Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wonen in een stacaravan

Waarom permanent wonen in een stacaravan wel of geen goed idee is voor jou. Tegenwoordig wordt het leven in een zogenaamd tiny house steeds populairder. Waarom zou je dan niet permanent in een stacaravan gaan wonen. Een stacaravan is zeker een goed alternatief, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 23 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
687
0
Afbeelding door Michal Balog via Unsplash

Hieronder vindt je meer informatie over de voor- en nadelen van het wonen in een stacaravan. Dan kun je daarna zelf bepalen of een stacaravan voor jou een passende woning is.


Officieel mag het niet

Meestal mag je niet permanent op een vakantiepark wonen en vaak is het ook niet mogelijk om je in te schrijven op het park. Een stacaravan mag daarentegen wel gebruikt worden als tweede woning als de bewoners ook op een ander adres staan ingeschreven. Het is echter onmogelijk om te controleren of iemand ergens permanent woont of niet en het wonen in een stacaravan gebeurd dan ook regelmatig. Let er bij het kopen van een caravan wel op dat het park het gehele jaar open is. Sommige parken zijn namelijk alleen in de zomermaanden geopend, waardoor je in de winter niet in je caravan kunt wonen.

Luxe

Tegenwoordig heb je stacaravans in alle soorten en maten en het is dan ook makkelijk om een model te vinden dat bij jou wensen past. In een stacaravan zal je waarschijnlijk niet zo luxe leven als in een huis, maar je stekje is wel van alle gemakken voorzien. De voorzieningen en eerste levensbehoefte zijn bijna altijd aanwezig. Stacaravans zijn over het algemeen voorzien van gas, water, elektriciteit, en internet. Wel moet je er goed over nadenken of dit voor jou luxe genoeg is. Stacaravans zijn namelijk niet erg groot en zeker als je er met meerdere mensen in wilt wonen moet je er goed over nadenken. Daarnaast hebben de goedkopere modellen vaak geen goede isolatie of verwarming, waardoor het 's winters erg koud kan zijn. Als je ook 's winters in je caravan wil wonen is het raadzaam om te investeren in een goed geïsoleerde caravan met ingebouwde verwarming.

Natuur

Als je van de natuur houdt is het wonen in een stacaravan een echte aanrader. Je zit vaak midden in de natuur. De woning mag dan iets kleiner zijn, de tuin is daarentegen vaak wat groter. Ook zijn de meeste stacaravans gelegen in een bosrijk gebied waar je zo de natuur in loopt. Je hebt er veel ruimte en naast de lage prijs is de vrijheid en natuur de grootste reden om in een stacaravan te trekken.

Onderhoud

Een stacaravan is in onderhoud vaak minder werk dan een groot huis. Je hebt simpelweg niet zo veel om te onderhouden, omdat stacaravans nu eenmaal niet zo groot zijn. Ook heb je minder werk aan het opruimen en schoonhouden van je woning, omdat een stacaravan vaak minder ruimtes heeft.

Kosten

De kosten van een stacaravan kunnen flink uiteenlopen. Sommige parken verkopen caravans vanaf 4.000 euro, terwijl andere stacaravans oplopen tot de boven de 100.000 euro. Maar één ding is zeker, goedkoper dan een vaststaand huis is het wel. Denk er wel aan dat er bij een stacaravan vaak nog extra kosten bijkomen, zoals het huren van de grond van het vakantiepark en extra kosten voor gas, water en licht. Wel liggen de maandelijkse kosten bij het wonen in een stacaravan vaak lager dan wanneer je in een huis woont.

Voorzieningen

Naast de voorzieningen die er in de caravan aanwezig zijn, kun je bij het wonen in een stacaravan ook gebruik maken van de voorzieningen die het park te bieden heeft. Sommige vakantieparken hebben een zwembad of sportbaan, waar je gratis gebruik van kunt maken. Ook is er op het park vaak een restaurant, snackbar of klein winkeltje aanwezig, waardoor je voor het eten niet ver van huis hoeft te gaan.


Buren

Het leggen van sociale contacten met buren is op een vakantiepark vaak lastig, veel mensen zijn er namelijk maar tijdelijk. Ook zullen veel van je buren enkel in het weekend aanwezig zijn. Daar moet je wel van houden. Denk er ook aan dat er, vooral in de zomermaanden, overlast kan zijn omdat het dan een stuk drukker wordt in de vakantieparken.

Huisje, boompje, beestje

Je hebt je stacaravan dan misschien wel gekocht, vaak is hij niet echt van jou. Bij veel parken heb je toestemming nodig om iets aan de caravan te veranderen of verbouwen. De grond is van de camping, waardoor je bijvoorbeeld niet zonder toestemming bomen of struiken mag weghalen. Ook zijn op sommige parken geen huisdieren toegestaan. Let daar dus goed op als je met je huisdier in een caravan wilt gaan wonen. Als laatst is het ook een aanrader om vooraf te checken waar je de auto moet zetten. Soms mag of kan deze namelijk niet helemaal mee tot aan je huisje, waardoor je best wel ver moet lopen met je zware boodschappentas. Nog erger, als je zware meubels moet verhuizen en de verhuiswagen of auto mag niet bij de caravan komen.

Tot slot

Er zijn dus veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een stacaravan om permanent in te wonen. Je moet jezelf echt goed afvragen of het wonen in een caravan voor jou geschikt is, omdat het niet voor iedereen is weggelegd. Voor anderen is het wonen in een stacaravan juist een droom die uitkomt. Zeker als je minder te besteden hebt en erg van de natuur en de vrijheid houdt is een caravan een echte aanrader.

Gebruikte bronnen en meer informatie over wonen in een stacaravan


1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 23 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
687
0

Recente en relevant artikelen