Artikel.nl
Editorial Approved Badge

The Last Kingdom

Terwijl Alfred de Grote er naar streeft een groot Engels rijk te stichten, zoekt een geboren Viking er zijn geboorterecht.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 14 nov 2021
1
107
1
The Last Kingdom is een historische serie op Netflix. De serie speelt zich af in de tweede helft van de negende eeuw. Hoewel het verhaal zich afspeelt rond het hoofdpersonage Uthred van Bebbanburg, verhaalt het eigenlijk over het leven van Alfred de Grote en zijn quest om Engeland te ‘zuiveren’ van de Vikingen en te verenigen onder het Christelijke geloof. In dat opzicht zou je kunnen stellen dat de serie mooi aansluit op die andere populaire viking serie Vikings.

In Vikings aanschouwen we de obscure omstandigheden van Alfred’s geboorte en hoe hij als kind een reis maakte naar Rome om daar als ‘ware koning’ gezalfd te worden. Dit laatste is historisch wel correct te noemen. Hij was echter de vijfde zoon van de toenmalige koning van Wessex en had op zich geen vooruitzichten op de troon. Maar wanneer de Vikingen terug voet aan wal zetten in Engeland, worden zijn broers één voor één verslaan door het Grote Heidense Leger geleid door Ivar de Beenloze en de andere zonen van de legendarische Ragnar Lodbrok. Deze events worden fictief weergegeven in de laatste seizoenen van Vikings.
The Last Kingdom gaat echter verder waar Vikings eindigde. Hier begint het verhaal met hoe Alfred te troon weet te bestijgen en zich van geestelijke omvormt tot krijgsheer en koning van Wessex. Wanneer hij de Denen door middel van betaling van de grenzen weet weg te houden, groeien zijn ambities naar een verenigd Engeland. De serie mag dan fictief zijn, toch wordt deze opgebouwd rond historische feiten. Veel van de gebeurtenissen en veldslagen hebben ook echt plaatsgevonden en veel van de karakters waren ook echt aanwezig in het leven van Alfred de Grote. Het karakter van Uthred is echter wel verzonnen, hij dient als derde speler om de gebeurtenissen in en rondom Wessex en de ontwikkelingen in de oude Engeland weer te geven. Omdat Uthred zowel Saskisch als Deens is zien we door zijn ogen zowel de nieuwere Angelo-Saksische tradities alsook de gewoonten en wetten zoals die gehandhaafd werden bij de Denen.

The Last Kingdom is te bekijken op Netflix.
1
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 14 nov 2021
1
107
1

Comments

  • 24 nov
  • 0
De Vikings heb ik gezien, prachtige serie en deze staat ook nog op mijn lijstje. Leuk artikel.
  • 24 nov
0

Recente en relevant artikelen