Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Obligaties in onze beleggingsportefeuille (Beleggen: Deel 5)

We hebben in een vorig artikel (zie link onder afbeelding) gezien dat we aandelen, aandelenfondsen, ETF’s en indexen in een portefeuille kunnen hebben als groei effecten. Maar wat met obligaties en hun risico’s?

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
5
71
9
Afbeelding door Chris Liverani via Unsplash

Obligaties

Zoals we in vorige artikels hebben verteld, bestaat een portefeuille uit groei effecten en effecten die voor stabiliteit zorgen. Obligaties komen in de klasse van de stabiele effecten.
Wat is het beginprincipe bij obligaties? Als je intekent op een obligatie dan ga je eigenlijk je spaarcentjes uitlenen aan een bedrijf of overheid voor een vastgestelde tijd. Daarvoor gaat de overheid of dat bedrijf in kwestie je intrest betalen. Je uitgeleende kapitaal krijg je dan weer op de eindvervaldag van de overheid of dat bedrijf.

Als de overheid obligaties uitgeeft, dan spreken we over een staatsbon of een staatslening. Iemand die een obligatie uitschrijft, heet dan weer de emittent of de uitgever van de obligatie. Je weet van het begin af wanneer je je kapitaal terugkrijgt. Die datum is altijd vastgesteld op voorhand. Er is daar wel een (belangrijke) voorwaarde aan verbonden. Dat is dat het bedrijf of overheid die de obligatie of staatsbon heeft uitgeschreven niet failliet gaat. Overheden in onze Westerse maatschappij gaan meestal niet zo gauw over kop, maar bedrijven kunnen altijd in moeilijke papieren geraken en dan kan je ook je centjes kwijt geraken. Het is dus van belang om stabiele bedrijven met groeipotentieel uit te kiezen. Je hebt ook een aantal soorten obligaties. Er zijn converteerbare obligaties, eeuwigdurende obligaties (perpetuals) en gegarandeerde obligaties.

Converteerbare obligaties

Converteerbare obligaties worden ook soms ‘convertibles’ genoemd en deze zijn leningen die op een bepaald moment ingeruild kunnen worden tegen aandelen van het bedrijf. Het is zo’n beetje een beleggingsproduct dat zich tussen aandeel en obligatie gaat klasseren. De converteerbare obligatie is dan ook wat risicovoller dan een gewone obligatie. Het zijn ook dikwijls de zwakke bedrijven met een lage creditrating die opteren voor zo’n vorm van obligatie. Daarentegen zit het voordeel bij deze vorm van obligaties in z’n lagere financieringskosten. Het voordeel voor de belegger is dat de mogelijkheid om te schakelen naar aandelen een winst kan inhouden als het aandeel het goed doet. Maar ja, zoals we al vele keren hebben herhaald, aandelen houden heel wat risico in, dus ook een daling.

Eeuwigdurende obligaties

In principe worden deze soort obligaties dus nooit afgelost. Dus je centen die je daarin steekt zijn voor eeuwig weg. Neen hoor, er is ook meestal een clausule in gebouwd dat de emittent de mogelijkheid heeft om deze obligatie toch te beëindigen. De rentevergoeding krijg je dus ieder jaar. Deze wordt soms aangepast aan de huidige stand van de rente van de lange staatsobligaties, meestal dan nog met een extraatje. Het is dus een uitstekend middel om op lange duur een beter rendement te behalen, maar er zijn natuurlijk daarvoor een aantal extra risico’s in te calculeren. Er is het renterisico want ze zijn gevoelig voor een stijgend renteniveau. Je hebt het marktrisico. Als een bedrijf slechter in de markt komt te liggen, als zijn rating slechter wordt, kan dat de koers sterk beïnvloeden. Als laatste hebben we dan ook het faillissementsrisico. Bij slechtere resultaten van het bedrijf gaan er voor de belegger misschien rentebetalingen verloren of gaat het volledig failliet uiteindelijk (wat uitgesloten is bij een Nederlandse staatslening). Hou dus je ‘perpetuals’ beperkt en spreidt ze over verschillende bedrijven.
Gegarandeerde obligaties
Dit zijn obligaties die een extra vorm van zekerheid geven als je als obligatiehouder je centjes in deze vorm van obligaties steekt. De vraag is dan natuurlijk wel wat die garanties waard zijn. Soms zijn de garanties die als firma gegeven worden ook heel wat minder waard door het failliet gaan of bij het stoppen van betalen van rente.
Credit Rating
Ik persoonlijk heb het meer voor de gewone obligatie die je aangaat met een emittent die een goeie balans en een goeie naam heeft. Het risico als stabiele factor in je effectenportefeuille is dan ook weer niet zo groot als bij aandelen. Je verdient er iets minder aan dan bij aandelen maar het risico is ook heel wat minder. De ‘credit rating’ van het bedrijf is een goeie maatstaf voor de keuze van de obligatie. Ze wordt aangeduid in symbolen. De rating voor de hoogste kredietwaardigheid is AAA (triple A) tot en met D. Dit duidt de relatieve waarschijnlijkheid aan dat het bedrijf aan de verplichtingen zal kunnen voldoen.

Andere beleggingsinstrumenten

Er zijn nog een resem aan andere effecten die heel wat kennis van de markt inhouden zoals ‘futures’ en ‘opties’. Deze zou ik een beginnend belegger niet aanraden. Leer eerst de functies van de gewone beleggingen zoals aandelen en obligaties en als je een ervaren belegger wordt in deze effecten kan je je misschien wat meer gaan verdiepen in deze nog risicovollere producten.

Een grote regel voor een beleggingsportefeuille is dat je je risico goed moet spreiden. Vele soorten beleggingen (zie artikel over de spreiding van je portefeuille). Je kan ook volgens de klasse van beleggingen die je kiest nog eens spreiden over diverse bedrijven. Leg je eieren niet allemaal in één nest.

In deze reeks artikelen vind je ook nog de volgende delen:

Deel 1:


Deel 3:

Afbeelding door Chiara Daneluzzi via Unsplash
5
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
5
71
9

Comments

  • 30 juni
  • 1
Heel verhelderend, bedankt voor deze reeks!
1
  • 30 juni
  • 0
Graag gedaan, Chantal Louise, en bedankt voor het bezoekje en de appreciatie.
  • 30 juni
0
  • 29 juni
  • 1
Tof artikel! Ik beleg zelf niet echt in obligaties, alleen in cryptomunten
1
  • 29 juni
  • 0
Ja, er zijn er de laatste tijd veel die daar iets in zien, ik zie enerzijds misschien wel grote winsten op bepaalde momenten, maar ook heel wat risico. Ik denk niet dat het iets voor mij is, maar wat niet is, kan nog altijd komen zei eens iemand waar ik naar opkeek. Bedankt voor de reactie.
  • 29 juni
0
  • 29 juni
  • 1
Blijft leuk om er over te lezen rudi. Bedankt voor je leuke artikel.
  • 29 juni
1
  • 29 juni
  • 0
Bedankt, Sophia.
  • 29 juni
0
  • 29 juni
  • 1
Super interessant weer geschreven Rudi! Beleggen blijft iets interessants. Hoe lang beleg jij al?
1
  • 29 juni
  • 0
Al een hele tijd maar hoofdzakelijk in obligaties en aandelenfondsen, de rest past niet in mijn beleggersprofiel. Ben nogal voorzichtig aangelegd op dat gebied.
  • 29 juni
0

Recente en relevant artikelen