Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe verzorg je een kuiken?

Je hebt een kuiken gekocht of misschien heb je er wel eentje gekregen, maar wat nu? Hoe verzorg je zo een klein diertje? Wat heb je allemaal nodig?

Geschreven door Kim
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
12
285
26
https://pixabay.com/images/id-1572367/
https://pixabay.com/images/id-1572367/

Kippen zijn groepsdieren

Eerst en vooral zijn kippen groepsdieren en het is heel belangrijk om minstens twee kuikens aan te schaffen in plaats van eentje. Eén kuikentje alleen zal zich snel eenzaam voelen en de kans dat het dan opgroeit tot een gezonde volwassen kip is heel klein. Dus heb je er momenteel maar eentje in huis, dan haal je er het best zo snel mogelijk nog eentje bij. Liefst van dezelfde leeftijd en als het enigszins kan, vanaf dezelfde locatie als vanwaar je de eerste haalde.

Huisvesting

Kuikens moeten de eerste weken binnenshuis verblijven, onder een warmtelamp. Vaak wordt hiervoor een knaagdierenkooi aangeraden, maar uit eigen ervaring, raad ik een plastic bak aan. Ik heb namelijk eerst een knaagdierenkooi gebruikt, maar al snel wilde er een kuikentje ontsnappen via de tralies van de kooi en dat was bijna gelukt. De onderkant van de kooi was niet doorzichtig en ik denk dat mijn kuikentje gewoon graag wat meer van de omgeving wilde zien. Kuikens en kippen zijn immers nieuwsgierige dieren. Mijn kuiken was toen nog maar 2 dagen oud. Ik ben dan overgeschakeld naar een plastic bak (zo een opbergmodel) van 38 (b) x 54 (l) x 30 (h). Dit is uiteraard maar een richtlijn, welke bij mij goed gewerkt heeft. Mijn kuikentjes maken niet meer zoveel lawaai als in de knaagdierenkooi en zien er best gelukkig uit. De bovenkant van de bak is ook gewoon open, zonder deksel, zodat de kuikens voldoende verluchting krijgen en kunnen ademen. Heb je nog andere dieren in huis, dan is het aan te raden om iets van bescherming over de bak te hangen, want het blijven prooidieren. Denk dan bijvoorbeeld aan een stuk gaas of tralies van een andere kooi.

Bodembedekking

Als bodembedekking gebruiken de meeste mensen gedurende de eerste week keukenpapier. Ik gebruik voor mijn kuikens handdoeken, die ik 2x daags ververs om de kooi zo hygiënisch mogelijk te houden. Later kan je overschakelen op hennepvezel of zaagsel. Doe dit niet te vroeg want veel kuikentjes eten het zaagsel of de hennep op, waardoor de krop kan verstoppen. Dit kan leiden tot de dood. Ik verkies hennepvezel in de plaats van zaagsel omdat dit niet zo stoffig is en dus ook beter is voor de luchtwegen.

Warmtelamp

Kuikens moeten gedurende enkele weken onder een warmtelamp. De meningen over de duurtijd zijn verdeeld, maar de richtlijn is toch wel om dit 10 weken aan te houden. Warmte is immers zeer belangrijk! Er wordt gezegd dat de kuikens de eerste week een temperatuur moeten hebben tussen 35 en 38 graden, waarbij je de temperatuur elke week met 2 graden moet verlagen. Maar het belangrijkste is gewoon je kuikentjes in de gaten te houden. Mijn kuikens hadden het al snel te warm boven de 35 graden. Ook gedurende die eerste week (mijn kuikens zijn morgen net 1 week oud). Ik heb twee soorten lampen aangekocht en gebruikt: de klassieke infrarood lamp en de donkerstraler. Momenteel doen mijn kuikens het beter met de infrarood lamp. De donkerstraler is ook een warmtelamp, maar die geeft iets minder warmte en die geeft uiteraard ook geen licht. Dat laatste is van belang om je kuikens een dag- en nachtritme aan te leren. Mijn kuikens piepten echter heel veel en heel hard met de donkerstraler. Vandaar dat ik momenteel de infrarood lamp gebruik. Dit is niet de zuinigste oplossing, maar bij mij primeert de gezondheid van mijn dieren en zoals ik al aangaf, doen ze het momenteel gewoon beter met die lamp. Om de graden in je bak of kooi te meten, kan je gewoon een thermometer gebruiken. Leg die wel op de bodem want dat is waar je dieren zitten. Zorg ervoor dat de lamp zo hangt, dat je kuikens de mogelijkheid hebben om op een plek te liggen waar de lamp niet recht op hen schijnt. Het is namelijk zo dat je kan merken of je kuikens het warm genoeg, te koud of te warm hebben.
  • Liggen je kuikentjes op een hoopje op elkaar onder de lamp, dan hebben ze het te koud. Kuikentjes die het te koud hebben gaan meestal ook heel veel lawaai maken.
  • Liggen je kuikentjes helemaal in een hoekje van hun verblijf, hijgend en met de bekjes open, dan hebben ze het veel te warm.
  • Liggen je kuikentjes onder de lamp, maar niet echt op elkaar (ze kunnen naast elkaar liggen of wat verder uit elkaar), dan hebben ze het juist goed.
Je kan ook gebruik maken van een warmteplaat en dan gaan de dieren er gewoon onder liggen wanneer ze het koud hebben. Dat is een energiezuinige oplossing, maar kan enkel bij de kleinsten. Eens de kuikentjes wat groter worden, passen ze er niet meer onder. Een gewone warmtelamp kan je nadien nog eventueel gebruiken wanneer een ander dier ziek is, of iets dergelijks.

Voeding

Kuikens eten ander voer dan volwassen kippen. Ze moeten immers goed groeien. Kuikens hebben de eerste weken veel eiwitten en mineralen nodig, zodat hun lijfjes voldoende energie en bouwstoffen hebben om het skelet, de spieren en de veren te ontwikkelen. De eerste 24u heeft een kuiken niet echt voeding nodig omdat die nog teert op de voedingsstoffen uit het ei. De eerste weken krijgen kuikentjes opfokvoer. Vaak kan je de juiste voeding krijgen op de locatie waar je je kuikentjes gehaald hebt. Is dit niet het geval, vraag je gewoon naar het geschikte opfokvoer voor jouw kuikens in een dierenspeciaalzaak. Geef in elk geval nog geen granen! Er wordt aangeraden om de voeding over de bodem van de kooi of bak te strooien, maar met een handdoek als bodembedekking raad ik je dat toch af. Ik gebruik momenteel kleine ondiepe plastic plantenschoteltjes van ongeveer 10 cm. Eentje voor het drinkwater en eentje voor het opfokvoer. Je moet er wel op letten dat je het voer niet rechtstreeks onder de warmtelamp plaatst omdat je daardoor een grotere kans hebt op het ontwikkelen van bacteriën en ziektes. Om je kuikentjes te leren eten, tik je enkele keren met je vingers tegen het bakje. Zo doet de moederkip dat immers ook. Ververs hun eetbakje regelmatig, want ze durven er hun ontlasting in te droppen.

Drinken

Zoals ik hierboven al aangegeven heb, gebruik ik ook voor het drinkwater een klein ondiep plastic plantenschoteltje van ongeveer 10 cm. Ook dit schoteltje staat niet te dicht bij de warmtebron, om dezelfde reden als het etensbakje. Het water zou immers heel snel opwarmen. Wat aangeraden wordt, is om in het begin knikkers of keitjes in het schoteltje te leggen. Kleine kuikentjes vallen immers gemakkelijk in slaap tegen hun drinkbakje en er zijn al heel wat kuikens verdronken op die manier. Door het schoteltje te vullen met knikkers, kunnen ze niet per ongeluk verdrinken. Om je kuikentjes voor het eerst op dergelijke manier te leren drinken, tik je ook hier weer enkele keren op het drinkbakje tot één van je kuikentjes weet wat het moet doen. De andere kuikens leren het dan van het eerste kuikentje.
Zeer belangrijk: Pas op voor een lekkende drinkbak want daarvan worden kuikens en kippen ziek! Men spreekt dan van coccidiose. Deze ziekte wordt veroorzaakt door darmparasieten die zich nestelen in de darmwand en/of het slijmvlies. Hierdoor krijgen kuikens en kippens moeite met het opnemen van voedingstoffen en ontstaan er interne bloedingen en infecties met de dood tot gevolg. De meest voorkomende oorzaak van coccidiose, zijn de natte plekken rondom de drinkbak. Zorg er dus voor dat het rondom de drinkplek ten allen tijde droog blijft en dat je het drinkwater 2x daags ververst.
Dit zijn trouwens mijn eerste twee kuikentjes, die ik al ooit in heel mijn leven heb gehad. Het zijn Cochin kuikens. Aangezien dit ook voor mij een heel nieuw avontuur is, valt er nog vast een heleboel over te vertellen en dat ga ik graag met jullie delen.
12
Geschreven door Kim
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
12
285
26

Comments

  • 22 sep
  • 1
Schattig die pluizebolletjes.
1
Kim auteur
  • 1 dec
  • 0
Ja hé!
  • 1 dec
0
  • 12 juli
  • 1
Wat een mooi en uitgebreid artikel! Wij hebben sinds kort ook 5 kuikentjes van onze wyandotte kippen. Zo mooi om die te volgen. Ze lopen vrij over het erf en moederkip leert ze alles wat ze moeten weten. Heerlijk.
Ga je volgen!
1
Kim auteur
  • 12 juli
  • 1
Bedankt en ja, heerlijk om naar te kijken! Ik ga je ook volgen.
  • 12 juli
1
  • 12 juli
  • 1
Erg leuk die keukens, brengt gezelligheid. Graag gelezen Kim!
1
Kim auteur
  • 12 juli
  • 0
Bedankt!
  • 12 juli
0
  • 26 juni
  • 1
Wij zijn jaren geleden rond de paasperiode getrouwd. We kregen van mijn collega's een bak met daarin wat kuikentjes en 2 grote paaseieren in papier maché, waar allemaal muntstukken in zaten. De kuikentjes zijn opgegroeid in onze keuken, bij de radiator. We hadden geen lamp en hadden toen ook geen tuin. We woonden midden in de stad. Later zijn ze verhuisd naar iemand op het platteland, die een kippenren had.
1
Kim auteur
  • 26 juni
  • 0
Oh wat fijn!
  • 26 juni
0
  • 21 juni
  • 2
Ondanks dat ik zelf geen kuikens heb, was het een erg leuk en leerzaam artikel! Heb je ook gelijk even gevolgd👍🏻
2
Kim auteur
  • 22 juni
  • 1
Bedankt, ik ga je ook volgen!
  • 22 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen