Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Transsylvanië een sprookjesachtige regio

De verhalen van Dracula zijn wereldberoemd. De mooie regio in Roemenië waar deze bloeddorstige graaf woonde heeft echter veel meer te bieden. De adembenemende natuur, schitterende kastelen en pittoreske, pastelkleurige binnensteden van Transsylvanië zullen je verrassen. Een echte 'off the beaten track' locatie die niet teleurstelt.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
7
435
11
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Een mengelmoes van culturen

Transsylvanië is tegenwoordig een provincie van Roemenië die omsloten wordt door het Karpaten gebergte. Tot 1918 behoorde Transsylvanië tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Er wonen dan ook nog heel veel Hongaars sprekenden in dit deel van het land. Tot de tweede wereldoorlog waren er grote delen van Transsylvanië waar overwegend Duits gesproken werd. De Duitssprekenden in Transsylvanië worden Saksen genoemd. Het zijn afstammelingen van middeleeuwse migranten uit de Lage Landen, Noord-Frankrijk en het westen van Duitsland. Zij drukten eeuwenlang hun stempel op de economie en de cultuur van de regio.

Wanneer je Transsylvanië bezoekt duik je in een mix van culturen, natuurgebieden en interessante geschiedenis.Transsylvanië is een heel gevarieerde regio. Naast een rijke geschiedenis is de streek ook rijk aan mythen en mysterieuze middeleeuwse plekken. Zo zijn er ongeveer honderd middeleeuwse kastelen en forten en ongeveer zeventig vestingskerken. De grootste en best bewaarde kastelen en forten van Roemenië zijn hier te vinden.

Omdat Transsylvanië wordt omringd door de Karpaten zijn er veel bergbossen en wandel- of klimmogelijkheden. Overal in de Karpaten zijn er grote nationale parken. Het centrum van Transsylvanië bestaat uit groene heuvels en rivieren. De infrastructuur is over het algemeen goed, wat het voor reizigers makkelijk maakt.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Eeuwenoude vestingkerken

De Saksen werden door de Hongaarse koning Géza in de twaalfde en dertiende eeuw uitgenodigd om de regio te komen versterken tegen aanvallen van buitenaf. Zij bouwden hun nederzettingen daarom rond een weer- of vestingkerk. Veel van deze kerken staan er nog steeds. Verschillende ervan staan zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het bekendste en meest schilderachtige dorpje met weerkerk is Viscri, waar de tijd werkelijk lijkt te hebben stilgestaan. Hier rijden paard en wagen nog over de onverharde wegen door en rond het dorp. Je treft er nog volop ambachten aan, zoals een smederij en een ouderwetse bakkerij. Zelfs dakpannen worden er nog met de hand gemaakt van klei. In de weerkerk van het dorp is tegenwoordig een museum gevestigd en de beklimming van de klokkentoren is hier zeker de moeite waard. Als je de kans hebt moet je een nachtje in dit dorp doorbrengen, om er optimaal van te genieten. Je vindt Viscri tussen Brasov en Sighisoara.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Transfagarasan snelweg

In Transsylvanië bevindt zich ook één van de mooiste bergwegen van heel Europa, de Transfagarasan snelweg. Het woord snelweg is hier een beetje misleidend, want sneller dan zo’n 30 kilometer per uur kun je er niet rijden. En dat is maar goed ook, want de natuur is hier verbazingwekkend mooi. De kronkelige bergweg leidt je langs steeds hogere uitzichtpunten, tot je bij het Balea meer komt. Stop hier voor een prachtige wandeling. Nog verder zuidwaarts langs de Transfagarasan passeer je dichte bossen en rijd je langs een groot stuwmeer. In deze omgeving komen grote aantallen wilde bruine beren voor. De kans om er hier eentje in het wild te zien is vrij groot.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Veel meer natuur

Op veel andere plekken in Transsylvanië kom je meer van dit soort prachtige natuur tegen. Het nationaal Park Piatra Craiului, ten zuidwesten van Brasov, is de perfecte plek om te wandelen. Of loop bijvoorbeeld van het dorpje Magura naar Pestera, met uitzicht op glooiende heuvels vol met kunstig gestapelde hooistapels. Met de verspreid liggende typische schilderachtige houten huisjes van de regio. Of bewonder onderweg een klooster van binnen met kleurrijke fresco’s. Je kunt de bewoonde wereld nog wat verder achter je laten en door de Zarnesti kloof naar nog hoger gelegen gebied lopen. Een ander natuurgebied in de omgeving van Brasov is Bucegi, ook een absolute highlight. Hier is de natuur nog wat ruiger en kun je met een kabelbaan het eerste stuk omhoog. Om daarna te beginnen aan een lange wandeltocht over een hoogvlakte. Het grootste deel van het jaar ligt hier sneeuw en vaak zie je herders rond trekken met grote groepen vee.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Parel van Transsylvanië

Hoewel er meer mooie stadjes zijn in de regio, is Sighisoara de echte parel van Transsylvanië. Het is geen grote stad, maar desondanks kun je er heel wat uurtjes doorbrengen, omdat het ene hoekje nog schilderachtiger is dan het andere. Het oude centrum is een aaneenschakeling van straatjes met kinderkopjes en kleurige huizen, die vrijwel allemaal op de monumentenlijst staan. De middeleeuwse torens en restanten van de oude stadsmuren maken het pittoreske plaatje compleet. De klokkentoren met z’n krakende vloeren is de moeite van een beklimming waard. Het uitzicht over Sighisoara vanaf de top is adembenemend.
Afbeelding door het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding door het Zoete Hongaarse Leven

Het Dracula kasteel

Een wandeling in het Bucegi Nationaal Park kun je prima combineren met een bezoek aan één van de mooiste kastelen van Transsylvanië: het Peles kasteel in Sinaia. Dit prachtige kasteel deed dienst als zomerresidentie van de Koninklijke familie en heeft een compleet andere stijl dan de andere kastelen in de regio. Alleen daarom al een goede reden voor een bezoek. Niet ver hier vandaan zijn er nog twee andere kastelen die een bezoek waard zijn. Het kasteel van Rasnov en uiteraard het Dracula kasteel in Bran. Die laatste is echt prachtig van binnen, maar ga zo vroeg mogelijk op de dag, want het kan er flink druk worden. Een beetje uit de richting maar zeker de moeite waard is het sprookjesachtige kasteel in Hunedoara. Die torentjes, de lange loopbrug en de groene, heuvelachtige omgeving. Alles lijkt gewoon te kloppen hier en je verwacht elk moment een sprookjesprins of frêle jonkvrouw de hoek om te zien komen.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay
7
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
7
435
11

Comments

  • 28 juli
  • 1
Heel nieuwsgierig om hier eens een kijkje te gaan nemen. Het lijkt mij wonder mooi daar.
  • 28 juli
1
  • 23 juli
  • 1
Informatief en super leuke afbeeldingen. Ik ga je volgen, jij mij ook? :D
1
  • 23 juli
  • 0
Hi Iris. Dank je voor het compliment. Ben al volger ;-)
  • 23 juli
0
  • 22 juli
  • 1
Erg leuk en interessant, heb meteen zin om erheen te gaan
1
  • 22 juli
  • 0
Bedankt voor je compliment Chantal Louise. Het is een mooie bestemming.
  • 22 juli
0
  • 22 juli
  • 1
Leuk en interessant geschreven, mooie afbeeldingen ook!
1
  • 22 juli
  • 0
Dank je Noa ;-)
  • 22 juli
0
  • 22 juli
  • 1
Heel interessant geschreven. Daar moeten we zeker nog eens naar toe. Kom je ook eens langs op de koffie?
1
  • 22 juli
  • 0
Dank voor je compliment Rudi. Ik kom graag bij je op de koffie!
  • 22 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen