Artikel.nl
Editorial Approved Badge

The X-Files

I Want To Believe The Truth Is Out There.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 25 okt 2021
5
108
5
Mensen van mijn generatie en ouder, zullen zich vast nog wel de mysterieuze X-Files herinneren. Een serie met in de hoofdrol David Duchovny en Gillian Anderson. Samen vormden zij het legendarische duo Mulder en Scully. De serie kwam voor het eerst op scherm in 1993 en belichtte vaak duistere thema’s zowel paranormaal als politiek getint. Hoewel de meeste afleveringen losstaand waren, had elk seizoen wel een rode draad die de volgende seizoenen met elkaar verbonden. In deze rode draad ging het dan voornamelijk over de zoektocht naar het al dan niet bestaan van buitenaardse levensvormen.

Mulder is het hoofdpersonage dat voornamelijk deze verhaallijn samenhoud. Wat voor de FBI-agent een veelbelovende carrière moest worden mondt uit in een zogenaamde kelder degradatie wanneer hij de X-Files ontdekt en er zich op toespitst. Mulder is dan ook vastbesloten het bestaan van buitenaardse activiteiten te bewijzen. Hiervoor speelt zijn verleden ook een groot stuk mee, waarin hij aanschouwde hoe zijn 8 jarige zusje door aliens werd ontvoerd. Sindsdien stelde hij alles in het werk in de ijdele hoop haar ooit terug te vinden. Scully kiest ondanks een veelbelovende carrière in geneeskunde voor een job bij de FBI en wordt door haar relativeringsvermogen aangeworven om Mulder een halt toe te roepen. In het begin van de reeks werkt ze Mulder dan ook vaak tegen in de hoop dat hij zijn kruistocht naar de waarheid zou opgeven. Naar mate de seizoenen op elkaar volgen veranderd ze echter van mening en komt zelf ook meer en meer overtuigd. Vaak komt ze in aanraking met zaken die ze niet wetenschappelijk kan verklaren waardoor ze ook aan haar eigen kunnen gaat twijfelen.

Er ontstaat ook een innige band tussen de twee karakters, die heel vaak op de rand van relatie bengelen en met momenten ook daarin overgaat. Maar doordat Mulder steeds geviseerd wordt en Scully dicht bij hem staat wordt zij vaak ongewild een slachtoffer van duistere organisaties die de waarheid liever verborgen houden.
De serie werd bedacht door Chris Carter en haalde hiervoor zijn inspiratie bij andere paranormale shows zoals The Twilight Zone, Night Gallery, Tales from the Darkside en met name Kolchak: The Night Stalker. Ook Twin Peaks wordt vaak vernoemd als inspiratiebron, aangezien het dezelfde combinatie van duister drama en ironie hanteert. Dit was naar eigen zeggen ook Carter’s bedoeling bij de start van de reeks, om zo een nieuwe creepy serie op de buis te brengen.

The X-Files vonden ook zelf navolging als inspiratie voor andere series zoals bijvoorbeeld Lost en Supernatural. De film Final Destination dankt zelfs het scenario aan deze serie, aangezien het origineel moest dienen als script voor een aflevering van The X-Files. Ook de manier waarop Scully als karakter werd neergezet zou later dienen als inspiratiebron voor vrouwelijke onderzoekers in series zoals NCIS en Criminal Minds.

X-Files Mythologie

De serie telde oorspronkelijk 9 seizoenen en 1 film. Het laatste seizoen was er in 2002. Omdat de fanbase van de serie hoog bleef kwam er in 2008 nog een film. En zelfs na meer dan 10 jaar ook het nieuws dat nieuwe seizoenen voor de serie in de maak waren. Zo werden er in 2016 en 2018 nog twee seizoenen uitgezonden. De episodes waarin de rode draad van het verhaal terugkomt worden de Mythologie-afleveringen genoemd. Deze bevonden zich meestal bij het begin en einde van een seizoen en waren meestal dubbelafleveringen. Hier en daar werd deze dan terug opgehaald. Samen omvatten ze ongeveer één derde van het totaal aantal afleveringen. De volgende afleveringen vertellen de mythologielijn (volgens The X-Files Mythology DVD-serie die in 2005 uitkwam):
X-Files Mythology episode list
X-Files Mythology episode list

5
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 25 okt 2021
5
108
5

Comments

 • 25 nov
 • 1
Ik was er gek op!
 • 25 nov
1
 • 30 okt
 • 1
Mooi overzicht. Een van mijn favoriete series.
 • 30 okt
1
 • 28 okt
 • 1
Geen fan van, maar toch graag gelezen!
 • 28 okt
1
 • 25 okt
 • 1
hier ook een fan!
1
 • 26 okt
 • 0
Bedankt voor je reacties.
Een goede tip: wacht tot het artikel een lintje krijgt om reacties te geven, dat is namelijk het teken dat artikels zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor verdiensten. Wat toch extra fijn is.
 • 26 okt
0

Recente en relevant artikelen