Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een slecht figuur slaan

Spreekwoorden, gezegden, ze zouden ons op weg moeten helpen, evenals uitdrukkingen en specifieke terminologie. Wanneer je echter goed gaat lezen, kom je tot een andere conclusie!

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
14
167
14
Sla, zonder op te kroppen.
Sla, zonder op te kroppen.
Afbeelding door Anna Bratiychuk via Unsplash
Goed, ik sla er natuurlijk maar een slag naar, maar wanneer ik zo naar bekende spreekwoorden kijk, dan snap ik ze niet allemaal. Je zou niet goed uit de verf komen wanneer je een slecht figuur slaat. Maar, wanneer je dan toch zou moeten slaan, dan kan dat toch beter een slecht figuur zijn?
De betekenis ervan laat mij dan geheel in verwarring achter. Het zou zoiets zijn als: Niet goed uit de verf komen! Waarom zou ik in die verf gaan zitten, ik zou toch echt een rare kwast zijn wanneer ik iets degelijks zou willen!

Laten we hier eens even op door gaan, want die Nederlandse taal is echt heel vreemd in elkaar gezet. Stel, je bent een dergelijk slecht figuur en je wordt geslagen, dan kom je daarna waarschijnlijk beslagen ten ijs. Wat dan weer nergens op slaat! Want, hiervan is de betekenis dan weer dat je je goed hebt voorbereid!

Vreemd, maar goed, ik sla in principe niet, dus ik zal mijn woede opkroppen. Niet goed voor je zou je zeggen, maar dat, schijnt dan weer gewoon gezond te zijn. Vooral wanneer het om het feit gaat, dat ik niet sla. Je krijgt zo als vanzelf krop- sla.

Ook daar zitten overigens haken en ogen aan. Want, ik mag dan niet slaan, maar die ergernis moet er toch op een manier uit en zodoende neem ik geen blad voor de mond. Helaas, dan mis ik dus ook het gezonde aan die krop sla. Laat ik mij daar maar niet al teveel in vastbijten.

Slaan doen we dus in principe niet. Tenzij het afslaan betreft, nee, ik heb het niet over golf in dit geval, nee, ondanks dat ik het liefst recht door zee ben, moet ik toch nu en dan een afslag nemen. Dat kan rechts, maar, aangezien ik hier op internet te lezen ben, doe ik het voor deze keer links.
De beste links die je kan vinden op het net klik je natuurlijk zo snel mogelijk aan. Ja, het cirkeltje is weer rond! Want, aangezien internet toch voornamelijk op Engelse terminologie is gebaseerd, heb ik nu een hit veroorzaakt! Raad eens wat de vertaling van die hit in het Nederlands is? En wanneer je de inhoud zou downloaden, ja hoor, dan sla je het op!

Zo blijken we in praktijk toch veel meer te slaan dan we in feite zouden willen. Ik neem dat op de koop toe, want wat blijkt? Ik ben gewoon van slag wanneer ik verschillende hits beluister.
Aan de andere kant, een aantal van die hits zijn wat mij betreft weer iets te pikant van toon. Op zich natuurlijk logisch, want wat moet je als artiest, wanneer je je brood wilt verdienen? Je gaat op zoek naar datgene wat het dichtst bij de top komt. Dus top- achtig.

En tja, ik kom toch weer even terug op onze taal. Wanneer iets ergens op moet lijken, dan zetten we dat ig er achter. Dus wanneer je hits wilt bereiken, dan krijg je als vanzelf … Hitsig!
Het stomme is, dat het dan ook nog werkt, maak een hitsig nummer, met of zonder slagwerk, en ja hoor, het wordt een hit!

En dan te bedenken dat dit stuk maar een deel van mijn naslagwerk over slaan beslaat.
14
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
14
167
14

Comments

 • 22 sep
 • 0
leuk, peerke!
 • 22 sep
0
 • 27 aug
 • 1
zomaar een slag in de ruimte terwijl ik een slag om de arm om de arm houd; je slaat de plank niet mis!
 • 27 aug
1
 • 26 juli
 • 1
proest....hoe verzin je het.
 • 26 juli
1
 • 23 juli
 • 1
Jouw gedachtegangen vind ik geweldig. En je woordspelingen ook. Blijf zo doorgaan.
 • 23 juli
1
 • 23 juli
 • 1
Leuk artikel.
 • 23 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen