Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zijn Bitcoins en andere cryptomunten iets voor mij?

Om de vraag te kunnen beantwoorden of Bitcoins en andere cryptomunten iets voor je is, moet je weten wat Bitcoins en andere cryptomunten zijn en welke risico’s je wel en niet wil nemen met je geld.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 13 juni 2021
3
80
2
Is handel in cryptomunten iets voor mij?
Is handel in cryptomunten iets voor mij?
Afbeelding door XPS via Unsplash

Wat zijn Bitcoins of cryptomunten eigenlijk?

Een Bitcoin is te vergelijken met een euro. Het zijn beide een betaalmiddel. Een Euro is een valutamunt en een Bitcoin is een cryptovaluta. Beiden zijn een mondiaal betaalmiddel. De valutamunten hebben een bankenstelsel. Zo heeft ieder land een eigen centrale bank. Een Bitcoin is daarentegen de eerste gedecentraliseerde digitale munt. Het kopen en verkopen van Bitcoins werkt daardoor zonder centrale bank en er is ook geen centrale beheerder.

Het netwerk van de cryptomunt (Bitcoins)

De belangrijkste vraag is dus, hoe veilig is de aan en verkoop dan van de cryptomunten. De aan- en verkoop van de cryptomunten verloopt via een zogenoemde peer-to-peernetwerk. Een peer-to-peernetwerk is een logisch netwerk van computers. Deze computers zijn in het peer-to-peernetwerk gelijkwaardig. De computers geven op deze manier de mogelijkheid om diensten via het computernetwerk aan elkaar aan te kunnen bieden. Een peer-to-peernetwerk kent dus geen vaste werkstations en servers. Dit is het grote verschil met het client-servermodel (van de banken en andere dienstverleners). Een peer-to-peernetwerk heeft overigens wel een aantal gelijkwaardige aansluitingen. Deze aansluitingen in het peer-to-peernetwerk functioneren daarom als server en gelijktijdig als werkstation. In een peer-to-peernetwerk verlenen zij dus op deze manier de diensten aan andere aansluitingen in het netwerk.

De onderlinge transacties

In het peer-to-peernetwerk gebeuren de transacties dus rechtstreeks tussen de gebruikers. Deze onderlinge transacties gebeuren dus zonder tussenkomst van een andere persoon. De enige veiligheid in deze transacties is dat iedere transactie wordt geverifieerd via netwerk nodes. Daarnaast door het gebruik van cryptografie. Alle transacties worden natuurlijk wel opgeslagen. Het opslaan gebeurt in een openbare gedistribueerde database. Deze database wordt gekend als een blockchain.

Wat is een blockchain?

De ontwikkeling en mogelijkheden in het computergebruik heeft een enorme stroomversnelling gekend. Zo ook de ontwikkeling van opensourcesoftware. In 2009 werd de in 1998 beschreven mogelijkheid van een digitaal register geïmplementeerd en Bitcoin genoemd. De opgebouwde database wordt gekend als een blockchain en gemiddeld eens in de 10 minuten wordt er een nieuw blok aan toegevoegd. Het eerste blockchainblok wordt het genesisblok genoemd. Dit eerste bitcoinblockchain werd op 3 januari 2009 gegenereerd en op 12 januari 2009 werd de eerste Bitcointransactie uitgevoerd. Op 1 juni 2021 zijn er al 645miljoen transacties met cryptovaluta uitgevoerd.

Is de handel in Bitcoins een zeepbel?

Er zijn voor- en tegenstanders van de handel en het betalen in cryptomunten. De tegenstanders verwachten dat de cryptomunt op enig moment een zeepbel blijkt te zijn. Het zou daarom goed zijn om de handel in cryptomunten zo snel mogelijk te verbieden. De Bitcoin zal nooit een wereldvaluta worden. Kijk maar naar de Euro in Europa. De Euro is ook nooit een eenheidsmunt geworden. Daarnaast is een Bitcoin als betaalmiddel niet handig want je weet niet wie de eigenaar is. Daarnaast blijkt er veel illegale handel in Bitcoins te zijn. Dat zal ook wel de reden zijn dat het betalen met Bitcoins niet goed van de grond komt en op enig moment voor veel kopers van cryptomenten een zeepbel blijkt te zijn.

Kan een Bitcoin een goed alternatief als betaalmiddel zijn?

Als betaalmiddel is de Bitcoin nog niet in de samenleving neergedaald. Het enige land die twee munteenheden heeft is El Salvador. In de praktijk kun je hier met Amerikaanse dollars en Bitcoins je boodschappen betalen. Gebleken is echter dat twee munteenheden, die per dag wel tienprocent in waarde kunnen verschillen, niet werkt. Een ander probleem bij Bitcoins is de waarde opslag. De waarde van Bitcoins fluctueert immers te veel. Het enige wat overblijft is de aankoop van Bitcoins als belegging.

Is beleggen in cryptomunten dan een piramidespel?

De kern van een piramidespel is dat het een 'spel' is. Een spel waarbij de deelnemers altijd een inleg moeten doen. Daarnaast moeten de deelnemers anderen proberen over te halen om ook met het spel mee te doen. De inleg van deze geworven nieuwkomers wordt vervolgens als prijzengeld uitbetaald aan de reeds aanwezige deelnemers. Daar je niets met de gekochte cryptomenten kunt, moet je bij verkoop deze altijd omzetten in andere valuta. Dat kan alleen als er nieuwe instappers zijn en de handel in Bitcoins daardoor een speeltje voor beleggers zal blijven.

De handelsgeest van de Bitcoinkopers

De kans op verdere groei van de Bitcoin is nog erg groot. Steeds meer mensen handelen actief in de Bitcoin. Een reden om in Bitcoin te handelen is ook het feit dat er geen geld voor kosten hoeft te worden betaald. Je saldo wordt dus hoger bij een aankoop en lager bij een verkoop zonder dat er kosten in rekening worden gebracht. Daarnaast lopen kopers wel het risico dat de koersen van de cryptomunten erg snel diep kunnen dalen en ook weer snel kunnen stijgen.
Ga je in cryptomenten dan moet je wel rekeninghouden met deze koersverschillen en koersschommelingen en feitelijk alleen met geld doen wat je niet nodig hebt en gerust mag verliezen.
Wat is jouw mening over de Bitcoins?
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 13 juni 2021
3
80
2

Comments

  • 20 juni
  • 1
Ik vind het een riskant zaakje. Maar je leest dat er toch al banken in geïnteresseerd worden, dus misschien zit er verandering in de lucht. Goed geschreven. ( Kom je ook eens op de koffie?)
1
  • 27 juni
  • 0
Dank je wel
  • 27 juni
0

Recente en relevant artikelen