Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Heb je een aankoopmakelaar nodig?

Vandaag heb ik mijn eerste gesprek met een aankoopmakelaar gehad. Is het wat? En vooral, wat kost het?

Geschreven door Sjoukje
Geschreven op: 22 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
31
0
Afbeelding door Maurice Williams via Unsplash
Vandaag heb ik mijn eerste gesprek met een aankoopmakelaar gehad. Is het wat? En vooral, wat kost het? Bij de aankoop van een huis heb je zelf de keuze om een aankoopmakelaar bij de hand te nemen. Dit is wat anders dan een 'gewone' verkoop-makelaar. Hij staat dus niet aan de kant van de verkoper en zorgt dat de verkoper van het huis de hoogste prijs voor de woning binnen harkt, maar zorgt er juist voor dat jij als koper een zo laag mogelijke prijs voor het huis hoeft te betalen. En dat jij een goede keuze maakt, financieel, maar ook op het gebied van taxaties, het afsluiten van een hypotheek, et cetera, et cetera. Je kan natuurlijk zelf kiezen waarbij jij hulp wilt of nodig hebt. De een wil alleen financieel advies, waarbij de ander het hele pakket wil. Dit verschilt natuurlijk een beetje per makelaar. Maar is dit nou echt zo handig en niet vooral een duur verkooppraatje?

Dat is afhankelijk van meerdere dingen, namelijk van de markt bijvoorbeeld. Als de woningmarkt weer wat aantrekkelijker wordt voor kopers (wat nu dus absoluut niet het geval is) is het misschien beter om zelf op zoek te gaan naar woningen, te bezichtigen en tot een bod te komen. Waarbij het in de huidige woningmarkt, die dus helemaal oververhit is, het misschien verstandig is om iemand bij je te hebben die veel ervaring heeft en kennis. En ja de gemiddelde prijzen zijn hoog, gemiddeld 2000 a 3000 euro voor het in zee gaan met een aankoopmakelaar. Maar als je hiermee kosten kan besparen op je aankoop, is dit het misschien dubbel en dwars waard.

Ook zijn er verschillende manieren waarop aankoopmakelaars hun kosten berekenen. Sommige berekenen een fixed prijs, zoals in een pakketvorm (waarbij ze ook aangeven welke diensten daarbij zitten) en sommige rekenen met courtage. De courtage is een bepaald percentage van de uiteindelijke koopsom die moet worden betaald aan de aankoopmakelaar. Stel je koopt een huis van 200.000 en je hebt een aankoopmakelaar die een courtage van 1,5% (gemiddelde is tussen 1,2% en 1,8%) dan betaal je dus 3000 euro aan je aankoopmakelaar (de courtage). Als je een simpel pakket zou kiezen waarbij de aankoopmakelaar alleen het financiële gedeelte voor jou regelt dan kan het zijn dat hij extra kosten regelt bij bepaald "extra"-diensten zoals meegaan naar een tweede bezichtiging, een taxatie laten regelen (dit doet de makelaar zelf niet) dan moet je bijbetalen. Dit zijn vaak geen schrikbarende bedragen, maar veel van deze extra’s kunnen natuurlijk oplopen tot een groot bedrag. Dus is het aan te raden?

Als jij je geen zorgen wilt maken over het zoeken naar huizen, het onderhandelen en biedingen doen is dit een reële optie. Maar besef je wel dat het geld wat jij aan een aankoopmakelaar uitgeeft niet mee gefinancierd kan worden in de hypotheek, (je mag maximaal 100% van de woningwaarde financieren) dus al deze kosten moet je zelf betalen. Ook is het zo dat het geld wat je aan een aankoopmakelaar uitgeeft je niet kan investeren in het huis. Het is vooral afhankelijk van jouw situatie, wil jij je niet al te druk maken over het echte zoekwerk en de financiële rompslomp en het vakjargon eromheen, dan is het wellicht aantrekkelijk. Of heb je zelf geen ervaring, niemand in je omgeving en zie je het als geld besparen op de lange termijn omdat je zekerder bent van je aankoop en je bij verborgen gebreken van de woning die na de aankoop aan het licht komen dan is het wellicht handig om er toch over na te denken om een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar laat je eerst vooral informeren naar alle mogelijkheden en zorg dat je een vertrouwd gevoel bij die persoon en het desbetreffende bedrijf hebt. Hierover is ook genoeg te vinden op het internet, bijvoorbeeld officiële keurmerken. Het is natuurlijk wel een van de grootste aankopen in je leven en een mooie kans om goed te benutten en (zo mogelijk) de tijd voor te nemen!
0
Geschreven door Sjoukje
Geschreven op: 22 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
31
0

Recente en relevant artikelen