als Virginia Patterson Hensley in de staat Virginia en was de eerste vrouwelijke soloartiest die werd opgenomen in de Country Music Hall of Fame. Ook trad ze in 1960 toe tot de Grand Ole Opry, waar het gebruikelijk is om uitgenodigd te worden. Cline was echter de eerste artiest die het wist te vragen.

'The Cline', zoals ze graag bekend stond, was een kracht waarmee rekening moest worden gehouden in het bedrijfsleven en drong erop aan dat ze vooraf werd betaald voordat ze haar optredens deed. 'No dough, no show' was haar motto. Ze steunde ook andere vrouwelijke artiesten en moedigde Loretta Lynn, Dottie West en Brenda Lee aan in hun carrière.

Cline was ook de eerste vrouwelijke countryster die haar eigen shows kopte en als hoofdact op de affiches verscheen boven de mannelijke sterren. Hoewel ze aanvankelijk een country artiest was, stapte ze met succes over naar de pop. Haar hits waren klassiekers als Crazy, Walkin' After Midnight en I Fall To Pieces. Deze laatste is vooral opmerkelijk omdat het is opgenomen in de Songs of the Century-lijst van de Record Industry of America.

Genereus en het lot tartend, zelfs als ze niet over de middelen beschikte, droeg Cline ook een gevoel van haar eigen naderende dood met zich mee. Ze kreeg gelijk. Na een kleine aanraking met de dood bij een auto-ongeluk in 1961, kwam Patsy om het leven bij een vliegtuigongeluk in 1963. Onder de artiesten om de invloed van The Cline te erkennen waren Cyndi Lauper, Taylor Swift en LeAnn Rimes.
Patsy Cline and Hank Williams
Patsy Cline and Hank Williams

George Jones

Vaak door makers van countrymuziek verkozen tot hun favoriete countryzanger, en door de New York Times omschreven als 'de beste, meest meeslepende zanger in de countrymuziek'; bezat de in Texas geboren George Glenn Jones een van de meest interpretatieve stemmen die er in het genre te vinden zijn. Het geheim van Jones was om zich een gevoel of ervaring voor te stellen die hij in zijn eigen leven had gehad dat het meest overeenkwam met dat van het personage of de situatie in een nummer. Dit soort van 'methode-zingen' gaf zijn voordracht een ontroering en intensiteit die maar weinig andere zangers van welke muziekstijl dan ook konden evenaren.

Zijn onstuimige huwelijken - het beroemdst met landgenoot Tammy Wynette - en zijn liefde voor sterke drank droegen bij tot legendarische verhalen. Zijn alcoholisme had invloed op elk gebied van zijn leven, op het hoogtepunt van zijn roem, niet meer dan in zijn carrière, waar zijn constante drinken en het niet komen opdagen voor optredens leidde tot de bijnaam 'No Show Jones'.

De bekendste nummers van George Jones zijn White Lighnin', Tender Years en She Thinks I Still Care, allemaal nummer één hitsingles in het Billboard.

Hoewel Jones in 2013 stierf, leven zijn liedjes en zijn nalatenschap voort. Hij heeft invloed gehad op artiesten buiten het countrygenre, waaronder Robert Plant, Elvis Costello, Gram Parsons en Leonard Cohen.
2
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 29 juli 2021
2
52
1

Comments

  • 30 juli
  • 0
Er ware er toch een paar die ik nog niet kende. Goed geschreven.
  • 30 juli
0

Recente en relevant artikelen