Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Leven wij boven onze stand?

Een paar dagen geleden las ik ergens op het wereld wijde web een stukje waar een man uitsprak: “we leven al tijden boven onze stand”. Mijn eerste reactie was: wat denkt die man wel.

Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 14 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
1
Afbeelding door Edward Howell via Unsplash
Een paar dagen geleden las ik ergens op het wereld wijde web een stukje waar een man uitsprak: “we leven al tijden boven onze stand”. Mijn eerste reactie was: wat denkt die man wel.

Maar na een paar dagen begon deze zin terug te komen en ging ik door de ogen van deze man kijken. Eerst in mijn eigen huis. Ja, ik zag dat ik spullen had waar ik niets mee deed. Ik heb keus – misschien wel teveel keus. Ik kan kiezen waar ik ga winkelen, ik kan kiezen wat ik koop en waar ik koop. Ik besluit wat ik weg doe en wat ik hou.

Vanmorgen ging ik eens op marktplaats kijken wat er werd aangeboden in een straal van 30km om mij heen. Veel.

Al jaren ben ik een fan van kringloopwinkels en tweedehandswinkels. Soms kun je het ‘magazijn’ zien van dergelijke plaatsen en is het gewoon schrikbarend hoeveel spullen er weg worden gedaan. Heel vaak ook goede spullen.
Je kunt hier op verschillende manieren naar kijken natuurlijk.

  1. Wat goed dat mensen hun spullen niet naar het mileupark brengen maar geven aan een instantie die het kan verkopen aan de minder bedeelden. Op deze manier gaan spullen langer mee en hoeven ze niet voortijdig bij het afval te belanden.
  2. Ongelofelijk dat er zoveel goede spullen worden weggedaan. Wie zijn die mensen die zo snel al dingen afdanken. Kunnen die niet tevreden zijn met wat ze hebben.
  3. Hoe komen we aan zoveel materiaal waarvan we zeggen dat het niet meer dient. Dat het niet meer goed genoeg is om in het huishouden te worden opgenomen. Dat het zo snel vervangen moet worden door iets beters. Vroeger repareerden we wat kapot was, tegenwoordig wordt alles meteen vervangen of is iets niet meer goed genoeg. Het voldoet niet meer aan de eisen.
Er zijn vast nog veel meer manieren om te kijken naar de overvloed aan tweedehands spullen.

Terug naar de uitspraak: “we leven boven onze stand”.

Als je veel wilt consumeren, dan heb je geld nodig. Arbeiten dus. Of een illegale praktijk opzetten maar dat terzijde.

In de afgelopen weken sprak ik veel mensen die zeiden: als ik iets heb geleerd in de afgelopen maanden dan is het wel dat ik niet meer terug wil naar die idiote tijd hiervoor. Teveel werken, teveel sociale verplichtingen, teveel moeten en het gevoel te hebben te moeten kopen.

Wow.

We leefden niet alleen boven onze stand, we leefden boven ons eigen kunnen en willen.

1
Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 14 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
1

Comments

  • 17 juni
  • 0
Mooi artikel. We leven in een consumptiemaatschappij en het wordt ons in alle media aangereikt zonder dat we er ons bewust van zijn. Reclame en advertenties spelen er ook op in. We moeten meer vragen stellen bij onze gedragingen.
  • 17 juni
0

Recente en relevant artikelen