Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat is de wisselkoers en hoe werkt deze?

De wisselkoers is eigenlijk niets anders dan de wisselwerking tussen twee verschillende valuta’s. Je wilt iets kopen in een ander land waar ze niet dezelfde valuta hanteren als jouw eigen lokale munt. Dan kom je in aanraking met de wisselkoers. Je moet je lokale valuta omruilen voor de valuta die gehanteerd wordt in het andere land.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
6
97
10
Afbeelding door Eric Prouzet via Unsplash

Wat is de wisselkoers?

Als iedereen in zijn eigen land zijn boodschappen doet (lokale producten) en in het eigen land op vakantie gaat heb je geen wisselkoers nodig. Zelfs vroeger toen we nog geen geld hadden, bestond de wisselkoers al. Iemand had een kilo zout en wilde dit ruilen voor vlees. Zout was schaars en heel kostbaar in die tijd. Degene met één kilo zout kreeg geen één kilo vlees maar bijvoorbeeld twee kilo. Dit is de voorloper van de wisselkoers zoals wij die nu kennen, maar dan in vreemde valuta's. Nu wordt de ene valuta verruild voor de andere om iets te kopen in het buitenland. Mensen willen graag spullen hebben die in een ander land met een andere valuta verkocht worden. Om die reden is het belangrijk dat er een wisselkoers gehanteerd wordt. Het ene product dat in bijvoorbeeld Amerika 10 dollar kost is bij ons niet 10 Euro en andersom. Het kan voordelig zijn om het product niet aan te schaffen in je eigen land maar in een ander land met een andere valuta. Dit kan zijn omdat het product goedkoper is door de wisselkoers en omdat het in het andere land voordeliger is geprijsd. Wat ook een mogelijk is, is dat het product in het andere land goedkoper is maar dat het door de wisselkoers duurder wordt uiteindelijk.

Hoe komt de wisselkoers tot stand?

De wisselkoers tussen twee valuta's komt tot stand door vraag en aanbod. Is er meer vraag naar een andere valuta dan de valuta die gehanteerd wordt in je eigen land, dan zal de valuta van het buitenland stijgen. Dit komt omdat de vraag van de buitenlandse valuta groter is dan het aanbod. Er ontstaat een soort van schaarste en we weten van de economielessen dat wanneer iets schaars is zal stijgen in waarde. Nu gaat de wisselkoers stijgen van de buitenlandse valuta dat betekent dat de koers van de lokale valuta zal dalen. Dit is enorm belangrijk voor landen die willen exporteren en of importeren. Voor wie is deze ontwikkeling gunstig?

De export en import

De wisselkoers is heel belangrijk voor landen onderling en de bedrijven die handelen met elkaar. Wanneer is het goede moment om de spullen te kopen of wanneer zal de koers dalen en moet je dus nog even wachten met kopen? De wisselkoersen bestaan tussen alle landen over de hele wereld. In een voorbeeld wordt de Euro en de Dollar genomen. De koers op 27 mei 2021 is 1,38. Dit betekent dat je voor elke Euro 1,38 Dollar krijgt. Een Amerikaan zou om deze reden liever een euro vinden op straat dan 1 Dollar. Je voelt hem al aankomen de Europeaan kan beter een 1 Euro vinden, want als die een Dollar zou vinden dan kreeg en wil terug wisselen naar een Euro. Hij kan immers niet betalen in zijn land met Dollars, krijgt hij 0,72 eurocent ervoor terug (kosten buitenbeschouwing gelaten). Een exact hetzelfde product wordt verkocht in Amerika en in Europa.

De prijzen worden genoteerd in de lokale valuta. Iets wat in Amerika 100 Dollar kost zou op 27 mei 2021 in Nederland 72,44 Euro moeten kosten. In de meeste gevallen is dit niet zo want bedrijven hanteren eigen kosten en winstmarge, hierdoor kan de prijs verschillen. Om die reden kiezen mensen ervoor om het product in Amerika te bestellen omdat het product daar omgerekend 72,44 Euro kost. Hierbij moet je rekening houden met eventuele invoerrechten, BTW en verzendkosten. Dit gebeurt met de komst van internet steeds meer door mensen over de hele wereld.

Landen kunnen de wisselkoers enigszins sturen doormiddel van de centrale bank. We kennen allemaal het Verenigd Koninkrijk met de Engelse ponden. Zowel de Eurolanden als Engeland importeren en exporteren met elkaar. De Engelse verkopen hun goederen in Engelse ponden, maar krijgen Euro’s. Gelukkig kunnen wij het bedrag overmaken en rekent de bank dit om. We hoeven niet meer geld om te wisselen voor Engelse ponden bij een loket, door het digitale betaalverkeer.
Als de koers van de Euro ten opzichte van de Engelse pond stijgt, wordt voor ons het product goedkoper. Daalt de koers van de Euro t.o.v. de Engelse pond is het precies andersom (het product wordt duurder voor ons). Het product wordt ook duurder als de Engelse pond in waarde stijgt t.o.v. de Euro.

De veranderingen per 1 juli 2021

Per 1 juli heeft het Europese Parlement te Brussel (soort Tweede kamer in Nederland) beslist om ongeacht de waarde BTW te gaan heffen op pakketjes buiten de EU. Dit om verkopers in Europa die wel BTW moeten afdragen in hun land een eerlijkere kans te geven op de markt. Om even terug te komen op het voorbeeld van hierboven. De prijs van 72,44 moet nu inklaringskosten betaald worden van 4 Euro bij PostNL en 10 Euro bij DHL. Deze vervoersdiensten regelen de invoer en de afhandeling hiervan. Er moet nu ook over de 72,44 Euro BTW betaald worden (in dit voorbeeld 15,21 Euro). De totaalprijs wordt nu geen 72,44 Euro maar (72,44+15,21+4 euro) 91,65 Euro. Dit is exclusief eventuele verzendkosten die de webwinkel hanteert om het te versturen naar Europa. Je zit dat het een stuk minder aantrekkelijk wordt om iets wat goedkoper is buiten de EU te komen door deze nieuwe regel. Dit geeft de kans aan Europese verkopers waar deze regels niet voor gelden als zij lid zijn van de EU.

Samenvatting

De wisselkoers bestaat al veel langer dan wij denken. In de Middeleeuwen werd dit ook al gehanteerd. In plaats van valuta (geld) werd dit gedaan met goederen. Ook toen kwam de prijs tot stand door middel van vraag en aanbod. De wisselkoers is een belangrijk instrument voor landen die importeren en exporteren. Consumenten gaan kijken of het in een ander land goedkoper is om datzelfde product te kopen dan in het eigen land.
6
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
6
97
10

Comments

  • 1 juli
  • 0
Interessant artikel
0
  • 1 juli
  • 0
Dankjewel
  • 1 juli
0
  • 30 juni
  • 0
Goede info!
0
  • 30 juni
  • 0
Bedankt
  • 30 juni
0
  • 30 juni
  • 0
Interessant artikel, heel wat informatie. Goed geschreven, Wesley.
0
  • 30 juni
  • 0
Vind dit soort artikelen zelf ook altijd erg interessant om over te schrijven.
  • 30 juni
0
  • 30 juni
  • 1
Super interessant artikel! Ik had best wat moeite met het begrijpen van wisselkoersen bij het vak economie, maar het is uiteindelijk gelukt. Dit artikel is zeer goed geschreven met duidelijke informatie. Goed geschreven Wesley!
1
  • 30 juni
  • 0
Wow wat een leuk complimentje. Ik heb het probeert deze lastige materie uit te leggen.
  • 30 juni
0
  • 30 juni
  • 0
Bedankt, ik heb weer wat geleerd dankzij jou.
0
  • 30 juni
  • 0
Bedabkt, leuk im te horen om mijn kennis te delen.
  • 30 juni
0

Recente en relevant artikelen