Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom uitgaan van de slechtste uitkomst niet nuttig is

‘Ga altijd uit van het ergste, op die manier voorkom je teleurstellingen’, herkenbaar? Misschien hebben je ouders het je aangeleerd of mensen uit je omgeving, met alle goede bedoelingen. Misschien heb je jezelf er simpelweg van overtuigd, omdat je het op een harde manier hebt geleerd. Toch wil ik je graag een ander perspectief bieden op deze schadelijke gedachtegang.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 5 sep 2021
13
249
13
Afbeelding door Lesly Juarez via Unsplash
We denken dat het nooit erger kan als we van het ergste uitgaan, dus we bereiden onszelf voor op het ergste van het ergste scenario. Hierdoor zal alles meevallen en niks zal meer tegenvallen. We zijn immers op het slechtste voorbereid, dus het kan alleen maar beter gaan, nietwaar? Als we naar een nieuwe school gaan, gaan we er al van uit dat we er niet tussen zullen passen. Bij een sollicitatie op een nieuwe baan gaan we er al van uit dat we de baan toch niet krijgen en we gaan alvast op zoek naar een andere baan. Gaan we op vakantie met een vliegtuig dan bereiden we onszelf voor op het geval dat het vliegtuig neer zal storten. Beginnen we aan een relatie of denken we er slechts aan dan stellen we onszelf voor hoe het zal zijn deze persoon te verliezen en hoeveel pijn het gaat doen als jullie weer uit elkaar gaan.

Onszelf voorbereiden op het ergste lijkt de oplossing te zijn om de pijn te vermijden. De klap komt minder hard aan, omdat we het al hadden verwacht. Oké, maar realiseer jij je ook dat je nóóit echt geluk kunt ervaren als jij je constant bezighoudt met de slechtste uitkomst? Ja, je kan dan wel voorbereid zijn op het ergste, maar je zult op die manier nooit van de momenten die er écht toe doen genieten. Daarnaast leef je niet meer in het moment, maar je bedenkt de slechtst mogelijke eindscenario’s. Je denkt aan momenten die zich helemaal niet hebben voorgedaan. Je weet niet eens of het gebeurd, je gaat er gewoon van uit dat het al is gebeurd.

Als jij je constant voorbereidt op het ergste, gaat dat ten koste van je eigen geluk. Je kunt de momenten in het nu niet maximaal waarderen, omdat je bezig bent met de toekomst. Voordat je het weet zijn de gebeurtenissen slechts herinneringen. Dan zul je erachter komen dat de momenten inderdaad heel erg waardevol zijn geweest en dan vraag jij je af waarom je constant bezig was met het voorspellen van een slechte uitkomst.

Probeer daarom open in elk moment te stappen en omarm de gebeurtenissen en ga niet telkens uit van de slechtste mogelijkheid, want dit voorkomt geen teleurstellingen. Het enige wat je doet op die manier is leven in een teleurstelling. Je leert ermee om te gaan, omdat je het gewend bent. Maar dit betekent ook dat je al je geluk opgeeft en dat de mooie momenten die je nu beleeft alleen maar achteraf mooi blijken te zijn. Het achteraf realiseren dat deze momenten toch het mooiste bleken, dat is pas het ergste van het ergste. Uiteindelijk krijgt iedereen te maken met teleurstellingen, maar elke keer dat jij jezelf toestaat om weer open nieuwe ervaringen in te gaan, dan zul je ook pas echt geluk ervaren.
13
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 5 sep 2021
13
249
13

Comments

  • 9 okt
  • 0
What you ask, what you get... Soms betrap ik mezelf er ook op hoor hoewel ik beter weet..
  • 9 okt
0
  • 16 sep
  • 0
Goede blog, ik betrap mezelf er ook op het zit een beetje in de aard van het beestje maar ik probeer er bewust van te zijn en me niet te laten meeslepen met die denk wijze.

  • 16 sep
0
  • 11 sep
  • 0
Een beetje blijer de wereld in kijken!
  • 11 sep
0
  • 10 sep
  • 0
Dat is ook zo verwarrend; dat je optimistisch wilt zijn, en van familie hoort 'je kunt beter van het slechtste uitgaan'. Ikzelf probeer de truc 'niet te veel verwachten en wel op het beste hopen' toe te passen. Goed artikel over een interessant onderwerp!
  • 10 sep
0
  • 7 sep
  • 1
Realistisch...
  • 7 sep
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen