Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat vind ik leuk aan mijn werk als tekstschrijver?

In één van mijn vorige artikelen vertelde ik dat ik pas voor mezelf ben begonnen als freelance tekstschrijver. Eindelijk mag ik van mijn passie mijn werk maken. In dit artikel vertel ik je wat ik zo leuk vind aan deze job én het runnen van een eigen bedrijf. De fulltime tekstschrijvers herkennen zich vast in onderstaande punten.

Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 20 juni 2021
15
75
12
Afbeelding door Arnel Hasanovic via Unsplash

Ik leer heel erg veel

Stiekem ben ik echt een studiebol en razend nieuwsgierig naar nieuw dingen. Dat komt goed van pas in mijn werk als tekstschrijver. Ik heb al over allerlei onderwerpen mogen schrijven. Denk hierbij aan mollen verjagen met mollen carbid, tips over solliciteren, kledingtrends voor baby’s (die ik zelf dus niet heb), de nieuwste video games, populaire Amerikaanse sporten, over hoe je thuis zelf drinkwater kunt filteren en ga zo maar door.

De lijst is al lang en wordt alleen maar langer. Ik vind niet alles even interessant om eerlijk te zijn. Wel vind ik het een uitdaging om mooie teksten te maken voor klanten op zo’n manier alsof ik zelf ook een expert ben op dat gebied. Ik leer heel erg veel over zaken waar ik me normaal nooit in verdiep. Al mijn kennis komt vast nog wel een keertje tot zijn recht tijdens een spannend potje Triviant :)

Complimenten van klanten

Naast de betaling van een factuur is dit waar ik het voor doe. Als klanten blij zijn, ben ik dat ook. Voor de professionele tekstschrijvers op dit platform: durf je tevreden klanten om een review te vragen op LinkedIn of voor op je Facebook-pagina.

Hoe meer complimenten jij verzamelt, hoe hoger de tarieven zijn die jij uiteindelijk kunt vragen. Hiermee laat je zien dat jij een expert bent binnen je vakgebied. Vaardigheden mogen gezien worden en kwaliteit heeft een prijs. Als je goed bent in wat je doet, hoef je ook niet vals bescheiden te blijven.

Creatief met tekst

Afbeelding door Hassan Pasha via Unsplash
Als ik bezig ben met schrijven, voel ik me net Beth Garmon van de serie The Queen’s Gambit’. Ik zie het voor me hoe ik de woorden en zinnen van mijn tekst strategisch op hun plek zet, zoals Beth dat doet met de stukken op haar schaakbord. Heb je die serie nog niet gezien? Echt een aanrader!

Natuurlijk is het niet alleen maar strategisch, de woorden plaatsen en goed zijn met spelling en grammatica. Naast al het gepuzzel is het belangrijk dat de teksten een rode draad bevatten en dat er een verhaal in het geheel zit. Klinkt heftig allemaal, ik weet het. Maar steeds weer de balans vinden tussen woorden, zinnen, opbouw van de tekst en de lezer meenemen in het verhaal vind ik gewoonweg fantastisch. Behalve met een tekst over autolaadkranen, ben ik er altijd in geslaagd om iets moois van de teksten te maken.

Meer dan alleen maar schrijven

Tijdens mijn banen in loondienst (ja, allemaal!) voelde ik me vaak beperkt door de functiebeschrijving en de daarbij behorende taken waarvoor ik destijds had getekend. Het voelde echt als een soort kooitje waarin ik moest blijven zitten. Meer mocht ik niet leren of doen, want dan zou ik mijn boekje te buiten gaan. In andere woorden: dat zou me inefficiënt maken en bracht ik dus niet genoeg geld op voor de taakjes die ik dagelijks moest voltooien.

Als ondernemer mag ik zoveel meer doen. Dat doe ik ook zeker. Ik doe mijn eigen acquisitie met potentiële opdrachtgevers. Ik regel mijn eigen financiën, samen met boekhouder Peter natuurlijk. Het allerleukste vind ik dat ik nu de vrijheid heb om van alles te creëren.

