Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Alaçatı of de Turkse Caraïben

Alaçatı is een badplaats aan de westkust van Turkije en wordt jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht. Deze populairste Turkse vakantiebestemming heeft zoveel te bieden, dat iedereen er zich direct thuis voelt. Niet alleen zonnekloppers, maar wie graag geniet van een rustig verblijf midden de prachtige natuur, of van een actieve sportvakantie keert er graag terug.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
7
16
6
Alaçatı of de Turkse Caraïben

Alaçatı is een badplaats aan de westkust van Turkije en wordt jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht. Deze populairste Turkse badplaats heeft zoveel te bieden, dat iedereen er zich direct thuis voelt. Niet alleen zonnekloppers zonaanbidders die uitsluitend deze badplaats bezoeken om te genieten van zon, zee en strand. Wie graag geniet van een rustig verblijf midden de prachtige natuur, of kiest voor een actieve sportvakantie houdt, vindt hier zeker ook zijn of haar gading. zal hier zeker zijn gading vinden


Alaçatı aan de westkust van Turkije
Alaçatı is een ideale plek om te zowel te wind- als te kitesurfen. Het maakt deel uit van Izmir, dat zich aan de westkust van Turkije bevindt. Het gebied staat bekend om zijn rijke architectuur, zijn uitgestrekte wijngaarden en talrijke windmolens. Alaçatı is een van de meest traditionele steden in Turkije, met typische stenen huizen, smalle straatjes, boetiekhotels en gezellige restaurants met tafels direct aan de straat. Alaçatı is niet zo toeristisch georiënteerd zoals Izmir. Het is een fascinerende gebied met vele kleurrijke en lawaaierige markten, kostbare historische gebouwen en monumenten en majestueuze moskeeën. Alaçatı is ongetwijfeld populair bij zonaanbidders en watersporters. Het is niet zonder betekenis dat het de titel "Caribische Zee van Turkije" heeft gekregen. Houd je meer van kunst en cultuur? Dan moet je zeker naar het nabijgelegen Efeze

Surfparadijs Alaçatı

In de jaren negentig van vorige eeuw ontdekten enthousiaste wind- en kitesurfers Alaçatı. Nu vind je er de ene surfschool naast de andere met daar tussenin luidruchtige  bars. Ze zorgen voor perfecte surfomstandigheden en een uniek vakantiegevoel. Goed beschutte, vlakke en ondiepe wateren zorgen voor geschikte omstandigheden ruimte voor zowel beginners als de meer ervaren surfers.

Alaçatı ontdekken

Alaçatı verkennen is en blijft een fascinerend avontuur. Overdag lijkt het een echt slaap dorp, met smalle steegjes en bejaarde bewoners op de stoep voor de deur. Alles straalt rust uit. In het centrum kun je niet voorbij de plaatselijke moskee met vele Griekse invloeden. Dit was ooit Grieks gebied en de moskee een orthodoxe kerk. Op het gezellige plein voor de moskee wordt in het weekend een antiekmarkt gehouden. Lokale boeren verkopen er meloenen, stapels paprika's, luidruchtig kakelende kippen, geurige verse kruiden en kleurrijke planten. Veel soorten plantaardige oliën en honing kunnen worden gekocht in allerlei gerecyclede flessen en potten.

Gastvrij onthaal

's Avonds krijgt ziet Alaçatı een ander karakter. Toeristen werden hartelijk ontvangen. Op de sfeervolle terrassen worden schalen met de meest exotische hapjes uitgedeeld. Alles wordt regelmatig doorgespoeld met een glaasje raki. Jong en oud slentert er door de smalle, kronkelende straatjes.

Beachclubs
Daar moet je voor naar het nabijgelegen Çeşme. Hier vermaakt de Turkse jetset van alle leeftijden zich kostelijk onder een open sterrenhemel. Opzwepende beats vullen een decor vól palmbomen en zuiderse aroma's.

De ruïnes van Kaunos
Kaunos was oorspronkelijk een belangrijke zeehaven. Door belangrijke veranderingen in het landschap ligt deze kostbare site niet meer aan de kust. Er bleven uiteindelijk nog alleen enkele ruïnes van over. Verken de overblijfselen van de stadsmuur tot aan de Akropolis, boven de rots. Vanaf daar geniet je van unieke uitzichten op ruïnes, rivieren, baaien en stranden. En je kunt er zelfs nog altijd de heilzame Romeinse baden, het windplatform en de koepel van de Byzantijnse kathedraal bewonderen.

Nationale natuurparken

Deze regio telt maar liefst vijf nationale natuurparken met een rijke fauna en flora. Midden een opvallend groen decor maak je er kennis met vele prachtige baaien en pittoreske dorpjes in een zee van bloemen.

Klimaat Alaçatı

Alaçatı geniet van een schitterend mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte winters. De beste reistijd voor Alaçatı loopt van begin mei tot eind september, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden en meer.
7
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
7
16
6

Comments

 • 24 juli
 • 0
Weer iets geleerd!
 • 24 juli
0
 • 23 juli
 • 0
Goed om te weten
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 0
klinkt als een mooie plek.
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 0
Heel mooi. Moet daar leuk zijn om te vertoeven. Bedankt voor de tip.
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 1
Normaal ben ik iemand die heel erg van rust geniet. Maar die lawaaierige markten in Turkije vind ik dan weer heel gezellig, daar kom ik dus toch graag.
 • 23 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen