Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hart voor je kat!

Er zijn veel huisdieren in Nederland, zo’n 27 miljoen. De huisdieren behoren meestal tot de familie en we houden van hem of haar. Deze dieren worden vaak verwend. Maar wat is een lekker hapje voor een dier, bijvoorbeeld voor een kat?

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 24 mei 2021
3
35
3

Huisdieren, is er een verschil tussen vroeger en nu?

Vroeger waren er ook huisdieren, maar tegenwoordig nemen zij een andere positie in.
De hond werd gehouden om een huis of erf te bewaken en een kat om de muizen in huis of op de boerderij te vangen. Waar de dieren vroeger meeaten met de pot, wordt tegenwoordig speciaal dierenvoeding gekocht.

De huisdieren van nu worden aangeschaft als gezelschap voor onszelf of voor de kinderen. Vaak wordt er van te voren ook rekening gehouden met het leefpatroon. Immers moeten honden zo’n 3 à 4 keer per dag uitgelaten worden. Een kat of een ander dier kan binnenblijven en bij een vakantie naar een pension of verzorgd worden door de buren.

Hier is een kat in huis!

De kat behoort inderdaad tot de familie en gaat bij vakantie naar een pension. Een 5-sterren hotel. Of hij daar zo gelukkig mee is kan betwijfeld worden, maar de verzorging is er bijzonder goed. En er is controle! Ook heeft hij daar zelfs een ziektekostenverzekering!

Het lijkt erop dat deze kat verwend wordt. Zo ervaart hij dat niet, maar hij is tevreden.
Naast dat er altijd een bakje vers water en verse brokjes klaar staan, krijgt hij ook per dag een aantal lekkere hapjes.

Het lekkerste hapje.

De kat is één van de oudste huisdieren, al duizenden jaren (9000) is hij in of om ons huis. Vroeger jaagde de kat en at de prooi op. Ze behoren natuurlijk tot de katachtigen en daarom aten ze vlees en misschien ook wel eens een visje. Nader onderzoek laat zien dat de kat zich 20 miljoen jaar geleden begon te ontwikkelen. Al die tijd heeft hij vlees gegeten.

De brokken die nu in de winkel staan zijn er voor ons (mensen)! Niet om op te eten, maar om te kopen. De brokken zijn bruin, geel, rood en groen. Onze ogen worden aangetrokken door groen. Dat geeft ons een gevoel van rust en gezondheid. Maar de kat eet enkel groen als hij zich niet lekker voelt en een haarbal kwijt wil. In die brokken zit gemiddeld 8 % vlees. De brokken komen hier wél in huis, want die zijn uitstekend voor het onderhoud van zijn tanden.

Het lekkerste hapje voor de kat is nog steeds vlees. Bij voorkeur rood spiervlees, een biefstukje of met mate orgaanvlees. In vlees, gevogelte en vis zit een hoge hoeveelheid taurine.
Taurine hebben wij nodig én onze kat, voor de spieren, het hart, de ogen en om de zenuwen beter te laten werken. In ons lichaam wordt een bepaalde hoeveelheid aangemaakt. Dit gebeurt niet bij de kat, die heeft vlees nodig om deze stof binnen te krijgen! In de brokjes die we kopen is taurine toegevoegd, maar uit vlees wordt dit beter opgenomen.
Hart is niet overal te koop, maar wel bij een paar supermarkten of bij de slager, waar het soms een aantal dagen van te voren besteld moet worden. Gekocht hart kun je verdelen over kleine bakjes en invriezen, zodat dit altijd in huis is. Overigens volstaat een runderlap ook. Of, als je zelf biefstuk eet, kun je een deel in stukjes gesneden aan de kat geven.
Onze kat krijgt iedere ochtend een klein bordje hart, één volle eetlepel. Dit is belangrijk voor zijn gezondheid én hij vindt het ontzettend lekker!
3
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 24 mei 2021
3
35
3

Comments

  • 1 aug
  • 0
We hadden al twee senior katten en een Border collie. Sinds enkele weken nog twee kittens erbij... Bij mij staat ook de koffie klaar Erna!
  • 1 aug
0
  • 21 juni
  • 2
Een heel mooi liefdevol artikel
  • 21 juni
2
  • 20 juni
  • 2
Dat onze huisdieren verwend worden, zo is het inderdaad. Ooit veel katten gehad, nu niet meer omdat onze hond er niet mee opschiet. Leuk geschreven.
  • 20 juni
2

Recente en relevant artikelen