Misschien wil ik wel schrijfcoach worden of business coach. Of ik ga over een tijdje aan de slag met schaalbare verdienmodellen. Ik sta aan het roer van mijn eigen leven. Natuurlijk vond ik het werken voor een baas niet altijd vervelend. Maar het feit dat ik nu mijn eigen voorwaarden schep, vind ik wel een bevrijdend idee.

Mijn eigen tijd en werkplek bepalen

Ik ben zelf de baas over mijn eigen agenda. Toen ik voor een werkgever werkte, was ik verbonden aan de tijden van het bedrijf en aan die van mijn collega’s. Ik kreeg soms een beetje jeuk van meetings waarin onderwerpen werden besproken die al voor de derde keer terugkwamen. Daar ben ik iets te ongeduldig voor. Nu schiet ik meetings in met klanten of prospects die ik heel erg leuk en relevant vind en anders niet.

Het allermooiste is nog dat ik mijn eigen werkplek kan bepalen. Als freelance tekstschrijver kun je eigenlijk werken van waar je wil. Deze zomer ga ik voor een maand naar Gran Canaria om van daaruit te werken. Ik ben nog nooit zo lang van huis weggeweest en ik heb er MEGA veel zin in! #digitalnomadlife #chaseyourdreams

Er is heel veel werk

Denk je dat je als freelancer ooit om werk verlegen zult zitten? Nee, dat hoeft echt niet! Voor tekstschrijvers zijn er heel veel platforms waarvoor je je kunt aanmelden. Meld je aan voor Facebook-groepen voor ondernemers die graag samenwerken met andere ondernemers. Of bel gewoon bedrijven op die jij ziet als je ideale klant en introduceer jezelf:

‘Hoi, ik ben (...) en ik ben een hele goede tekstschrijver. Ik heb van kennis X gehoord dat jullie met freelancers werken. Klopt dat?’*

Overal en altijd is voor jou als tekstschrijver werk te vinden. In het begin moet je de opdrachtgevers echt nog zoeken. Als je een tijdje bezig bent en je netwerk is een stuk groter, komen ze vanzelf weer bij je aankloppen. Mits je kwaliteit levert natuurlijk… Als het allemaal lukt, schrijf jij voor de bedrijven en merken die jij tof vindt. Hoe gaaf is dat? Je kiest als freelance tekstschrijver uiteindelijk zelf met welke klanten je werkt.

*Het hoeft niet zo te zijn dat bij dat bureau een kennis X van jou werkte die echt voor hun schreef. Het is een sales trucje die kan werken als lekkere binnenkomer. Dat weet ik dan weer na 15 jaar in sales te hebben gewerkt, ofwel het leven voordat ik mijn dromen volgde.
15
Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 20 juni 2021
15
75
12

Comments

 • 9 juli
 • 0
Leuk om een kijkje in jouw werkkeuken te krijgen. Ik zie hieronder bij de reacties al iemand schrijven dat het werven van klanten misschien niet zo leuk is.
Daar sluit ik me bij aan ... Gedoe 😄
 • 9 juli
0
 • 8 juli
 • 0
Wat een feest van herkenning dit artikel! Vooral die drang naar vrijheid en weg van de beknotting heeft mij ook het loonslaven leven doen verlaten. Dat bevalt!
 • 8 juli
0
 • 25 juni
 • 0
Wat ik vooral fijn zou vinden is het zelf mogen indelen van je werktijden. Dat lijkt me heerlijk. Ik sta in het onderwijs en zit (te) vaak gevangen tussen die muren.
 • 25 juni
0
 • 23 juni
 • 0
Herkenbaar inderdaad, leuk geschreven!
 • 23 juni
0
 • 22 juni
 • 0
Ik begin het ook steeds leuker te vinden. Leuk artikel van je Wendy.
 • 22 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen