Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Alles dat je wilt weten over kaasfondue

Fondue is een gerecht dat vaak bij het avondeten wordt gegeten. De meest bekende variant van de fondue is kaasfondue, maar er bestaan ook andere vormen van fondue zoals vleesfondue oosterse fondue visfondue en chocoladefondue. Bij kaasfondue worden kleine stukjes voedsel, zoals brood of vlees in warme gesmolten kaas gedoopt.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
74
0
Afbeelding door Angela pham via Unsplash
Fondue is een gerecht dat vaak bij het avondeten wordt gegeten. Bij dit gerecht worden voedingsmiddelen in kleine stukjes gesneden en in een vloeistof gedoopt. De meest bekende variant van de fondue is kaasfondue, maar er bestaan ook andere vormen van fondue zoals vleesfondue oosterse fondue visfondue en chocoladefondue. Bij kaasfondue worden kleine stukjes voedsel, zoals brood of vlees in warme gesmolten kaas gedoopt.

Het ontstaan van kaasfondue

Kaasfondue is ontstaan in de 18e eeuw in Frankrijk. Het woord fondue komt van het Franse woord Fondre. Fondre betekent in het Nederlands smelten. In de 18e eeuw werd kaas enkel in de zomer gemaakt, waardoor de kaas in de winter erg oud werd en niet meer te eten was. Doordat men de kaas verwarmde en verdunde met melk ontstond er een soort van kaas-soep, die wel te eten was. De kaas-soep werd gegeten met verschillende voedingsmiddelen die op dat moment verkrijgbaar waren, vaak waren dit aardappelen. De jaren daarna werd er niets meer van deze kaas-soep gehoord en het is de vraag of deze echt werd gegeten. In de 18e eeuw was kaas namelijk een luxeproduct dat enkel was weggelegd voor de rijken.

In de jaren zestig van de 20e eeuw werd de kaasfondue pas opnieuw gegeten. In Zwitserland begon men kazen te verwarmen voor de heerlijke maaltijd. Kaasfondue was een echte luxe en lang niet voor iedereen beschikbaar. De verscheidenheid aan soorten kaas, maakt de variatie binnen de kaasfondue erg groot. Meestal wordt de kaas gesmolten met witte wijn en worden en kleine stukjes stokbrood in gedoopt.

Kaasfondue nu

De ingrediënten die voor kaasfondue gebruikt worden verschillen per gerecht. Er zijn verschillende soorten kazen te gebruiken voor de fondue, zoals Gruyère, Vacherin, en de in Nederland bekende Emmentaler of Goudse kaas. Vaak worden er ook producten, zoals knoflook of perper, aan de kaasfondue toegevoegd om deze extra smaak te geven.
0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
74
0

Recente en relevant artikelen