Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Koraal verkeert in gevaar...

Wat is de onderwaterwereld toch mooi en bijzonder. Helaas dreigt het mooie, en vooral kleurrijke koraal in de oceanen uit te sterven. Eigenlijk is dit al een hele tijd zo, alleen werd er weinig aan gedaan. Hoe dit kan en of er nog oplossingen om het koraal te redden, dat lees je in dit artikel!

Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
8
48
14

Wat is koraal?

Als je aan koraal denkt, dan denken de meeste mensen aan een plantensoort. Het is logisch dat je dit denkt omdat het erg veel lijkt op een plant, alleen is het geen plant. Koraal zijn miljoenen kleine diertjes, koraaldiertjes. Vermoedelijk zijn ze de oudste ecosystemen op onze planeet, koraalriffen bestaan namelijk al 4,5 miljoen jaar.
De kleine organismen die de riffen bouwen, zijn verantwoordelijk voor de grootste bouwwerken die ooit door levende wezens zijn gemaakt. Sommige riffen zijn zo groot dat ze menselijke bouwwerken overtreffen. Koraal is een veerkrachtig maar (zeer) kwetsbaar ecosysteem. Een ecosysteem omvat alles dat bijdraagt aan het in stand houden van het leven erbinnen.

Bewoners van het koraalrif

Slechts 0,25% van alle oceanen en zeeën zijn koraalgebieden, waar 25% van alle vissen afhankelijk van zijn! Het zijn goede en geschikte schuilplaatsen, voedselbronnen en kraamkamers voor de vissen. Het ecosysteem van de riffen is het soorten rijkste van de zee en kan qua belang en variatie vergeleken worden met dat van het tropisch regenwoud.
Zeker 5.000 soorten vissen en honderdduizenden andere zeedier- en zeeplanten soorten zijn afhankelijk van deze riffen, zoals weekdieren, sponzen, kreeftachtigen etc. Veel van deze soorten zijn zelfs nog niet beschreven en ontdekt! Op een rif kunnen 200 soorten koraal, 300 soorten vissen, en 10.000 tot 100.000 ongewervelde dieren voorkomen. De totale rijkdom aan soorten van de koraalriffen ligt waarschijnlijk boven de 2 miljoen! Hier is immers veel voedsel aanwezig terwijl het tropische water meestal voedselarm is.
Clown vissen verscholen in het koraal
Clown vissen verscholen in het koraal

Wat zijn de grootste bedreigingen?

Klimaatverandering is verreweg de grootste bedreiging. Daardoor stijgt de temperatuur van het zeewater en omdat de oceanen veel broeikasgassen absorberen, wordt het water ook zuurder. Dat tast de koralen aan.
Bovendien leidt de opwarming van de aarde tot meer en hevigere stormen. Orkanen zorgen voor enorm veel schade aan het koraal.
Daarnaast vormen ook overbevissing, vervuiling en de afvoer van landbouwgiffen een bedreiging. Al die factoren worden veroorzaakt door menselijk handelen.

Hoe erg is het nu eigenlijk?

Goede vraag. Het antwoord is: ERG! De verwachting is dat het merendeel van de koraalriffen deze eeuw helaas niet zal overleven. Zelfs als het ons lukt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, verliezen we 90% van het koraal over de hele wereld!
Ook met het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, gaat het enorm slecht. In de afgelopen dertig jaar verloor het 2300 kilometer lange rif al meer dan de helft van het koraal. De afgelopen twee jaar werd het koraal van het Great Barrier Reef getroffen door een ander probleem: verbleking.

Wat is verbleking?
Koraal heeft zijn kleur te danken aan de enorme hoeveelheid algen die erin zitten. Die algen kunnen niet tegen een snelle stijging van de watertemperaturen. Als de temperatuur toch stijgt, worden de algen afgestoten en verbleekt het koraal. De kleur keert normaal gesproken terug als de temperatuur van het water weer daalt, maar wanneer dat te lang op zich laat wachten, sterft het koraal. Liefst een derde van het koraal op het Great Barrier Reef is de afgelopen twee jaar doodgegaan door verbleking.
Great Barrier Reef, hoe het er uit zag, ziet en er uit komt te zien
Great Barrier Reef, hoe het er uit zag, ziet en er uit komt te zien

Waarom is het erg als koraalriffen verdwijnen?

Koraalriffen bedekken ongeveer 0,2 procent van het aardoppervlak, maar verbergen wel 25 procent van al het oceaanleven. Schuwe vissen schuilen tussen het koraal wat dan opeens niet meer mogelijk is. Het is dus een erg groot probleem voor vissen en de oceanen.
Koraal houdt een deel van het oceaanwater schoon.
Rond de hele wereld zijn honderden miljoenen mensen voor hun voedsel of inkomen afhankelijk van het rif. Zo is het Great Barrier Reef de grootste werkgever van de regio. Alleen het toerisme dat naar dit rif toe komt is er al goed voor 60.000 banen en een jaarlijkse omzet van ruim 5 miljard euro! Daarnaast vormen koraalriffen een goede kustbescherming. Ze breken de golven, wat vooral tijdens stormen van pas komt.

Zijn er mogelijke oplossingen?

Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, daar is bijna iedereen het wel over eens. Daarnaast zijn er wetenschappers die experimenteren met alternatieve oplossingen, zoals het kweken van koraalsoorten die beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Al is het nog maar de vraag of dat zin heeft. Maar tot op de dag van vandaag ziet het er slecht uit voor het koraal...
8
Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
8
48
14

Comments

  • 13 sep
  • 1
Heftig...
  • 13 sep
1
  • 21 juli
  • 1
Geen woorden voor....
  • 21 juli
1
  • 3 juli
  • 2
Wat een trieste toekomst voor koraal. Kom je ook mij volgen en samen koffie drinken😉
2
  • 6 juli
  • 0
Zeker!
  • 6 juli
0
  • 30 juni
  • 0
Super goed artikel. Goed dat je dit bespreekbaar maakt. Koraal wordt snel vergeten in vergelijking met andere dieren in de natuur terwijl het zo ongelofelijk mooi en belangrijk is!
0
  • 2 juli
  • 0
Bedankt :)
  • 2 juli
0
  • 30 juni
  • 0
Heel erg goed artikel Iris! Duidelijk geschreven.
0
  • 2 juli
  • 0
Dankjewell :)
  • 2 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen