Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe houd je sporten langer vol, deel 2

In het eerste deel heb je al een aantal punten gezien, die je kunnen helpen om het sporten langer vol te houden. In dit artikel vind je nog een vijf punten die je hierbij kunnen helpen.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
8
30
13
Afbeelding door Victor Freitas via Unsplash

Vijf punten die je kunnen helpen sporten langer vol te houden.

In deel 1 hebben jullie al kunnen lezen welke punten je kunnen helpen om sporten langer vol te houden. De vijf tips die gegeven waren zijn: ga samen sporten, stel je eigen doel, je vorderingen bijhouden, let op wat je eet en als laatste drink voldoende water. Wil je de uitleg lezen over deze tips, klik dan hier. Hieronder volgen nog eens vijf tips die je kunnen helpen.

Een goede volgorde is belangrijk

Een volgorde is belangrijk begin dus altijd eerst met een warming-up. Begin eerst met 10 minuten fietsen of roeien om de spieren warm te maken om zo blessures te verminderen. Daarna kan je beginnen met het echte werk en kunt een schema volgen of zelf aan de gang gaan. Zelf aan de slag gaan kan ook gevaarlijk zijn (zie volgende paragraaf). Train eerst de grote spiergroepen en dan kan je je focussen op de kleinere. Je begint bijvoorbeeld eerst met je borst- en armspieren en gaat daarna pas de biceps en de triceps trainen. Sluit je training af met een cooling-down.

Varieer je training

Train nooit dezelfde spieren achter elkaar. Het lichaam gaat hieraan wennen en hierdoor wordt het effect wat je wil bereiken ook minder. Train bijvoorbeeld de ene dag je borst en armen, andere dag je rug en core en een andere dag de onderkant van je lichaam. Wissel dit ook af en train dus niet elke maandag en borst- en armenspieren ook dit heeft je lichaam op den duur in de gaten. Het is daarom van belang om te variëren in aantal reps, gewichten en verandering van het trainingsschema. De variatie maakt het voor jezelf ook leuker en houd je gemotiveerde. Het wordt minder saai en je houdt het sporten langer vol.

Wat te doen met cardio?

Cardio is goed om je bloedsomloop omhoog te brengen en om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Hierdoor houd je het sporten langer vol en wordt het minder zwaar voor je. Dit maakt het sporten leuker en je ziet al vooruitgang. Zoals al eerder beschreven is ook bij het afvallen belangrijk dat je doet aan krachttraining omdat je zo spieren kweekt. Deze spieren verbranden ook calorieën als je bijvoorbeeld televisie aan het kijken bent. De beste methode om af te vallen is om cardio na de krachttraining te doen. De koolhydraten/suikers zijn al verbrandt bij de inspanning tijdens de krachttraingen. Nu je cardio gaat doen wordt je vetreserve aangesproken. Het is wel van belang dat je niet langer dan 30 minuten intensief aan cardio doet. Daarna gaat het over op het halen van energie uit je spieren, waardoor je spiermassa weer afneemt.

Wat te doen als je weinig tijd hebt?

Dit is vast al een reden om niet te gaan. Toch is het belangrijk om toch te gaan sporten ook al doe je elke oefening maar een keer en minder lang. De meeste schade die je je spieren aanbrengt, wordt namelijk gedaan tijdens de eerste set. Tijdens de eerste set is de schade 75% daarna zal deze langzaam afnemen. Om die reden is het belangrijk om toch te gaan ook al heb je weinig tijd. Het resultaat zal er zijn en dat zie je weer terug in je vorderingen. Gun je lichaam ook af en toe rust elke dag sporten is ook niet goed. Het lichaam heeft ook tijd nodig om te herstellen ook al neem je extra eiwitten.

Ontspanning en rust

Je lichaam heeft ook rust nodig om te kunnen herstellen na het sporten. De kans op blessures is hierdoor kleiner en het voelt minder zwaar aan. Omdat het minder zwaar aanvoelt blijft het leuk om te doen en blijf je aan het sporten. Heb je veel last van spierpijn dan is het een reden om niet te gaan om het gewoon niet gaat krijg je dit te vaak kan je last krijgen van blessures en wordt het al snel minder leuk om te doen. Een goede manier om te ontspannen is het nemen van een sauna. Door de sauna gaat je bloedsomloop sneller stromen en hierdoor wordt het melkzuur sneller afgevoerd. Melkzuur komt vrij tijdens het sporten en dat veroorzaakt dat je spierpijn krijgt. Sauna of de dag erna een blokje lopen gaat dit tegen en verlicht de spierpijn aanzienlijk.
8
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
8
30
13

Comments

 • 12 aug
 • 0
Goede tips :) Ik moet nog even geduld hebben voor ik weer mag, maar dan neem ik ze zeker mee.
 • 12 aug
0
 • 12 aug
 • 0
En nu dus aan het sporten!
 • 12 aug
0
 • 11 aug
 • 0
Goede tips.
 • 11 aug
0
 • 11 aug
 • 0
Goed om te weten!
0
 • 13 aug
 • 0
Bedabkt voor je
 • 13 aug
0
 • 6 aug
 • 0
Goede punten, weer goed geschreven!
0
 • 6 aug
 • 0
dankjewel, dit waren ze alle 10
 • 6 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen