Artikel.nl
Editorial Approved Badge

The country road

Een korte inkijk in de geschiedenis van country muziek.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
2
46
2
Countrymuziek is in de jaren twintig ontstaan ​​in de zuidelijke staten van Amerika. Het was de muziek van de blanke arbeidersklasse, vaak ruige Amerikanen en nam als zodanig stijlen over van folk, westerse muziek en de volksmuziekstijlen van de vele immigranten van het land, met name Ierse en Keltische kolonisten.

Tot de jaren vijftig was countrymuziek een genre op zoek naar een veel betere titel. In de jaren dertig werd wat we vandaag als land zouden beschouwen vaak 'hillbilly' genoemd, maar tegen het einde van dat decennium werd de term als denigrerend beschouwd.

Toen Amerika de jaren vijftig inging, leek het erop dat de term 'folk' zou worden aangenomen. Maar Pete Seeger, destijds leadzanger van de band The Weavers en een zelfverklaarde folkzanger, werd in 1952 naar de Senaatshoorzittingen van senator Joe McCarthy geroepen om rekenschap te geven van zijn klaarblijkelijke communistische sympathieën. Platenmaatschappijen konden zich niet snel genoeg van het label distantiëren en namen de term 'country' over.

Sinds die tijd is countrymuziek gegroeid en ontwikkeld zoals alle genres moeten doen om te overleven. er zijn tal van subgenres, waaronder Honky Tonk Country, Countrypolitan, Outlaw Country en Country Pop.

Honky Tonk, populair in de jaren vijftig, is een ruig, vrolijk geluid met een heldere backbeat en een volledige ritmesectie die een ritme van twee beats speelt. Het beschikt meestal over gitaar, viool, snaarbas en steelgitaar. deze stijl is terug te horen in de muziek van Hank Williams.

In de jaren zestig kreeg countrymuziek een rijker, meer weelderig gevoel, beïnvloed door de enorm succesvolle Nashville Sound. Om het publiek voor countrymuziek te verbreden, bieden de zachte klanken van Countrylopitan strijkersarrangementen, orkesten en koren die achtergrondzang leveren. Voorbeelden van dit rijke, verfijnde geluid zijn te horen in het werk van Patsy Cline en George Jones.
Moe van de beperkingen die hen werden opgelegd door steeds machtiger en controlerende platenlabels, kwam in de jaren 11970 een groep contry-muzikanten in opstand en werd Outlaw Country geboren. Toen de jaren zeventig aanbrak, probeerden muzikanten onder leiding van Waylon Jennings en Willie Nelson de controle terug te krijgen over hun muziek, hun liedjes en degene die ze inhuurden om met hen op te nemen. Dit gaf een aanleiding tot muziek die meer experimenteel was en rock- en folkritmes vermengde met countrymuziekinstrumenten. De teksten zijn introspectief en/of sociaal bewust van inhoud. Johhny Cash nam de Outlaw-route met enorm succes.

In de jaren 80 maakte de Outlaw-beweging plaats voor het crossover-subgenre Country Pop. Dit kan worden gezien als een voortzetting van het Countrypolitan-project om de aantrekkingskracht van countrymuziek te vergroten om zo een nieuw publiek aan te trekken. Country Pop-songs lijken structureel meer op standaard popsongs met een country-smaak. Artiesten die muziek in deze categorie produceren zijn onder andere Dolly Parton en Kenny Rogers.
2
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
2
46
2

Comments

  • 29 juli
  • 0
Interessant, Saar!
  • 29 juli
0
  • 29 juli
  • 0
Een mooi overzicht, goed geschreven.
  • 29 juli
0

Recente en relevant artikelen