Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Leuke voorleesboeken voor oudere kinderen (bovenbouw)

Voorlezen is leuk en zinvol, niet alleen bij jongere kinderen, maar juist ook voor kinderen in de bovenbouw.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
3
381
5
Voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen worden dan ook vaak voorgelezen oor vader, moeder opa , oma of een andere volwassene en op de basisschool zie je dan ook dat voorlezen bij de kleuters een dagelijks onderdeel is van het dagprogramma in de groepen 1, 2 , 3 en 4. Helaas hoe ouder de kinderen worden, des te minder er voorgelezen wordt. Uit onderzoek is gebleken dat er vooral in de bovenbouw te weinig wordt voorgelezen. Volgens de leraren van de bovenbouwklassen, zouden kinderen liever zelf lezen en is er te weinig tijd om nog te kunnen voorlezen. Jammer, want ook in de bovenbouw is voorlezen nog echt een meerwaarde.

Waarom voorlezen in de bovenbouw?
Door regelmatig voor te lezen komen de kinderen in aanraking met verschillende schrijfstijlen en genres.
Voorlezen helpt ter bevordering van het begrijpend lezen en technisch lezen.
Voorlezen werkt ontspannend en draagt bij aan een goede sfeer in de groep.
Voorlezen kan een goed middel zijn om onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas.

Leuke voorleesboeken in de bovenbouw
Opzoek naar een leuk voorleesboek in de bovenbouw? Laat je eens inspireren door onderstaande lijst. Mijn favoriete voorleesboek is met stipt, Juffrouw Pots van Tosca Menten. Tosca Menten is misschien wel de grappigste kinderboekauteur van Nederland. Ze heeft de gave dat ze met haar boeken zelfs kinderen die niet goed zijn in lezen nog enthousiast maakt om juist wel te lezen. Het voorlezen van haar boeken kan dan juist een grote stimulans geven. Vertel de kinderen ook welke boeken er nog meer zijn. Of lees uit meerdere boeken een klein stukje voor.

Juffrouw Pots - Tosca Menten
De vrienden Kaya (11) en Simon zijn buitenbeentjes op school, waar ze niets uitvoeren. Als ze een nieuwe, strenge juffrouw krijgen, worden ze wakker geschud uit hun winterslaap.

De verschrikkelijke badmeester - Jozua Douglas
Vader De Bruin hoopt dat zijn zoon Lev wereldkampioen zwemmen wordt. De verschrikkelijke badmeester Boris Brulboei moet daarvoor zorgen. Maar door hem raken Lev en zijn buurmeisje betrokken bij een ontvoering.

De gruwelijke generaal - Jozua Douglas
Rosa en Fico zijn de kinderen van de president van Costa Banana. Als Rosa ontdekt dat generaal Sjasliek van plan is hun moeder te ontvoeren, komen de kinderen in actie.

Lampje - Annet schaap
Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen.

De Brief voor de Koning - Tonke Dragt
De brief voor de koning is een gelauwerd jeugdboek geschreven door Tonke Dragt. Het boek kwam uit in 1962.

Heksen - Roald Dahl
De heksen is een kinderboek uit 1983 van de Britse schrijver Roald Dahl. Het verhaal speelt zich deels af in Noorwegen en deels in het Verenigd Koninkrijk.

Avontuur op Drakeneiland - Lydia Rood
Een eiland waar kinderen de baas zijn, waar geen enkele volwassene zelfs maar een oogje in het zeil houdt, dat moet natuurlijk wel een zootje worden, of toch niet?

Oma boef - David Walliams
Ben is elf en hij vindt het niet leuk dat zijn ouders hem elke vrijdag naar zijn oma brengen. De oude dame heeft wit haar en een kunstgebit, ze stopt haar gebruikte zakdoek in haar mouw, ze ruikt heel erg naar koolsoep en laat voortdurend windjes, ze wil altijd scrabble spelen en stuurt hem veel te vroeg naar bed ... Maar op een dag ontdekt Ben dat ze, net als heel veel volwassenen, een geheim heeft. Zijn oma is een internationaal gezochte juwelendief!

Operatie zeer ernstige ramp - Tosca Menten
Sam Veterklep is volgens meester Storm een Zeer Ernstige Ramp. Hij haalt thuis en op school steeds van alles uit en iedereen is bang voor hem. Dat wordt anders wanneer Nona bij hem in de straat komt wonen.
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
3
381
5

Comments

 • 13 aug
 • 1
Klinken als fantastische boeken! Maar wat vind jij van mijn verhaal, de Raad van Inferno?
1
 • 14 aug
 • 0
Ik ga eens kijken.
 • 14 aug
0
 • 13 aug
 • 2
Dat zijn mooie verhalen voor kinderen als ik de korte inhoud lees. Mooie tips.
2
 • 14 aug
 • 0
Dank je wel.
 • 14 aug
0
 • 11 aug
 • 1
Leuke informatie voor 'boekenwurmen' TekstschrijverT
 • 11 aug
1

Recente en relevant artikelen