Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De functies van huilen

Huilen. De één doet het veel, de ander doet het weinig. Zelf heb ik het afgelopen anderhalf jaar nogal wat gehuild (tijdens het herstel van mijn burn-out). Dat klinkt erg dramatisch, maar huilen is zeker ergens goed voor! Wat levert huilen je dan op? Dat vertel ik in dit artikel!

Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 7 juli 2021
4
21
2
Afbeelding door Tabitha turner via Unsplash
1. Huilen is een signaal naar anderen: het gaat niet goed met mij.
Huilen is eigenlijk een heel ingenieus systeem, omdat je hiermee aan een ander laat zien dat het niet goed met je gaat. Je kan ook in huilen uitbarsten als je dat zelf helemaal niet wil (gebeurt mij regelmatig). Het is eigenlijk goed dat dit gebeurt, want hierdoor kunnen anderen jou steunen of helpen, ook als je in eerste instantie niet zou willen vertellen dat het niet goed met je gaat.

2. Huilen heelt de ziel.
Misschien klinkt dit wat zweverig, maar ik geloof er wel in. Door te huilen lijkt het wel alsof stress, angst en verdriet je lichaam verlaten. Je kan dingen verwerken. Hierdoor kan je je opeens een stuk lichter voelen! Soms kun je ook huilen terwijl je niet eens precies weet waarom. Laat het dan vooral stromen, uiteindelijk stopt het vanzelf weer.

3. Je uit je machteloosheid.
Huilen wordt eigenlijk veroorzaakt door een gevoel van machteloosheid. Je gevoelens (verdriet, angst, stress of ook wel eens blijdschap) zijn zo intens, dat je het niet op een andere manier kan uiten dan door te huilen. Je geeft je over aan het gevoel en het komt eruit. Huilen is eigenlijk de enige nog overgebleven optie en het zorgt achteraf soms voor opluchting.

4. Tranen wijzen de weg.
Als je huilt, probeer dan ook te luisteren naar wat je voelt. Door het gevoel te doorleven, neemt de intensiteit sneller weer af. Daarnaast kan je ook merken waarom je huilt. Dit is informatief, want het kan je de weg wijzen. Heb je rust nodig? Tijd om iets te verwerken? Zou je een situatie graag anders willen zien? Wil je iemand iets vertellen maar durf je dat niet? Soms kan je na het huilen een situatie weer helderder zien.
4
Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 7 juli 2021
4
21
2

Comments

  • 8 juli
  • 1
Heel erg goed geschreven. Huilen is ook goed, het is jammer dat het vaak als iets negatiefs wordt gezien..
  • 8 juli
1
  • 8 juli
  • 1
Het is alsof bij mannen huilen een beetje taboe is, maar ik denk dat het zelfs voor mannen bevrijdend kan werken. Goed geschreven.
  • 8 juli
1

Recente en relevant artikelen