Massaproductie kent een keerzijde
Fast Fashion of snelle mode is een business model dat uit gaat van goedkope materialen en uurlonen om zo op grote schaal betaalbare, trendy kleding te produceren voor de wereldmarkt. Het voldoet aan de wens van veel consumenten om jaarrond trendy kleding te kunnen kopen. Waar in het verleden nog gewacht werd op seizoencollecties. De mode industrie is inmiddels de op één na grootste vervuiler op aarde. Pal achter de olie industrie.
De enorme hoeveelheid verfstoffen gebruikt in de mode industrie is inmiddels de op één na grootste vervuiler van oppervlaktewater in de wereld
De grote druk om zo goedkoop mogelijk te produceren en in een zo snel mogelijk tempo leidt er vaak toe dat milieunormen niet zo nauw worden genomen. De enorme massa aan gebruikte verfstoffen voor kleding is inmiddels ook de op één na grootste vervuiler van oppervlaktewater ter wereld. Direct na de intensieve landbouw.

Afbeelding via Pinterest
De massa aan kleding die in een moordend tempo op de markt wordt gebracht leidt er toe dat veel consumenten kleding dumpen waardoor er een enorme berg aan afgedankt textiel is ontstaan. Ondanks het grote aanbod gebruikte kleding in tweedehandswinkels en op marktplaats.
Veruit de meeste van de 40 miljoen textielarbeiders die werkzaam zijn in de mode industrie worden momenteel onderbetaald en uitgebuit, 85 procent van hen is vrouw.
Er werken naar schatting zo'n 40 miljoen textielarbeiders in de mode industrie. Veruit de meesten van hen hebben geen cao of pensioen. Het zijn de laagstbetaalde banen ter wereld en 85% van de arbeiders zijn vrouwen. Aan de uitbuiting van deze enorm grote groep mensen moet echt een einde komen!

Afbeelding via Pinterest
Jij kunt iets doen
We kunnen aan deze misstanden een eind maken. Hoe dan? Heel simpel, door minder nieuwe kleding te kopen! Koop bijvoorbeeld pas iets nieuws als dat echt nodig is. De meesten van ons kopen veel meer kleding dan ze eigenlijk nodig hebben. Veel beter kun je in plaats daarvan langer met je kleren doen. Door ze minder vaak te wassen en volgens het voorschrift op het label.
Door vaker tweedehands kleding te kopen en je kleding zelf te repareren verklein je niet alleen je CO2 afdruk maar ook je uitgavenpatroon
Je verkleint hiermee niet alleen je CO2 afdruk maar je kleding slijt ook minder snel. Koop een setje met naalden en garen. Door je (licht beschadigde) kleren zelf te repareren kun je er langer mee doen en voorkom je dat ze al snel bij de grote berg kleding afval komen. Probeer eens wat vaker te combineren met de kleding die je nog hebt, ook die achteraan in de kast! Blijf van je kleding houden, ook al heb je ze al een tijdje!
Of ga bijvoorbeeld vaker op koopjesjacht in de tweedehands kledingzaken in plaats van slaafs achter de laatste mode aan te rennen. Je zult je verbazen wat daar aan kwalitatief goede en unieke producten liggen voor een habbekrats! Als je voor tweedehands gaat, maak dan vooraf wel een lijstje met kleding die je wilt hebben en pas alles goed voordat je koopt.
Zie je iets van je gading? Probeer je dan voor te stellen hoe vaak je het gaat dragen en of het combineert met je andere outfits. Als het lekker zit, vaak gedragen kan worden en prima combineert is het altijd een goede koop!
En ook nog eentje die uitstekend past bij een goed geweten én je portemonnee!

Afbeelding door Pure julia via Unsplash
Comments
- 28 juli
0- 12 juli
- Hide replies (1)
1- 24 juli
1- 12 juli
- Hide replies (1)
0- 12 juli
0- 12 juli
- Hide replies (1)
0- 12 juli
0