Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De voor- en nadelen van duurzaam leven

Duurzaam leven heeft tot doel de persoonlijke en maatschappelijke impact op het milieu te verminderen door positieve veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om duurzaam te leven. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een duurzame levensstijl?

Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
4
27
7
Afbeelding door The Humble Co. via Unsplash

Voordelen

Behalve dat het goed is voor het welzijn van de planeet, is een duurzame levensstijl ook goed voor ons eigen persoonlijk welzijn. Velen van ons associëren duurzaamheid met zelfopoffering en zien het als het opgeven van het gemakkelijke leven ten behoeve van de planeet, maar dit is niet waar. De omgeving waarin we leven en onze eigen gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Verbeterde lichamelijke gezondheid
Een duurzame levensstijl is goed voor ons lichaam. Door in of nabij een groene omgeving te wonen, hebben we meer kans om fit en in vorm te zijn. Mensen hebben de neiging om groene ruimtes te gebruiken voor recreatie, zoals hardlopen en de hond uitlaten. Kinderen gebruiken deze ruimtes actief om te spelen.
Gezond eten hoort ook bij duurzaam leven. Mensen met een gezond voedingspatroon ervaren allerlei voordelen voor hun lichaam, zoals sterkere botten, een lager risico op hartaandoeningen en diabetes, een verbeterde spijsvertering en een gezonde huid. Met de fiets naar je werk gaan is een ander voorbeeld van een levensstijlkeuze die je kunt maken om zowel broeikasgassen te verminderen als in vorm te blijven.


Betere geestelijke gezondheid en welzijn
Veel studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig in het groen vertoeven, of gewoon natuurlijke dingen hebben om naar te kijken gedurende de dag (bijvoorbeeld kamerplanten of bloemen), een betere mentale gezondheid hebben dan mensen die dat niet hebben. Het vermindert de kans op het ontwikkelen van depressie of angst aanzienlijk. Ook kunnen kinderen met een aandachtstekort, door meer in de natuur te spelen, hun academische prestaties en hun zelfgerapporteerde kwaliteit van leven drastisch verbeteren.
Onze stemming wordt beïnvloed door het voedsel dat we eten. Gezond en uitgebalanceerd eten, gehydrateerd blijven en meer energievoedsel met langzame afgifte (zoals pasta, rijst, brood) dan snelle suikers (zoals snoep en energiedrankjes) eten, geeft je de hele dag meer energie en helpt je nadenken. duidelijker, wat resulteert in een beter humeur en een gelukkig gevoel.


Kostenbesparingen
Duurzaam leven is waarschijnlijk de zekerste manier om de kosten van levensonderhoud te verlagen, omdat het het verbruik van natuurlijke hulpbronnen op aarde vermindert. Wonen in een duurzaam huis bespaart op veel manieren kosten. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene stroom worden de stookkosten verlaagd. De verlichtingskosten worden verlaagd door slimme verlichtingsoplossingen te implementeren. En door waterbesparende technieken is het waterverbruik goedkoper. Andere voorbeelden van duurzame levensstijlkeuzes die kosten besparen, zijn met de fiets naar het werk gaan - wat de benzinekosten verlaagt - en het hebben van een wegwerpfles/beker - het verlagen van de kosten van plastic en papieren bekers/flessen.


Duurzame producten
Bij een duurzame levensstijl gaat het om het kopen en gebruiken van producten die groen zijn. Het is bekend dat duurzame producten duurzamer zijn dan niet-duurzame producten. Bamboeproducten zijn daar een goed voorbeeld van. Meubelproducten gemaakt van bamboe zijn voldoende en zijn zeer duurzaam. In tegenstelling tot hout geeft bamboe geen opgeslagen CO2 af. Andere voorbeelden van duurzame en dus duurzame producten zijn die gemaakt van afvalmateriaal en gerecyclede producten. Onderdeel van een gemeenschap
Door duurzaam te leven is de kans groot dat je andere mensen leert kennen die ervoor kiezen om duurzaam te leven. Je komt in contact en maakt contact met gelijkgestemden. Doordat je veel gemeen hebt met andere mensen van de ‘sustainable lifestyle community’, kun je makkelijker vrienden maken en tips en kennis met elkaar delen over duurzaam leven.

Nadelen

Hoewel het hebben van een duurzame levensstijl veel belangrijke voordelen heeft voor het milieu en voor onszelf, zijn er ook nadelen aan verbonden.


Tijd en moeite
'Going green' gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het werk, tijd en moeite erin steken is er onderdeel van. Onderzoek doen kost bijvoorbeeld veel tijd. Mogelijk moet je veel onderzoek doen naar wat de meest duurzame optie is, welke duurzame producten het meest betaalbaar zijn, hoe uw huidige acties de planeet beïnvloeden en welke maatregelen u kunt nemen om duurzamer te leven en uw ecologische voetafdruk te verbeteren.
Het kan zijn dat je wat milieuvriendelijke apparaten moet kopen en installeren, en het scheiden van afval kan langer duren als je het op een groene manier doet. Al met al duren veel dingen in je dagelijks leven wat langer dan normaal als je voor groen gaat.


Sociale onthouding
Een duurzame levensstijl leiden kan vanuit sociaal oogpunt behoorlijk moeilijk zijn, afhankelijk van waar je woont. Als u in een conservatief gebied woont waar mensen meestal tegen veranderingen zijn, is de kans groot dat u moeite zult hebben om winkels te vinden die milieuvriendelijke producten en apparaten aanbieden.
Ook neemt u mogelijk niet deel aan sociale bijeenkomsten en activiteiten in de buurt wanneer milieuonvriendelijk gedrag de norm is. En als de meeste van uw familieleden conservatief zijn en dat niet voor u verbergen, wilt u zich misschien isoleren van uw familie omdat u zich alleen en onbegrepen voelt.


Minder product diversiteit
Omdat de milieuvriendelijke industrie nog steeds groeit, is er niet zoveel variatie als het gaat om de beschikbare groene producten. Conventionele producten zijn er in alle vormen, kleuren en maten die je maar kunt bedenken, maar dat is nog niet het geval bij duurzame producten. Als meer mensen winkelen bij milieuvriendelijke bedrijven, worden andere bedrijven beïnvloed om meer milieuvriendelijke producten te maken, wat zal leiden tot een toename van de productvariëteit.Hopelijk heeft dit artikel je veel inzichten gegeven voor afwegingen die je moet maken als je overweegt om duurzamer te gaan leven :-).
4
Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
4
27
7

Comments

  • 1 sep
  • 1
Ik had al een reactie gegeven vooraleer deze een lintje kreeg, Sem, mijn excuses daarom. Volgende keer ga ik wat beter kijken.
  • 1 sep
1
  • 1 sep
  • 1
Goed blog. Hoe meer mensen meedoen hoe beter voor mama aarde.
1
  • 1 sep
  • 2
We kunnen nooit té veel aandacht besteden aan ons klimaat en aan moeder natuur Sem!
2
  • 30 aug
  • 2
Leuk geschreven, Sem. Heel interessant en informatief.
2

Recente en relevant artikelen