Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Drie manieren om een taal te leren

Op de middelbare school heb je waarschijnlijk Engels geleerd. Waarschijnlijk was je ook in het Frans of Duits verstaanbaar - en het proces ging hoogstwaarschijnlijk zo: je docent gaf elke week een woordenlijst om te stampen, legde een paar uurtjes per week de onmogelijk moeilijke grammatica uit, en je taalvermogen werd beoordeeld met een cijfer van 1 tot 10. Maar is dat wel de beste manier?

Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 7 juni 2021
14
110
12
Afbeelding door David Ballew via Unsplash

Talen leren in het onderwijs

Een taal leren is een lastig iets. Als je als Nederlander een Aziatische taal als Koreaans wil leren, wees er dan maar zeker van dat je er heel wat tijd en moeite in zal moeten steken. Bij Afrikaanse talen als Igbo ben je al makkelijk een paar maanden bezig met de uitspraak van individuele geluiden voordat je met je eerste woorden kan beginnen. Is het dan een goed idee om woordenlijsten te stampen, alle grammatica te leren en dat te laten beoordelen? Volgens het Nederlandse schoolsysteem is het de juiste manier, en hoewel het redelijk werkt is het zeker niet de enigste manier.

Hoe dan wel?

Begin eerst met jezelf af te vragen: waarom wil ik deze taal leren? Misschien wil je voor je werk of studie naar het buitenland, en wil je makkelijker kunnen communiceren. Misschien spreekt je schoonfamilie een andere taal, en wil je de tante van je vriend(in) om een recept vragen. Soms wil je gewoon weten wat er op de menukaart staat bij het Chinese restaurant. Het kan allemaal, en elke reden is een goede reden. Als je eenmaal weet waarom je een taal leert, kan je gerichter te werk gaan. Er zijn verschillende manieren die elk voor mij werken.

1. Volgens het boekje (Snelweg)

De eerste manier is dus tóch volgens het schoolsysteem - woorden stampen, grammatica leren, etc. Dit werkt echter alleen voor talen die relatief makkelijker voor Nederlanders te leren zijn, zoals Engels, Duits, Deens enzovoorts. Deze talen hebben hebben namelijk veel overeenkomsten met het Nederlands qua woordenschat, zinsbouw en schrijfregels. Je zou hiervoor ook apps zoals Babbel of Duolingo kunnen gebruiken. Ik vergelijk deze methode met een snelweg omdat het zo rechttoe rechtaan is. De methode varieert nauwelijks, en is zeer gestructureerd. Om zo’n taal volledig te beheersen, kan je deze methode combineren met de volgende.

Mediamagnaat (Polderweg)

Om een taal fundamenteel te begrijpen, moet je erin leven. En dat is leuker en makkelijker dan je denkt! Met televisieseries en films, boeken, muziek, poëzie en zelfs social-media kom je al een heel eind in je weg om een taal te leren. In combinatie met de eerste methode is deze werkwijze heel effectief voor de meeste talen die wat moeilijker zijn voor Nederlanders, maar niet compleet out there. Deze kunnen overal vandaan zijn, maar nog wel ons alfabet gebruiken of een Europese invloed hebben. Als het om hele moeilijke talen gaat, zoals Fins, Arabisch, Mandarijn of Xosa, is deze techniek ook heel effectief, al zal het wel langer duren. In combinatie met de eerste methode zal je binnen no-time jezelf verstaanbaar kunnen maken. De vergelijking met een polderweg is passend, want je kan veel moeilijke situaties tegenkomen, je gaat er wat langzamer overheen, maar je komt altijd heelhuids op je bestemming terecht.

3. Schipbreukeling (Maak je eigen weg)

Als je als schipbreukeling op een eiland strandt, en je een ongecontacteerde stam tegenkomt, kun je maar één ding doen: hun taal leren met vallen en opstaan. Wijzen naar objecten, kleine toneelstukjes opvoeren om een actie uit te beelden, en nog duizend andere creatieve manieren.
Deze manier is voor de die-hards die hun comfortzone willen verlaten voor een compleet andere techniek. Hiermee zal je niet academisch kunnen schrijven, maar wel heel snel de spreektaal oppikken. In de grammatica zal je veel fouten (blijven) maken, maar na genoeg oefenen zal je als een echte moedertaalspreker klinken. Deze manier kan je bij elke taal proberen. Aangezien kleine kinderen ook een taal oppikken van hun ouders, is het logisch dat geen taal té moeilijk is. In deze methode reis je naar het gebied waar de door jou gekozen taal gesproken wordt, en je begint gewoon met aanwijzen. Je kan in een winkel een appel zien, er naar wijzen, en het antwoord volgt vanzelf. Met deze methode maak je je eigen pad in het leren van de taal van jouw keuze. Je kan een lange termijn-commitment maken, of het alleen op vakantie proberen. Wat je ook wil doen, het ligt aan jou en het moet hoe dan ook leuk en leerzaam blijven.

Taal als challenge

Een taal leren is een hele onderneming die tijd, moeite en soms ook geld kost. En met alle honderden methoden die er bestaan om een taal aan te pakken, zijn deze drie mijn favoriete. Het fijne is dat ze goed te combineren zijn, en ook allemaal in hun eigen recht een echte challenge vormen. Communiceren in een vreemde taal is superleuk, en je kan het zo gek maken als je zelf wil. En onthoud dat je het niet doet omdat het moet, maar omdat je er zelf gelukkiger van wordt. Have fun!
14
Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 7 juni 2021
14
110
12

Comments

  • 7 juli
  • 0
Mooi stukje schrijf je over een andere taal leren. Ik woon nu 2 jaar in het Zuiden van Hongarije. Het is een prachtige taal maar o zo moeilijk. Maak je weg is vooral mijn favorietje! De uitspraak, het schrijven het kunnen lezen. Eenmaal goed opgenomen in je brein raak je het niet meer kwijt. Ik merk vooral dat het durven is. Durf te babbelen en dan leer je pas. De Hongaren vinden het fantastisch als je toch al wat woorden of korte zinnen spreekt. Anders even met gebaren of geluiden erbij ;-) Tijd dat de corona voorbij is om Hongaarse les te volgen. Ieder woordje is weer meegenomen!
  • 7 juli
0
  • 18 juni
  • 1
Mijn dochter leert Frans met Duolingo.
  • 18 juni
1
  • 12 juni
  • 1
Bedankt voor de tip. Ik wil zelf een nieuwe taal leren
1
  • 13 juni
  • 0
Gaaf! Ik wens je veel plezier en succes :)
  • 13 juni
0
  • 10 juni
  • 1
En leuk is het zeker, een taal te leren. Bedankt voor de tips en inspiratie.
  • 10 juni
1
  • 7 juni
  • 1
Ben zelf nooit zo goed geweest in talen, maar met deze verschillende manieren wil ik het misschien nog wel een keer oppakken!
1
  • 7 juni
  • 2
Vooral doen! Proberen doet nooit kwaad
  • 7 juni
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen