Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Barbecue: Alternatieve technieken (Deel 5)

Wil je het allemaal onder de knie krijgen, dan volstaat het niet om gewoon je vlees of vis op de barbecue te werpen. Er zijn een aantal technieken die je gasten versteld zullen doen staan van je kennis en van de smaak van je gerechten

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 5 juli 2021
5
126
10
Afbeelding door Egor Gordeev via Unsplash
Er zijn een vijftal technieken die we hier één voor één kort gaan bespreken:

· Stoven
· Stomen
· Roken
· Quadrilleren
· Blakeren

Stoven

Maak eens een bouillabaisse op je BBQ. Je kan de knoflook en sjalot die je gebruikt eerst aanstoven vooraleer je de visfumet bijvoegt. Je zet je gietijzeren pot waarin de bouillabaisse pruttelt op de rooster van je barbecue en die knoflook en sjalot zullen door de grote warmte van je barbecue die zich overzet op je pot gaan karamelliseren. Je soep zal een heel speciale en intense smaak krijgen die iedereen zal waarderen.

Nog een tipje: voeg wat tomaten of tomatenpuree bij de gekarameliseerde sjalot en knoflook en blus ze met witte wijn. Een glaasje vermout mag ook, naargelang je smaak. Laat je soepje de tijd om lustig te pruttelen op je BBQ zodat de smaken zich mengen. Iedereen zal nog nooit zo’n lekker bouillabaisse hebben gegeten. Of is het gedronken?

Stomen

Je kan je stoomtechnieken tonen door deze bot te vieren op allerhande soorten visschelpen. Ik denk hier aan venusschelpen en vongole schelpjes (die je ook met spaghetti kan eten). Maak ze schoon zoals je ook met mosselen doet en voeg er boter, knoflook, peper, verse kruiden naar smaak en natuurlijk witte wijn bij. Doe ze dan te samen in een aluminium bakje en sluit het bakje af met aluminiumfolie. Zet je bakje op de barbecue en kijk na een aantal minuutjes of de schelpjes al zijn opengegaan. Gegarandeerd vingers aflikken!

Roken

Hoe doe ik dat, zal de beginnende BBQ-liefhebber zich afvragen? Je hebt hier uiteraard een barbecue nodig die kan afgedekt worden met een deksel dat een rookgat heeft. Ook moet je nog zorgen voor rookchips (houtsnippers van +/- 2 cm die dienen om warm te roken) en een rookplank voor de intense smaak (een speciale plank die je gebruikt om je gerecht op te leggen dat je wil roken).

Die rookplank laat je een nachtje ondergedompeld in een bakje met zoutwater. Dit omdat je als je bijvoorbeeld vis wilt roken, je hem niet laat uitdrogen. De plank dient wel om kortstondig te roken en bij niet al te hoge temperaturen (90° C). Leg de rookchips op je BBW en leg je forel of andere soort vis dat je wilt roken op de rookplank en laat de BBQ en de attributen hun werk doen. Voor een filet reken je ongeveer een kwartier maar voor een hel vis neem je gerust 3 kwartier. Laat roken met het deksel van de BBQ op. Smakelijk!

Quadrilleren

Een quadrille is een dans met vier koppels in de vorm van een vierkant uitgevoerd. Deze techniek heeft niets met dansen te maken, maar het heeft wel iets te maken met het vierkant. Je grilt je vlees zo dat je een mooi ruitjespatroon op je gerechten krijgt. Maar hoe doe je dat juist? Eerst en vooral ga je je vlees inwrijven langs beide zijden met olie. Dit om te vermijden dat je vlees aan je rooster van je BBQ gaat vastkleven. Als de rooster echt heet is kan je je het drie minuten op de rooster leggen en dan draai je het een kwartslag. Na ongeveer twee minuten draai je je stuk vlees om en doe je hetzelfde met de andere kant. Op die manier krijg je het mooie ruitjespatroon. Je krijgt er alvast behendigheid in als je het een paar keer probeert. Een beetje kunstig zijn moet kunnen.

Blakeren

Hierbij gebruik je een gietijzeren plancha of bakplaat (met een antiaanbaklaag). Blakeren is een techniek waarbij je de groenten die je hebt uitgekozen om je BBQ te vergezellen gaat samen bakken, grillen of zelf karamelliseren. Ze krijgen een typisch zacht zoete smaak die je nooit meer zal vergeten. Opgelet dat je niet vergeet om de zwarte kantjes die zwart gebakken zijn niet opeet want dat is niet gezond. Je schraapt ze er best af met je vork of mes.

Er zullen wellicht nog meer alternatieve technieken zijn en misschien ken jij die wel. Deel ze gerust met mij en de lezers in de commentaren.

Dit was een reeks van vijf artikelen over barbecue. Een reeks niet zozeer rond het bakken van het vlees, maar eerder rond de zaken die niet mogen ontbreken bij een perfecte barbecue zoals kruiden, salades, dressing, kazen en de kunst en techniek om met het vlees of vis om te gaan.

5
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 5 juli 2021
5
126
10

Comments

  • 25 juli
  • 0
Ik krijg er trek van!
  • 25 juli
0
  • 6 juli
  • 0
Het wordt een leuke reeks zo.
  • 6 juli
0
  • 6 juli
  • 1
Goed artikel,
1
  • 6 juli
  • 0
Bedankt, Wesley
  • 6 juli
0
  • 5 juli
  • 1
Heel erg interessant! De laatste 2 technieken kende ik nog niet.
1
  • 5 juli
  • 0
Oke, Noa, ben blij dat ik je nog iets nieuws heb kunnen aanbrengen. Bedankt voor de reactie.
  • 5 juli
0
  • 5 juli
  • 1
We kunnen vooruit!
1
  • 5 juli
  • 0
Bedankt voor het bezoek en de waardering, Hans.
  • 5 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen