Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Veelgemaakte fouten bij het afbetalen van schulden

Er zijn de laatste jaren veel huishoudens die gebukt gaan onder schulden. Ik heb eerder al geschreven over methodes om deze schulden aan te pakken, maar toch blijft het lastig om de motivatie om schuldenvrij te worden te behouden. Ik ben zelf ook een aantal jaar geleden jaren bezig geweest om duizenden euro's aan schulden af te betalen, dus ik weet als geen ander hoe het voelt.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
4
26
4
Afbeelding door Christian Dubovan via Unsplash
Gelukkig ben ik er uit weten te komen, en ik wéét dat iedereen het kan. Helaas is motivatie niet het enige dat in deze situatie van belang is en is het makkelijk om toch ergens een foutje te maken waardoor het allemaal niet goed lukt of het langer duurt om uit de schulden te komen. In dit artikel ga ik enkele veel gemaakte fouten op een rijtje zetten, zodat je weet waar je aan kunt denken om toch van die schulden af te raken.

1. Geen specifiek budget maken.

We weten allemaal dat we een budget moeten maken om een duidelijk overzicht van onze financiën te krijgen. Vooral als je bezig bent met het afbetalen van schulden is dit van belang, zodat je weet waar je geld naartoe gaat en wat je overhoudt om daadwerkelijk te gaan betalen. Het is daarom belangrijk om een specifiek budget te maken, en niet te gaan schatten. Mijn ervaring is dat er dan vaak toch te weinig geld overblijft om je schulden te betalen. Hoe dat komt? Als je geld overhoudt en je hebt het niet in de gaten, dan geef je dat vaak onbewust uit aan futiliteiten. Zonde! Maak daarom een exact budget, hou je daar dan ook aan en zorg dat er geen geld overblijft onder de streep. Blijft er wel wat over? Gelijk een schuld betalen, al is het maar een beetje.

2. Je pinpas voor alles gebruiken.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik betaal met mijn pinpas voelt het niet echt aan als geld uitgeven. Om deze reden maak ik dan ook gebruik van het "cash envelop systeem". Dit heeft ook weer alles te maken met je budget. Zo heb ik een envelop voor de boodschappen, voor tanken, voor de kapper etc. Ik stop hier per maand het exacte bedrag in dat ik nodig heb en als het op is, dan is het ook echt op. Ik probeer mijn pinpas zo min mogelijk te gebruiken, omdat ik weet dat ik dan toch meer uitgeef dan wanneer ik cash betaal. Soms blijft er ook geld over in zo'n envelop. Dan hoef ik de maand erna minder op te pinnen, en kan dat verschil weer gebruikt worden voor het afbetalen van een schuld.

3. Rekeningen te laat betalen.

Zorg ervoor dat je je rekeningen op tijd betaalt! Doe je dit niet, dan kan er weer een percentage bovenop komen en kun je weer van voor af aan beginnen. Heb je hier moeite mee? Laat dan alles automatisch afschrijven door middel van een automatisch incasso, of als dat niet gaat via een zelf-ingestelde automatische betaling. Dit kun je gewoon voor een bepaalde periode instellen. Reken uit hoeveel termijnen je moet betalen, en stel dat aantal in. Dit kun je ook doen voor de schulden die je aan het afbetalen bent, zo vergeet je nooit een betaling! Echt, een kind kan de was doen.

4. Extra bonussen niet gebruiken.

Het is ontzéttend verleidelijk om dat financiële meevallertje voor iets leukers te gebruiken dan het afbetalen van je schulden, I know! Vooral als die meevaller verjaardags- of vakantiegeld is. Maar hou in je achterhoofd hoe fijn het straks is om geheel schuldenvrij te zijn en standaard wat vaker leuke dingen te kunnen gaan doen. Gebruik het daarom om een schuld (gedeeltelijk) af te betalen, geloof me, dat voelt zó goed!

5. Alleen het minimumbedrag per maand betalen.

Ik weet het, soms kan het niet anders. Zo had ik op een gegeven moment 6 betalingsregelingen lopen bij de belastingdienst alleen al. Dan ga je gerust akkoord met een regeling van hun minimum van €20,- per maand, aangezien het hele bedrag bij elkaar behoorlijk groot is. Toch is het belangrijk om meer af te betalen als dat mogelijk is, want hoe langer zo'n regeling loopt, des te meer rente er bij kan komen. Bovendien ben je anders jaren bezig, en dat is vreselijk demotiverend, I can tell you.

6. Je levensstijl niet aanpassen.

Natuurlijk is het ook van belang om je levensstijl aan te passen. Het is namelijk niet logisch om op dezelfde voet door te leven. Die schulden zijn uiteraard érgens vandaan gekomen. Had je alles mákkelijk kunnen betalen, dan hadden die schulden er sowieso nooit geweest (tenzij je laks bent geweest en gewoon nooit betaalde). Ook is het zo dat het afbetalen van de schulden een groot deel van je inkomen weg snoept. Kijk daarom naar zaken waar je op kunt bezuinigen. Stop met het kopen van lunch en koffie bij de lokale koffiezaak, maar neem van thuis mee. Stop met het kopen van de boodschappen bij een dure supermarkt, maar ga naar de Lidl of de Aldi. Ga minder uit, laat je familie en vrienden weten dat ze dit jaar met Kerst wat minder dure cadeaus krijgen. Hoe dan ook: je kunt niet blijven leven zoals je deed. Want dat werkte blijkbaar niet.

7. Het niet opzeggen van onnodige abonnementen.

Hoe leuk het ook is om elke week met je vrienden naar de sportschool te gaan of om met je lievelingspersoon op de bank te Netflixen, stop ermee! Dit zijn luxes die je je tijdens het afbetalen van je schulden niet kunt permitteren. Ga liever hardlopen door je woonplaats, of gebruik het Netflix account van je vrienden. Als het mogelijk is, zet je mobiele telefoonabonnement zo laag mogelijk, of neem een Sim-Only abonnement. No need to be fancy now, dat kan wel weer als je schuldenvrij bent. Mijn punt is in ieder geval dat je op deze manier je uitgaven verlaagt, maar er ook voor zorgt dat je je noodzakelijke vaste lasten makkelijker kunt betalen en je dus geen nieuwe schulden maakt.

Ik hoop dat je wat kunt met deze tips, en mocht ik iets over het hoofd hebben gezien, dan hoor ik dat graag!
4
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
4
26
4

Comments

  • 29 juni
  • 1
Zeer goed artikel. Ik hoop dat mensen er wat aan hebben.
  • 29 juni
1
  • 29 juni
  • 1
Zeer goed en informatief artikel. Ik vind het vooral van belang om een budget op te maken, waaraan je je strikt houdt (buiten echt uitzonderlijke gebeurtenissen). Trouwens bij de betere firma's wordt het ook zo gedaan om een goed bedrijfshuishouding te hebben. Graag gelezen. (Kom je ook eens op de koffie?)
  • 29 juni
1
  • 29 juni
  • 1
Weer een heel goed geschreven en informatief artikel Nikki.
  • 29 juni
1
  • 29 juni
  • 1
Goede tips! Bedankt.
  • 29 juni
1

Recente en relevant artikelen