Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe maak je naamsbekendheid in de schrijfwereld? (deel 4 van de schrijfreeks)

Hoewel het al heel leuk is om voor jezelf te schrijven, willen we toch graag dat anderen ons werk ook lezen. Het geeft ons voldoening en zelfvertrouwen. Maar hoe zorg je ervoor dat je werk bij anderen terecht komt?

Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 25 juni 2021
7
35
6
Afbeelding door XPS via Unsplash
Hier volgen een aantal tips om je verhaal (of ander soort teksten) bij je publiek te krijgen.

Wattpad:
Ik weet niet of jullie er al vertrouwd mee zijn of niet, maar Wattpad is een ideaal platform om je verhalen te kunnen tonen aan de buitenwereld. Het is een app/website die speciaal bedoeld is voor lezers en schrijvers.
Veel mensen zetten er hun eigen verhalen op, die iedereen dan kan lezen. Het is een systeem dat werkt met reads: het aantal mensen je boek hebben gelezen (dit wordt per hoofdstuk opgeteld), stemmen: een soort likes die je kan geven aan een hoofdstuk en comments: De reacties die je kan plaatsen onder een hoofdstuk.
De bedoeling van Wattpad is om schrijvers en lezers bij elkaar te brengen en zo een heel grote verzameling te krijgen van verschillende verhalen. Je kan er verhalen lezen over alle mogelijke onderwerpen. Ook kan je je favoriete schrijvers gaan volgen om zo maar geen verhaal te missen.
Kortom, het ideale platform voor beginnende schrijvers.

Instagram:
Instagram kan ook heel handig zijn. Je kan er natuurlijk niet je hele verhaal op kwijt, maar je kan bijvoorbeeld stukjes van je verhaal posten, met dan een verwijzing naar waar je het hele verhaal kan vinden. Ook kan je er korte gedichtjes en leuke quotes op kwijt. Je kan zelf ook andere schrijf accounts volgen, die jou dan weer inspiratie en motivatie geven om verder te schrijven. Zo kom je ook in aanraking met andere (beginnende) schrijvers, die jou dan weer tips en tricks kunnen geven en omgekeerd.
Perfect voor een beetje bekendheid te krijgen dus.

YouTube:
Hoewel dit niet het meest voor de hand liggende platform is, wordt het wel gebruikt door schrijvers. Er worden dan wel geen verhalen op gezet, maar je kan wel een leuke trailer voor je boek maken om die dan op YouTube te zetten als reclame voor je boek. Ook delen sommigen in hun filmpjes leuke tips om je schrijftalent te verbeteren.
Ik weet dat dit niet het ideale medium is voor schrijvers, maar het kan nooit kwaad om het eens te proberen.

Facebook:
Ook op je facebook account kan je reclame maken voor je schrijfsels. Zelf heb ik geen Facebook, dus gebruik ik dit ook niet, maar dit is een beetje hetzelfde als instagram. Je kan er korte tekstjes op kwijt over je verhalen en je krijgt meer bekendheid, waardoor mensen gemakkelijker dingen van jou zullen lezen.

Websites:
Er zijn ongetwijfeld ook een heleboel andere websites die je kan gebruiken om je verhalen op tentoon te stellen, maar dat laat ik aan jullie over (laat maar in de comments weten of je nog een leuke website kent).

Wedstrijden:
En dan nog 1 laatste tip. Wedstrijden! Doe mee aan wedstrijden! Ze zijn niet alleen goed om je naamsbekendheid te geven, maar kunnen je ook een heel pak vooruit helpen bij het schrijven zelf. Daarvoor hoef je niet direct eerstes te eindigen. Hoewel dat wel altijd leuk zou zijn. Dan weet je dat je goed bezig bent. Maar ook als je wat lager eindigt kan dit je helpen om beter te worden. Neem alle feedback die je gekregen hebt mee naar huis en doe er iets mee en misschien lukt het jou de volgende keer wel om een prijs binnen te halen.


Dit was deel 4 van de schrijf reeks. Ik hoop dat jullie hier wat aan hadden. Er komt nog zeker 1 deel hierna. Als je zelf nog ideetjes hebt waar ik over moet schrijven, laat het me dan zeker weten!
7
Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 25 juni 2021
7
35
6

Comments

 • 25 juni
 • 1
Interessante tips !
Ik zal mij eens verdiepen in die Wattpad, die ken ik niet.
 • 25 juni
1
 • 25 juni
 • 1
Leuk artikel. Ik heb het ook zowat allemaal wel eens geprobeerd maar ik vind zeker ook deze website leuk om kortverhalen te delen. Ik deel ze ook op Instagram en heb ook een aantal zaken op Wattpad staan. Er zijn ook heel wat groepen op Facebook die verhalen promoten zoals Schrijvelarij. Goed geschreven.
 • 25 juni
1
 • 25 juni
 • 1
Super goede tips! Heb jij al eens aan wedstrijden meegedaan? En zo ja, van wie en waar heb je die gevonden?
1
 • 26 juni
 • 0
Ik heb een keer meegedaan aan de junior journalisten wedstrijd van het Davidsfonds. Een schrijfwedstrijd voor kinderen (ik was toen 12), en daar ben ik eerstes geworden van het dorp. En ik ben van plan om dit jaar mee te doen met de wedstrijd 'write now'.
 • 26 juni
0
 • 25 juni
 • 1
Genoten van het artikel en je tips. kijk nu alweer uit naar het volgende deel. Ik ga je volgen ik schrijf over hele andere zaken, wellicht vind je het ook leuk om mij te volgen en eens bij me op de koffie te komen.
 • 25 juni
1
 • 25 juni
 • 1
Weer goede tips. Auteur Jessica Redmerski heeft een Youtube kanaal waarin zij vertelt over het schrijven van haar boeken en het uitgeven daarvan e.d. Zo zie je maar dat op dat platform ook leuke info te vinden is inderdaad. Ik ben je gaan volgen. Misschien vind je het leuk ook eens een artikel van mij te lezen?
 • 25 juni
1

Recente en relevant artikelen