Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom eet je meer in een zelfbedieningsrestaurant?

Er zijn twee verschillende restaurants waar je 's avonds een hapje kunt eten: restaurants waar je bediend wordt en restaurants waar je zelf je eten kunt pakken. Welke aspecten maakt het nu, dat je meer eet in zelfbedieningsrestaurants?

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
11
46
22
Afbeelding door Davide Cantelli via Unsplash

Het gemak en de keuze

In restaurants waar je zelf je eten kan kiezen en opscheppen is de keuze ook vaak enorm. Van verschillende voor-, bij-, hoofd- en nagerechten zijn overal verschillende keuzes. Waarom eten we meer dan thuis? Dit komt omdat hier het eten al klaar staat, je hoeft het alleen op te scheppen en… lekker smullen maar. Thuis heb je de tijd niet en geen zin om al dat lekkers klaar te maken. Je schept dus meer op, omdat het in een restaurant meer gemak geeft. Daarbij komt het dat je hersenen een seintje afgeven waardoor je meer gaat eten. Je hersenen zien zoveel eten en allemaal lekkere dingen die je thuis zelf niet klaarmaakt. Hierdoor ga je meer eten omdat je alles wilt eten wat je lekker vindt.

De grote borden

Uit onderzoek van National Geographic is gebleken dat het formaat van het bord ertoe doet of je meer gaat eten. Het is logisch dat hoe groter het bord is hoe meer je kan opscheppen. De mensen doen dit dan ook. Met een kleiner bord kan je net zoveel eten als met een groter bord. Alleen met een kleiner bord moet je vaker heen en weer lopen omdat je niet zoveel kunt opscheppen. Hierdoor eet je kleine porties en doe je er langer over. Omdat je dit doet eet je minder omdat je sneller vol zit. Met grote borden schep je meer op en zodra het op is ga je weer een keertje want je kunt toch onbeperkt pakken.

De inrichting

Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat de inrichting ook invloed heeft op het eetgedrag. In het onderzoek hadden ze een restaurant ingedeeld in twee delen. De oude situatie en de aangepaste (licht gedimd, meer kaarsjes en gezellige inrichting). Wat bleek, in het aangepaste gedeelte waar het restaurant een gezellige uitstraling had, werd er rustiger en minder gegeten.

Conclusie

De uitstraling in een zelfbedieningsrestaurant is niet zo gezellig als in een chic restaurant. Ook zijn de borden groter in restaurants waar je onbeperkt kunt eten. Om de kosten eruit te halen moet er zo goedkoop mogelijk in gekocht worden, dit wordt gedaan door zo groot mogelijk inkopen te doen. De uitstraling is meestal minder gezellig omdat er nagenoeg geen ruimte is. In een chic restaurant waar het eten vaak duurder is staan minder tafeltjes. Door grote borden neer te zetten bij het buffet, eten de mensen uiteindelijk minder omdat ze sneller vol zitten. Bij het veel opscheppen helpen je eigen hersenen dus ook, die zoveel mogelijk willen opscheppen om van het eten te kunnen genieten.

Tip: ga je een keer onbeperkt eten bij een restaurant en wil je toch op de lijn letten? Let dan als eerste op wat je eet en schep kleine porties op. Je kan beter meer lopen en wat kleinere porties eten, dan buikpijn en te snel vol zitten.
11
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
11
46
22

Comments

  • 2 aug
  • 0
Ik neem van alles klein beetje want wil proeven maar ga toch niet overdrijven want anders ben ik ziek.
0
  • 3 aug
  • 0
klopt ik, probeer ik ook altijd te doen, teveel soms maar dan wel buikpijn.
  • 3 aug
0
  • 11 juli
  • 0
vaak zijn je ogen groter dan je maag hé.
0
  • 16 juli
  • 0
Te vaak wel eigenlijk, maar een keer genieten moet ook kunnen.
  • 16 juli
0
  • 11 juli
  • 0
Interessant!
0
  • 11 juli
  • 0
Dankjewel
  • 11 juli
0
  • 11 juli
  • 0
Goede post, helemaal waar
0
  • 11 juli
  • 0
Bedabkt
  • 11 juli
0
  • 11 juli
  • 0
Zo werkt het wel. Alles ziet er lekker uit en je wilt van alle proeven.
0
  • 11 juli
  • 0
Elke keer denk ik weer. Rustig aan schep niet teveel op. Elke keer is het weer. Dit wil ik en dit en dit.
  • 11 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen