Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een ontspannende regenbui

Het getik van de regen op de ramen is één van de weinige geluiden die mijn gedachten kunnen kalmeren. Een geluid die mij een plezier doet om naar te luisteren voordat ik in slaap val. Dit is rustgevend voor mij, terwijl mijn vriend er zich juist uitermate aan kan ergeren...

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
25
1
Afbeelding door John Noonan via Unsplash

De kringloop van de regen

Waar komt al die regen eigenlijk vandaan? Uit de wolken in de lucht... Dat is duidelijk, maar welke weg heeft het afgelegd voordat het uit de lucht komt vallen? Het begint allemaal bij het water van een rivier of een oceaan die door de zon verwarmd wordt. Door deze warmte verdampt het water en stijgt het op als waterdamp. Deze waterdamp condenseert daarna door de kou hoog in de lucht, waardoor ze terug veranderen in waterdruppels en op deze manier ontstaan er wolken. Wanneer er zoveel waterdamp is gecondenseerd dat de lucht deze niet meer kan vasthouden, begint het te regenen. Op deze manier komt het water terug in de rivieren en komt het ook bij de planten, bomen, dieren en ook ons, de mens.

Wist je trouwens dat door deze zogenoemde waterkringloop wij hetzelfde water drinken dat de dino's dronken... 4 miljard jaar geleden? Of het nu is om je koffie te zetten of om je gewassen te kweken, iedereen heeft uiteindelijk water nodig om te overleven.

Vang de regen!

Vele mensen hebben het al in hun tuin. Een regenton of misschien zelfs vele emmers die worden gevuld wanneer het begint te regenen. Dit is een handige manier om te besparen op de waterrekening, maar dit is ook zeer goed voor de natuur. Je kunt het opgevangen water gebruiken om je planten water te geven, om je huis schoon te maken maar ook om je wc door te spoelen. Uiteindelijk valt het overal en als we met zijn alle water zullen opvangen hoeven de watercentrales niet zo hard te werken.

Nadelen van regen

Helaas zijn er ook een paar nadelen verbonden aan regen, zoals het gladde wegdek, de kou, kans om verkouden te worden en het wegspoelen van de krijt kunstwerkjes van je kinderen. Het is ook meestal donkerder wanneer het regent, waardoor je minder goed te zien bent als je 's nachts je wandeling maakt met je hond. Mijn advies is daarom wees altijd voorzichtig wanneer het regent en draag desnoods een reflecterend vestje.

Van het getik op je dakpannen tot de kou... Sommigen houden van regen en sommigen niet, maar weet wel regen is en blijft noodzakelijk!
2
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
25
1

Comments

  • 14 mei
  • 0
Ik kom daar ook helemaal tot rust mee.
  • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen