Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Mijn partner is HSP'er; 12 tips die zouden kunnen helpen

Er zijn aardig wat mensen die HSP (hoog sensitieve personen) zijn. Maar wat als je partner een HSP'er is? En hoe kun je hier dan het beste mee om gaan? In dit artikel geef ik 12 tips hoe je het beste om kunt gaan met een hoog sensitief persoon.

Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 9 juli 2021
10
1K
13

Wat is een HSP'er?

Kort gezegd is een HSP'er extreem gevoelig voor prikkels van buitenaf. De wereld komt voor deze mensen heel erg heftig binnen waardoor ze soms worden overspoeld door alle indrukken. Door te veel prikkels raken ze gemakkelijk overprikkeld en hebben ze tijd nodig om hunzelf op te laden.

In een eerder artikel schreef ik al over hoog sensitieve personen. Wil je hier meer over weten, check dan vooral even mijn artikel over HSP. Hierin lees je ook over kenmerken waardoor je een hoog sensitief persoon kunt herkennen.

De tips die ik ga geven

Voor beide partijen zullen deze tips rust in het leven samen kunnen brengen. Verschillen tussen mensen zullen altijd blijven en die moeten worden geaccepteerd, deze tips zouden het voor koppels met een HSP'er gemakkelijker kunnen maken om elkaar te begrijpen!

12 tips als je partner een HSP'er is

1. Accepteer de verschillen
Accepteer dat er een verschil is en dat de ene relatie niet hetzelfde is als de andere. Je kunt als partner van een HSP’er jaloers zijn op andere stellen die drie keer per jaar met vakantie gaan, een druk sociaal leven hebben, een paar kinderen en ook nog een fulltime baan hebben. Maar het is nou eenmaal zo dat iemand die hooggevoelig is die druk niet aankan.
Accepteer dat het bij jullie anders gaat, niet slechter of beter. Bij jullie zijn de gesprekken waarschijnlijk veel dieper, jullie innerlijke leven is waarschijnlijk veel intenser.

2. Iemand die hooggevoelig is verwerkt alles veel dieper en intenser
Hooggevoelige mensen voelen alles recht in hun ziel, hierdoor voelen zij zich snel gekwetst. Alles voelt intens voor iemand die hooggevoelig is, dus als je een relatie hebt met die hooggevoelig is, is het goed om hier rekening mee te houden.

3. Besef dat er niets mis is met HSP
Besef dat er niks mis is met hooggevoeligheid. Het zelfvertrouwen kan namelijk enorm verminderen als iemand telkens zegt dat er ‘iets mis met je is’. Leg de nadruk op de positieve dingen, bijzondere dingen van hooggevoelig zijn. Zich inleven in de situatie van anderen of sfeer brengen kan iemand die hooggevoelig is als de beste!

4. Weet wanneer het welletjes is geweest
Als een HSP’er zegt dat het genoeg is, dan is het genoeg. Ook als je als niet-HSP’er het idee hebt dat jullie nog best een uurtje op dat feestje kunnen blijven of nog een afspraak kunnen maken. Een HSP’er wordt overgestimuleerd en heeft tijd nodig om alle prikkels en indrukken te verwerken.

5. Een hooggevoelig persoon voelt zich vaak niet begrepen
Vaak hebben HSP’s al hun leven lang te horen gekregen dat ze te gevoelig zijn. Als je een relatie hebt met iemand die hooggevoelig is krijgt geef die persoon dan nooit een slecht gevoel over zijn of haar gevoelige karaktereigenschappen. Dat hebben anderen voor jou namelijk al tientallen keren gedaan. Houd van ze zoals ze zijn.

6. Gun hem/haar tijd voor zichzelf
Erken dat een HSP’er vaker tijd voor zichzelf nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een HSP’er is graag alleen en beleeft er heel wat deugd aan om zich terug te trekken. Als partner kan jij je daarin afgewezen voelen, maar je moet weten dat de HSP’er dit gewoon echt even nodig heeft. Neem dit dus niet persoonlijk op.
Het is logisch dat een HSP’er af en toe tijd en ruimte voor zichzelf wil, omdat de dingen die hij of zij kent veilig zijn en daardoor rust voor zichzelf gecreëerd kan worden. De HSP’er hoeft dan niet alle verschillende impulsen van buitenaf te verwerken.

7. Een hooggevoelig persoon heeft veel tijd nodig om zich op te laden
Vaak zijn hooggevoelige mensen ook introvert, wat betekent dat ze hun energie uit zichzelf halen. Ze hebben de neiging om grote groepen te vermijden omdat dit vaak te veel voor ze is. HSP’s vinden het fijn om rustige activiteiten te doen zoals wandelen, tekenen, schrijven en schilderen.

8. Een hooggevoelige partner is ook heel gevoelig voor jouw emoties
Een HSP zal direct doorhebben hoe jij je voelt zonder dat je ook nog maar een woord hebt gezegd. Jouw gevoelens zijn voor je hooggevoelige partner een open boek, dus je kunt niets verbergen.

9. In slaap komen kan lastig zijn voor een HSP
De gedachtes van iemand die hooggevoelig is gaan altijd door. Ze kunnen piekeren en malen en vinden het lastig hun overprikkelde geest tot rust te brengen. Omdat ze onrustige nachten kunnen hebben slapen ze soms op gekke tijden gedurende dag om zo toch aan hun rust te komen.

10. Een hooggevoelig persoon kan zich snel overweldigd voelen
Iemand die zo hooggevoelig is spreekt vaak liever af in een rustig cafe dan in een drukke winkelstraat. Ze vinden plekken waar ze zichzelf nog kunnen horen praten fijn, want op deze plekken kunnen ze hun gedachtes ordenen. Als je een relatie hebt met iemand die hooggevoelig is dan kun je je opmaken voor wandelingen door de natuur en zondagen die gevuld zijn met stilte en een boek.

11. Ze kunnen er niets aan doen
Zij kunnen er niets aan doen dat hun hersenen anders zijn geprogrammeerd dan anderen (hier is wetenschappelijk bewijs voor). Je kunt iemand die hooggevoelig is dus ook niet veranderen. Houd van hem of haar zoals hij of zij is en probeer hem of haar te begrijpen. Soms kan het lastig zijn om een relatie te hebben met iemand die zo gevoelig is, maar hun vermogen om jou zo diep lief te hebben maakt veel goed.

12. HSP’s proberen grote conflicten te vermijden
Aangezien HSP’s emoties zo diep voelen houden ze niet van verhitte discussies of ruzies met mensen. Ze lopen liever weg van confrontaties omdat het voor overprikkeling zorgt. Wees geduldig als je dingen uit moet praten met een hooggevoelige partner. Ze moeten eerst hun eigen gedachtes op orde krijgen voordat ze met jou in gesprek kunnen.
De vinger op de zere plek leggen kunnen mensen die hooggevoelig zijn heel erg goed, alleen zijn ze wel bang voor ruzie. Het is belangrijk onenigheden toch ter sprake te brengen. Hou hierbij volgende dingen in gedachten:
- Wordt de spanning in een discussie te groot, las dan een time-out in, en zet het gesprek een half uurtje later verder.
- De natuur kan erg helpen, het relativeert namelijk. Moet er iets moeilijks besproken worden, maak dan samen een wandeling door het bos of langs de zee.
- Maak genoeg duidelijk dat een ruzie niet het einde van de relatie betekent. Zeg dat je hem of haar nog graag ziet, maar dat je je ergert aan … (dat ene ding). Ze kunnen namelijk heel bang worden dat ze je zullen verliezen of dat je door een ruzie minder van ze gaat houden.
- Blijf bij het onderwerp, en sleur er niet allerlei andere dingen bij.
10
Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 9 juli 2021
10
1K
13

Comments

 • 6 okt
 • 1
handig zo'n overzicht, ineens ook gedeeld met men partner. Ga je volgen ook ;-)
1
 • 7 okt
 • 0
Leuk, dank je wel! :D
 • 7 okt
0
 • 13 sep
 • 1
Goede tips!
 • 13 sep
1
 • 21 juli
 • 1
Mooi artikel!
 • 21 juli
1
 • 18 juli
 • 1
Leuk om het als HSP eens van deze kant te bekijken.
 • 18 juli
1
 • 11 juli
 • 2
Wauw, mooi artikel en super goede tips. Ik ken iemand die HSP'er is en denk echt dat veel van deze tips kunnen helpen.
 • 11 juli
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen