Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Minecraft 1.17 - Mijn Mening

De gehele Minecraft-community wacht al eeuwenlang op een geüpdatete versie van de grotten en berglandschappen - en ze zijn dichterbij dan ooit! Met de talloze snapshots, die nieuwe features laat zien, hebben we een voorproefje gekregen wat het spel straks zal worden. Dit is hoe ik er tegenover sta.

Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
4
76
2
Afbeelding door Nina PhotoLab via Unsplash

Nieuwe features

Als ik alle nieuwe features zou beschrijven, ben ik nog even bezig. Dus hier is een voorproefje van wat allemaal in het spel komt. De update heet “Caves and Cliffs” en heeft voornamelijk met grotten en bergen te maken. In deze update wordt het hele ondergrondse terrein op de schop genomen, wat het beste in de grotten zelf wordt ervaren. De generation is verbeterd, de verdeling van ores (goud, ijzer, diamant, redstone, etc.) is veranderd, en er is een heel nieuw Deepslate niveau, wat er als een grijzig gesteente uitziet. Daarnaast vind je ook overal Amethyst-geodes, waarvan je de kristallen kan gebruiken in gloednieuwe items. Een nieuwe ore die is toegevoegd is koper, waarvan de hele blokken langzaam groen kleuren, net als bij echt koper! Een van de grootste veranderingen is de build height die nu 320 blokken wordt.

Niet alleen de wereld zelf wordt veranderd, maar ook de dingen die je erin kan vinden! In 1.17 kan je bijvoorbeeld de nieuwe Lush biome ontdekken. Je vindt ze door onder de nieuwe Azalea boom te graven, en je vindt een hele nieuwe ondergrondse wereld met nieuwe planten, watervallen en Axolotls - een bedreigde diersoort die té schattig is om niet in het spel te hebben. En als we het toch over nieuwe mobs hebben: pas op voor de Warden. Het is een groot beest die enkel op geluid reageert, en je in één klap neermaait. In zijn grot kom je Sculk sensoren tegen, en als je erop beweegt geeft het een geluidssignaal naar de Warden. Het mechanisme hiervan kan straks heel goed in redstone-werken worden geïntegreerd. Net zo gevaarlijk als de Warden worden de stalactieten, die op je kunnen vallen. Deze worden in de nieuwe dripstone caves gevonden.

Het enige dat (voor mij) nog mist is de vernieuwde mountain biome. Deze zal straks een gigantische berg vormen, met meerdere lagen zoals deze in de natuur ook voorkomt. Hier is nog niet veel over bekend, maar het lijkt veelbelovend! Als Lord of the Rings-fan zie ik al heel veel mogelijkheden. In de nieuwe mountain biomes zal je straks ook berggeiten tegenkomen - alweer een nieuwe mob! Je zal tenslotte ook een volledig nieuwe mechanic tegenkomen als je vast komt te zitten in poedersneeuw, namelijk bevriezen. Net als dat je van lava kan verbranden, kan je nu ook health verliezen aan bevriezen. Dit wordt aangegeven met o.a. blauwe hoeken van je scherm.

De eerste paar snapshots

Toen de eerste snapshots uitkwamen, was ik (net als iedereen) dolblij. Ik was helemaal fan van koper en amethisten. Al met al was het een goede ervaring - de nieuwe grotten ontdekken, op zoek gaan naar koper en van de nieuwe calcite-blokken variaties met quartz uit te proberen. Het voelde allemaal net alsof ik een nieuw spel aan het spelen was.

Neerwaartse spiraal

En toen ging het mis. Te veel nieuwe items, mechanics, mobs en features. Ik kon het niet meer bijhouden, en uiteindelijk ging ik maar weer op 1.16 spelen. Ik ben niet zó nostalgisch voor de "oude" minecraft (alles voor 1.12), maar ik had het gevoel dat ik de vooruitgang niet meer leuk vond. Natuurlijk, de nieuwe caves waren hoognodig, en de nieuwe Lush biome is fantastisch - maar voor de rest hoefde ik niet veel meer te hebben. Op de officiële Minecraft-website, waar de hele update beschreven staat, kan ik het al gauw niet meer volgen. Door de bomen kan ik het bos helaas niet meer zien.

Ten slotte

Minecraft zal altijd blijven updaten, dat is een feit. En al kan ik het niet meer bijhouden, is en blijft het altijd een fantastisch spel. Of Mojang een toffe update uitbrengt, of een wat mindere - het maakt niet uit. Want het spel is en blijft niet voor niks de allerpopulairste, en de fans de trouwste. Ik raad elke Minecraft-speler aan om eerst erachter te komen wat de nieuwe features, mobs en speciale dingetjes zijn aan de nieuwe update voordat je in het diepe duikt. Zelf zal ik voorlopig op 1.16 blijven spelen, maar wie weet wat de toekomst van Minecraft en Mojang nog meer zal brengen (een update van The End, misschien?). Veel speelplezier!
4
Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
4
76
2

Comments

  • 9 juni
  • 1
Leuk hé minecraft!
  • 9 juni
1
  • 8 juni
  • 1
Mooi uiteengezet weer! Minecraft staat niet stil
  • 8 juni
1

Recente en relevant artikelen