Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Mijn hoofd raakte even in paniek

Immigratie naar Hongarije en wat ik moet regelen.

Geschreven door Tamara Schrijft
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
18
346
7
Zoveel ideeën die al door mijn hoofd schieten, wat ik allemaal in Hongarije kan creëren. Hoe ik het ga inrichten. Dat ik lemen ronde huisjes op mijn land ga bouwen. Waar mijn kas moet staan?
In welke kamer ik wil slapen.
Welke activiteiten ik daar allemaal kan organiseren voor mijn netwerk in Nederland.
Hoe de winter zal zijn, wat ik nog wil verbouwen zoals het andere deel van de zolder bewoonbaar maken.

Zaterdag sloeg een oude bekende die ik al een jaar of 6 niet meer had gehoord toe. Mijn innerlijke criticus. Wat haalde ik in mijn hoofd. Waar ben je mee bezig Tamara! Hoe kun je dit nu doen? Alom paniek. Andere ikken in mijn hoofd die er ook flink mee de discussie aangingen, met voor- en tegenstanders.

Ik hoorde ze aan. Ik hoefde het niet voor hen op te lossen. Ik begreep het. Het riep direct emoties op die niet nodig waren. Emoties van angst, van angst om een grote fout te maken. Mezelf weer proberen te overtuigen waarom ik deze keuze maakte, en om dit direct weer te stoppen. Want mijn ziel maakte deze keuze. En daar ga ik niet mee in discussie. Die volg ik gewoon.
In het verleden is al eerder gebleken, dat mijn ziel geweldige keuzes maakt, die het beste voor mijn zijn, al begrijpt mijn hoofd dit niet. Mijn hoofd hoeft dit ook niet te begrijpen. Mijn hoofd is er niet voor om levenskeuzes te maken.
Mijn hoofd is voor mijn functionele denken, en werkt alleen in opdracht van mijn intuitie, mijn hart en mijn ziel. Dus mijn hoofd moest maar even dimmen.
En wat helpt. Erom lachen hoe de paniek in mijn hoofd toesloeg en deze emoties opriep die onnodig waren. Binnen een half uur was het geregeld.
Mijn innerlijke criticus hoeft mij niet te beschermen. Ga maar weer slapen op de achterbank van mijn bus vol bewuste ikken.

Migraine kreeg ik ervan, mijn lijf stond erdoor strak van de spanning en het enige wat ik 'the day after' nog wilde was slapen. Er kwam niets meer uit mij en ging in overgave om te kunnen verwerken dat ik een grote levenskeuze had gemaakt. Binnen 12 uur. Het lukte en het werkte.
Afgelopen weekend heb ik veel geslapen en gisteren er uitgebreid met mijn sisters over gehad tijdens onze vrouwencirkel en het was zo fijn alles te kunnen delen hierin.
Ja, ik ben zo zeker van mijn zaak. Vanmorgen een interview gehad voor mijn you-tube kanaal met Wijnand Veldhuizen die ook in Hongarije woont. Hij is numeroloog en helpt mij ook met een sessie over de betekenis van het adres, de woorden en getallen.

Nog even contact met de Nederlandse makelaar gehad die in Hongarije gewoond met een aantal vragen, en toezeg dat ik vandaag nog het een en ander regel waar hij om had gevraagd.
 1. Weet je al iets meer over wanneer de huidige bewoners kunnen verhuizen?
 2. Heb je ervaring met een goed verhuisbedrijf?
 3. Weet je of het klei of zandgrond is in de tuin en boven via de trap?
 4. Zouden de huidige eigenaren eventueel de lampen en gordijnen ter overname willen afstaan? En misschien nog meer? Dan graag per onderdeel foto en afmeting aub.
 5. Zit er een wasmachine aansluiting in de grote badkamer?
 6. Waar staat de waterput in de tuin en hoe is deze verbonden met het water, van de gemeente of eigen bron in dorp?
 7. Het deel van de zolder wat nog niet gerenoveerd is, kunnen daar wel spullen staan, zoals diepvrieskist en zolderspullen? Is de vloer goed?
En mijn gegevens doorgeven, zodat mijn woonkaart aangevraagd kan worden bij de migratiedienst. Dan komt mijn zorgpas en kan ik ook mijn auto daar laten registreren. Tegen een klein bedrag regelt de makelaar daar alles voor mij om daar te kunnen wonen, alle overschrijvingen en wat nodig is, zoals internetaansluiting etc. Superfijn, want dat zou ik nog het lastigste vinden. Ik moet over paar weken naar de migratiedienst om te laten zien dat ik inkomsten heb van mijn bedrijf. En ik moet naar het kantoor van de zorgverzekeraar waar ik € 1300,- cash mee moet nemen om te laten zien dat ik de zorgverzekering kan betalen.

Dit is een overzicht van de kosten wat je per maand aan vaste lasten kwijt bent:
 • € 25 water, maar iedereen heeft eigen drinkwaterbron uit eigen put)
 • € 50 elektriciteit
 • € 60 verwarming (hout)
 • € 15 internetabonnement
 • € 15 mobiele telefoon
 • € 10 gemeentelijke belasting
 • € 13 woningverzekering (brand en inboedel)
 • € 12 autoverzekering (kleine auto)
 • € 5 autobelasting (via gemeente)
 • € 50 ziektekosten zonder eigen risico
Via google maps ben ik al langs de dorpjes in de buurt gescrold om te kijken wat daar te doen is, welke ondernemingen er zijn en door de straten heen gereden, om al een gevoel te krijgen bij de vele dagtochtjes die we daar ook gaan maken. Ik las al dat je tot midden november daar in je t-shirt buiten kunt zitten, dus zodra we aankomen ga ik gelijk mijn wintergroente daar aanplanten en de kas opbouwen.
Deel van de zolder waar ik kamers wil gaan maken met stro en leem
Deel van de zolder waar ik kamers wil gaan maken met stro en leem
Gelijk even mijn accountant gemaild of hij het e.e.a. wil uitzoeken hoe dat verder gaat met registratie van mijn bedrijf de Vrouwenkracht Academie kan blijven bestaan. Hoe dit dan werkt met de belastingen en inkomstenbelasting. Ik heb al wel uitgezocht dat je je Nederlandse banknummer kunt behouden via de Rabobank. En ook in Hongarije een bankrekening kunt openen.
Ook al bezig geweest offertes op te vragen van verhuisbedrijven.

Het huis is van hout, stro en leem en ik ben al lekker aan het fantaseren geslagen wat we binnenshuis kunnen doen in de winter als er een flink pak sneeuw ligt. En dat is dat ik mijn huis verder ga bewerken met leem, zoals een deel van de zolder waarvan ik de ruimte graag wil gebruiken.
Zo wil ik het ongeveer gaan doen op zolder
Zo wil ik het ongeveer gaan doen op zolder
Er komt heel wat bij kijken. Daarnaast heb ik me ingelezen in het immigratie proces in Hongarije en overgang van mijn bedrijf, voorwaarden om mijn hond mee te nemen, ik ben uit aan het zoeken wie de premier daar is en hoe hij in het wereldgebeuren staat momenteel, en you tube filmpjes hoe de mensen daar leven. En ik heb me ingeschreven voor een online taal cursus in Haarlem.

Als ik nu 10 woorden per week leer wat voor mij heel goed te doen is, kan ik straks als ik me voorstel bij de jonge vrouwelijke burgemeester in het dorp laten zien dat ik bereid ben te integreren en de taal te leren. En sowieso handig bij de communicatie met iedereen daar natuurlijk.
Vergeet niet op het kopje koffie log rechts naast de tekst in het artikel te klikken als je het leuk vindt. Daar kan ik een kleine vergoeding mee verdienen en alle beetjes helpen mij. Dank je wel.

x Tamara.
18
Geschreven door Tamara Schrijft
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
18
346
7

Comments

 • 12 aug
 • 1
Ja die paniek is vermoeiend. Alles op een rijtje zetten helpt inderdaad. Gelukkig loopt het weer op rolletjes. Go girl!
 • 12 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Leuk om te lezen! Veel succes!
 • 10 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Mooi! Leuk dat je het met ons deelt.
 • 10 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Wat leuk, een gelijkgestemde ziel! Heel veel succes met het verder uitwerken van je soulplan ;-)
Het gaat je vast en zeker goed bevallen in het land van de Magyaren!
 • 10 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Mooie blog!
 • 10 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen