Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Valuta in levenstijd

Tegenwoordig regeert de macht van het geld onbedreigd. Bijna iedereen besteedt zijn of haar leven aan het ruilen van uren, dagen, weken, maanden en uiteindelijk jaren voor geld. Om een ​​'comfortabele' levensstijl te leiden. Terwijl we hier druk mee bezig zijn raken we maar al te vaak verstrikt in de illusie dat we eigenlijk nooit genoeg geld hebben.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 12 juli 2021
7
601
10
Afbeelding door Kevin Ku via Unsplash

Rupsjes-nooit-genoeg

We blijven maar jagen op almachtige Euro's om ons steeds meer te kunnen veroorloven. Terwijl, als we volkomen eerlijk tegen onszelf zijn, velen van ons eigenlijk genoeg hebben om makkelijk van te leven. Toch blijven we ons maar gedragen als het rupsje-nooit-genoeg uit het gelijknamige kinderboek.

Geld is absoluut noodzakelijk en belangrijk voor een goed en gelukkig leven. Maar de meesten van ons hebben er veel minder van nodig dan ze denken. Als eenmaal in onze basisbehoeften is voorzien (voedsel, kleding, onderdak, warmte, stroom, een beetje geld voor transport en wat spaargeld voor tegenvallers) hebben we niet echt meer geld nodig om gelukkig te zijn.

Je hoort wel eens dat sommige van de armste mensen op aarde zich het gelukkigst voelen. En hier in het rijke westen, met de hoogste inkomens en levensstandaard, lijdt een groeiend aantal mensen aan stress, depressies, angsten, lichamelijke en geestelijke ziektes en algemene onvrede met het leven. Waarom is dat?
Afbeelding door Dmitry Vechorko via Unsplash
Geld komt en gaat en het wordt zelfs bijgedrukt. Tijd kan echter nooit meer worden teruggevorderd. Het is een eindige hulpbron in de vorm van hartslagen die ieder van ons heeft en niemand weet precies hoeveel.
Ik kom tot de conclusie dat dit zo is omdat we te veel van onze kostbare en beperkte tijd hier op aarde verspillen door te werken voor een salaris. In plaats van tijd door te brengen met onze dierbaren en onze passies in het leven na te jagen. Nogmaals, geld verdienen is niet onbelangrijk en zelfs noodzakelijk. Maar tijd is veel waardevoller dan geld en we zien de waarde ervan te vaak volledig over het hoofd. Totdat een drastische levenservaring ons er toe dwingt onze prioriteiten te herzien. En helaas is het dan vaak te laat. Geld is dus belangrijk omdat we het nodig hebben om te (over)leven en om een comfortabel leven te kunnen leiden. Je kunt echter altijd (meer) geld verdienen. Geld komt en gaat, het kan zelfs worden bijgedrukt. En in het casino ben je het zo kwijt. Verloren tijd kan echter nooit meer worden teruggevorderd. Het is een eindige hulpbron in de vorm van hartslagen die ieder van ons heeft. En niemand weet precies hoeveel hij of zij er nog heeft. En toch verspillen we het elke dag aan zaken als file rijden van en naar het werk en werken we veel te veel uren voor een vet salaris (vaak om luxe en consumptiegoederen te kunnen betalen die verder gaan dan onze basisbehoeften). We verspillen vervolgens meer kostbare tijd aan het laten behandelen en herstellen van stressgerelateerde ziekten die als gevolg van deze veeleisende levensstijl de kop opsteken. Vervolgens proberen we te ontsnappen aan de door onszelf gecreëerde ratrace met hersenloze activiteiten zoals uren Netflixen, online poker spelen en 150 keer per dag Facebook checken.
Afbeelding door Tim Mossholder via Unsplash

Tijd net als geld verstandig uitgeven

Sinds ik mijn baas heb ontslagen heb ik 36 uur per week van mijn tijd terug. Ik heb sindsdien weer enorme waardering gekregen voor de valuta van tijd. In plaats van dagelijks euro's te ruilen voor zaken als reiskosten, werkkleding, maaltijden uit de bedrijfskantine en luxe artikelen om het leven gemakkelijker te maken vanwege continu tijdgebrek, merk ik dat ik nu veel minder geld uitgeef. Daarentegen besteed ik veel meer tijd aan de dingen die echt belangrijk zijn voor mij.

Dingen zoals wroeten in mijn moestuin, zaailingen verzorgen, onkruid wieden, kletsen tegen mijn kippen en me verbazen over het wonder van het leven dat zich voor mijn ogen ontvouwt. Of lange wandelingen maken door de bossen en bijleren over de inheemse flora en fauna in onze omgeving. Of boeken lezen die ik altijd al wilde lezen maar die bleven liggen vanwege tijdgebrek, vrienden bezoeken, lange gesprekken voeren en 's nachts samen naar de sterren kijken vanaf de veranda en mijmeren over hoe nietig we zijn.

Onschatbare dingen waar ik voorheen nooit tijd voor leek te hebben, maar die van mij een echt rijk en gelukkig man maken. Het lukt me steeds beter om meer bewust in het nu te leven, te vertragen en te genieten van de kleine dingen.

En ik doe en passant een hoop nieuwe vaardigheden op. Geen schilder klus is meer te groot, een fundering storten en een terras aanleggen een fluitje van een cent en ik ben inmiddels een kei in stookhout zagen met een kettingzaag. En met al deze 'extra' uren in de dag, merk ik zelfs dat ik minder tijd ben gaan besteden aan hersenloze dingen, zoals het controleren van sociale media en bingwatchen voor de televisie. Netflix heb ik ook niet nodig.

In plaats daarvan ben ik meer toegewijd aan het nastreven van mijn passies zoals schrijven, moestuinieren, lezen en het creëren en delen van online artikelen over mijn nieuwe zelfvoorzienende levensstijl. Ik ben ook meer toegewijd om mijn tijd te besteden aan dingen die waarde toevoegen aan mijn leven in plaats van het te verspillen aan zinloze dingen die op een dag niets zullen betekenen wanneer mijn laatste uur geslagen heeft.
Afbeelding door het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding door het Zoete Hongaarse Leven

Maak van tijd een prioriteit

ik begrijp heel goed dat ik bevoorrecht ben om nu in een situatie te verkeren waarin ik tijd boven geld kan verkiezen. En dat niet iedereen die keuze heeft. Ik begrijp dat er gezinnen en alleenstaande ouders zijn voor wie het elke dag weer overleven is en ik heb absoluut respect voor de kracht die nodig is om elke ochtend uit bed te komen. Om je gezin en soms ook je passies en dromen achter te moeten laten. En in plaats daarvan keihard moet werken voor een beter leven voor jezelf en je naasten. Er bestaat niets nobeler.

Maar ik moedig iedereen van harte aan om van tijd een prioriteit te maken. De waarde van de valuta van tijd te erkennen en te beseffen dat dat echt belangrijker is dan geld om luxe artikelen van te kopen.
Stel, je bent twintig jaar. Zou je dan van plaats willen wisselen ... met een 80 jarige miljonair? Met een 60 jarige miljonair? Met een 40 jarige miljardair dan? Nee, nee en nee. Zo kostbaar is tijd.

Zorg voor meer tijd in je leven

Misschien betekent het dat je op zoek moet naar een andere baan met meer flexibiliteit. Of je gaat parttime werken als je een situatie kunt creëren waarmee je van minder geld kunt leven (want zeg nou eerlijk, hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft). Consuminderen dus. Helemaal hip nu. Op internet vind je tal van goede tips. De meesten van ons kunnen op de een of andere manier kosten besparen, waardoor we meer tijd kunnen vrijmaken.

Misschien kun je na corona vanuit huis blijven werken om tijd (en geld) te besparen op woon-werkverkeer. Wellicht kun je op andere manier financieel bijdragen, bijvoorbeeld door het starten van een bedrijf aan huis of een webwinkel. Of een combinatie van beide.

Of misschien heb je door de jaren heen genoeg geld gespaard voor een stevig appeltje voor de dorst, en kun je genoegen nemen met een minimalistischer levensstijl. Mogelijk in het buitenland waar het leven betaalbaarder is. Waardoor je nu al je baan kunt opzeggen om met vroegpensioen te gaan. Om een aantal van je passies na te streven nu je daar nog alle kracht voor hebt. Die passies hebben hoogst waarschijnlijk al veel te lang een te lage prioriteit gehad.

Gezondheid, geluk en het zelf mogen kiezen en doen wat ons blij maakt samen met de mensen van wie we houden, hebben oneindig meer waarde dan geld. En het mooie is dat je geen geld hoeft uit te geven om al die dingen te hebben. Het enige dat je er aan hoeft te besteden, is een beetje tijd.

Afbeelding door Alex Blăjan via Unsplash
7
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 12 juli 2021
7
601
10

Comments

 • 28 juli
 • 0
Tevredenheid is eenvoudig leven zonder teveel materie.
0
 • 30 juli
 • 0
Dat denk ik ook ja. Materie leidt af van wat belangrijk is.
 • 30 juli
0
 • 14 juli
 • 0
Goed geschreven en waar. Geld maakt niet gelukkig (maar het is handig als je er toch wat van hebt). Het najagen van geld omwille van louter het geld maakt in ieder geval uiteindelijk juist ongelukkig.
0
 • 14 juli
 • 0
Dat denk ik ook Hans. Geld is een middel, geen doel. Het is bijvoorbeeld een goed middel om wat eerder te stoppen met werken voor een baas.
 • 14 juli
0
 • 13 juli
 • 0
Ja, we weten het allemaal wel. Geld maakt niet gelukkig. Ik hecht er ook niet teveel waarde aan. Helemaal onbelangrijk vind ik het niet. Het is heerlijk als je je af en toe wat extra's kunt veroorloven.
0
 • 13 juli
 • 0
Geen en te veel geld maakt ongelukkig denk ik.
Genoeg geld (en het vermogen om dat te bepalen) maakt een gelukkig leven.
 • 13 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Mooi geschreven, je hebt helemaal gelijk.
0
 • 13 juli
 • 0
Dankjewel Sophia. Fijn dat je dit inzicht deelt!
 • 13 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Goed geschreven en ook heel juist. Ik had er bijna 'jammer genoeg' bijgeschreven (nu doe ik het toch), maar dat is omdat ik het niet zou kunnen. Je bent gebonden aan je familie en ik zou die moeilijk kunnen achterlaten. Enerzijds spijt mij dat, maar anderzijds haal ik er ook heel wat kracht en energie uit dat ik die bijna dagelijks of toch een paar keer per week zie. Ik moet je wel echt bewonderen. (Kom je ook nog eens langs bij mijn artikelen?)
0
 • 12 juli
 • 0
Wat een leuke reactie Rudi. Ik kan me heel goed voorstellen dat je levensplezier haalt door familie en naasten dicht bij je te hebben. Dat is onbetaalbaar!
 • 12 juli
0

Recente en relevant artikelen