Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De Visbank van Vlaardingen – historisch monument Vlaardingen

Omdat ik al bijna heel mijn leven in Vlaardingen woon ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de geschiedenis van deze stad. Wekelijks loop ik langs een aantal historische gebouwen en monumenten, zonder dat ik wist wat het bijbehorende verhaal is.

Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 18 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
7
0
Afbeelding door Christian Wiediger via Unsplash
Omdat ik al bijna heel mijn leven in Vlaardingen woon ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de geschiedenis van deze stad. Wekelijks loop ik langs een aantal historische gebouwen en monumenten, zonder dat ik wist wat het bijbehorende verhaal is. Eén er van is De Visbank in Vlaardingen, deze vind je aan de Westhavenplaats in het centrum van de stad. De reden dat ik hier vaak langs loop is heel praktisch, het dient nu als ijswinkel. Ik blijf het een mooi gebouw vinden en vind dat het vooral zo goed past in de omgeving.

Wat ben ik te weten gekomen over deze locatie?
De naam zegt het natuurlijk al. Vlaardingen is één van de weinige steden die in bezit is van een visbank. En iedereen die Vlaardingen een beetje kent, weet dat deze stad bekend staat als vissers- en havenstadje. De visserij is historisch ontzettend belangrijk geweest voor de inwoners van Vlaardingen. Na vangst werd de vis “aan de bank” verkocht.

Zeer waarschijnlijk is dit niet de eerste Visbank van Vlaardingen geweest. Er heeft in 1577 een Visbank bestaan, die door een verwoestende stadsbrand niet meer was. Waar deze heeft gestaan is uit de historische documenten niet helemaal te achterhalen. In ieder geval is duidelijk dat het huidige gebouw er sinds 1778 en is ontworpen door stadsarchitect Jacob van Schie.

Het gebouwtje is heel karakteristiek en telkens verwonder ik me over nieuwe elementen die mij opvallen. Bijvoorbeeld het peervormig klokkentorentje met een windvaan in de vorm van, hoe kan te ook anders, een haring.

Tot 1949 heeft de Visbank ook echt de functie gehad van visafslag. Ik kan me uit mijn jeugd herinneren dat er heel lang een bloemenwinkel heeft gestaan, waar je ook een kopje kon drinken. Nu kom ik er geregeld langs om een ijsje te halen en onder het afdakje te genieten van deze koele plek.

Ik heb naar Jacob van Schie gezocht, ik was namelijk wel benieuwd of hij als stadsarchitect meerdere beeldbepalende monumenten op zijn naam had staan. Gek genoeg heb ik niks over zijn werk en persoonlijk leven kunnen vinden. Daar rest nog een mooi project voor in de toekomst!

Leuk om te weten: de Visbank in Vlaardingen is zelfs in miniatuur te zien in Madurodam!
0
Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 18 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
7
0

Recente en relevant artikelen