Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Bijzonder eten thuis!

Als je via een zoekfunctie op ‘bijzonder eten’ zoekt komen er enkel restaurants in beeld, maar thuis bijzonder eten is ook lekker. Als je vervolgens online zoekt op ‘bijzonder eten thuis’ dan vliegen de termen thuisbezorgd en catering je rond de oren. Kunnen we thuis nog bijzonder koken?

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 6 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
13
0
Afbeelding door SJ . via Unsplash
Als je via een zoekfunctie op ‘bijzonder eten’ zoekt komen er enkel restaurants in beeld, maar thuis bijzonder eten is ook lekker. Als je vervolgens online zoekt op ‘bijzonder eten thuis’ dan vliegen de termen thuisbezorgd en catering je rond de oren.

Kunnen we thuis nog bijzonder koken?

Als je deze uitspraak hoort dan denk je vooral aan veel werk en veel boodschappen. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn om dat bijzondere te bereiken. Je moet natuurlijk iets uitkiezen wat je lekker vindt en dit vooral op de meest makkelijke manier klaarmaken. Als je eerst de tafel dekt heb je dat alvast achter de rug, voor twee personen of een hele tafel vol. Een menu samenstellen doe je het best weken van te voren, dan kun je ook met het boodschappen doen daar alvast rekening mee houden. En alles bij elkaar zetten in de kast en koelkast is duidelijker. Alles op één dag doen geeft je de garantie op uitputting! En reken er dan maar op dat het geen bijzonder etentje wordt voor jezelf!

Is bijzonder eten gezond?

Als je in een restaurant eet of iets laat bezorgen mag je ervanuit gaan dat dit gezond is, want het is altijd vers! Of behoort vers te zijn! Maar als je een keer thuis bijzonder wilt eten is het belangrijk dat je andere prioriteiten stelt. Bijzonder, lekker en vooral wat je zelf een keer wilt eten! Echt gezond eten mag je op de zes andere dagen. Als je de meeste producten vers gebruikt, is dat toch gezond. Overigens is lekker eten ook goed voor je, want het maakt gelukshormonen aan, endorfinen die erg goed voor ons zijn. Op deze manier kan een keer extra patat eten zowel gezond als twijfelachtig voor ons zijn. Thuis uit eten kun je zo bijzonder maken als je wilt, maar het kan tevens makkelijk en schappelijk geprijsd.

Voor het bijgevoegde recept zijn er twee voorgerechten, een hoofd- en nagerecht die in korte tijd te maken zijn, gedeeltelijk vooraf én betaalbaar. Als er groente bij het gerecht zit mag je dit rustig als decoratie beschouwen. In een restaurant is een gerecht, in tegenstelling tot het dagelijks eten thuis, meestal uit meerdere elementen opgebouwd. Zo wordt de soep opgediend met boter en stokbrood en is er van de andere gerechten een schilderijtje gemaakt met 5 elementen!

Recept

Eerste voorgerecht: paté met sla, jam, beetje fruit en crackertjes, een aangekleed plakje paté.

Snij een klein stukje paté af en leg die op het bordje op een klein bedje van rucola-sla dat er aan alle kanten uit steekt. Dan neem je een flinke lepel van je favoriete jam, die gaat half over de paté en de sla. Dat mag ook ijsbergsla zijn. Leg dan een paar stukjes van hetzelfde fruit als de jam op het bord direct naast de paté en aan de andere kant enkele crackertjes naar keuze. Dit gerecht maak je als laatste en kan daarna gelijk op tafel. Het deponeren op een bordje kan razendsnel en omdat de bordjes er hetzelfde uitzien ontstaan er symmetrie en wordt de beeldkracht/gevoelservaring versterkt. Overigens is rucola geen sla, maar familie van de kool en daarom gezonder dan de gewone sla.

Tweede voorgerecht: tomatencrèmesoep met stokbrood en peterselieboter.

Een snelle, heerlijke tomatencrèmesoep maak je met Tomato Frito aangelengd met water, een beetje zout en zwarte gemalen peper. Doe dit allemaal in een pannetje, laat het voorkoken en vóór het opdienen nog even verwarmen. In de gereed gezette soepkoppen kan alvast een scheutje room, gewone slagroom uit een pakje. Als je de room laat meekoken kan die gaan schiften en ziet de soep er niet uit.

Het is leuk en goedkoper om in plaats van het ‘stokbrood’ een paar pistoletjes te kopen. Bruin en wit, dat staat chique. De peterselieboter kun je een aantal dagen van te voren maken met roomboter op kamertemperatuur, fijngesneden krulpeterselie en zeezout, even roeren en in de koelkast zetten. Als je de boter verdeeld over kleine bakjes of een paar schepjes op een bordje legt (in de koelkast), heeft iedereen z’n eigen speciale botertje. Plaats de soepkop op een bord met de stukjes brood en boter ernaast. Een paar snippertjes peterselie op de soep maakt het geheel af. Belangrijk is dat bij iedereen alles op dezelfde plaats ligt.

Hoofdgerecht: een bordje met 5 elementen en op ieder bordje dezelfde compositie.

Kipfilet snijden in wat grotere brokken en marineren in een saus van tomaat (blikje gepelde tomaten en een blikje tomatenpuree), zout, peper, gesnipperde halve ui en een paar teentjes gesnipperde knoflook. Dit kan een paar uur van te voren. En op het laatste moment in hooguit een kwartiertje onder voortdurend roeren bakken op de hoogste stand zodat de kip net gaar is. Als allerlaatst element gaat de kip op het bord.

Als bijgerecht verse aardappelpuree. Aardappelen schillen en koken met zout (dan koken ze intenser), als ze gaar zijn stampen met een ei, room, roomboter en gesnipperde peterselie. Dit blijft warm in de pan tot de rest klaar is. Overigens mag deze portie kleiner zijn dan bij een doordeweekse maaltijd, je hoeft dus niet zoveel aardappelen te schillen.

Een kleine portie salade met wat rucola, gesnipperde ui en een paar halve kerstomaatjes.

Een winterwortel in reepjes gesneden kan toegevoegd worden als warme groente, ook maar een klein plukje op het bord, voor de kleur en de afwisseling.
Tot slot op het bord van het hoofdgerecht een zelfgemaakte, lauwwarme appelcompote, stukjes appel, geschild of ongeschild met wat water, een beetje suiker voor het lekkere, wat zout, kaneel en rozijnen in een pan. 15 Minuten laten koken, even doorroeren en klaar is de kok. Ook dit kan in de pan gelaten worden tot het gerecht wordt opgediend.

Let op, voor het bijzondere effect leg je alles op precies dezelfde wijze op de borden, twee of meer. Maar je mag dit natuurlijk ook voor jezelf maken! Op deze manier heb je precies vier warme gerechten, dus het complete fornuis in gebruik, maar niet méér!

Nagerecht: warme appeltaart mét.

Zoals een patatje mét. De appeltaart is eigenlijk een appelcake omdat die makkelijker te maken is. Met behulp van een pak een cakebeslag maken (zie verpakking), alles er doorheen roeren: stukjes appel, groot of klein, rozijnen, extra vanillesuiker (uit een zakje), een beetje zeezout (dan lijkt de cake zoeter en komt de gehele smaak beter uit!) en kaneel.

Deze taart kan van te voren gebakken worden en in de koelkast (of zelfs diepvries) bewaard worden. Omdat hij warm geserveerd wordt kan hij in een pan of heel even in de magnetron lauwwarm gemaakt worden. Je mag zelf karamelsaus maken, dat is niet moeilijk, maar wat uit een flesje opwarmen in de magnetron is natuurlijk makkelijker.

Bij het opmaken van het bordje natuurlijk weer alles symmetrisch: de taart, daaroverheen de saus, waarbij die ook op een groot deel van het bord komt. Een bol of schep ijs naast de taart in de saus, daarnaast de slagroom, een dikke toef en als laatst de gesnipperde (wal)noten eroverheen.

Dit bijzondere menu voor thuis is gevuld met vlees, maar de vleessoorten zijn gemakkelijk te vervangen door vis (zalm en kabeljauwfilet) of vegetarisch (Vegapaté en licht gebakken brie). Het lijkt allemaal veel, maar dit zijn vooral veel woorden en niet zoveel moeite, kosten of tijd!
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 6 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
13
0

Recente en relevant artikelen