Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Confituur maken: Zeven tips

Het seizoen van verse bessen is weer volop aan de gang. Genieten van het zomers weer en bessen smullen: Een topcombinatie! Bij eigen kweek heb je soms echter zodanig veel bessen dat opeten niet toereikend is. Een van de mogelijkheden is confituur maken. Daarnaast maak je misschien wel graag zomaar confituur, omdat het leuk is; ook dan komen de tips in dit artikel van pas.

Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
3
51
4
Afbeelding door Lucinda Hershberger via Unsplash
Deze tips zijn een aanvulling op de basis van confituur maken. Dit artikel gaat dus niet in detail in op het proces van confituur maken.

ZEVEN TIPS

1.
Jijzelf of een ander geen fan van kleine zaadjes in de confituur?
Pureer het fruit met een lepel door een fijne zeef bovenop een kom.
OF
Gebruik een passe-vite, indien je dat bezit.

2.
Bokalen steriliseren zonder veel poespas doe je zo:
Verwarm de oven voor op 150° Celsius. Indien je dat wenst, kan je op voorhand alles afwassen met warm water en natriumbicarbonaat, dit moet niet. Plaats je glazen bokalen en metalen of glazen deksels op een bakplaat in de oven. Eventuele rubberen ringen mogen niet in de oven! Het rubber droogt dan uit en kan barsten. Deze moet je onderdompelen in kokend water. Laat alles in de oven een kwartier lang op die 150° Celsius.

Plaats gesteriliseerde bokalen en deksels omgekeerd op een propere handdoek, of plaats ze meteen rechtop met het deksel op de bokaal. Let op, plaats geen hete bokalen op een aanrecht dat kan barsten door het plotse temperatuurverschil. Gebruik een houten plank of handdoek als ondergrond. De bokalen en deksels mogen maximaal een uur staan, daarna moet je in principe alles opnieuw steriliseren.

3.
Eigenlijk heb je helemaal geen geleisuiker nodig. Geleisuiker bestaat hoofdzakelijk uit kristalsuiker en pectine. Het is de pectine die voor de gelerende werking zorgt. Je kan dus prima gewone kristalsuiker gebruiken, indien je fruit met een hoog pectinegehalte toevoegt, bijvoorbeeld appel, cassis of citroen. De hoeveelheid pectinerijk fruit die je toevoegt is ongeveer gelijk aan een kwart van het gewicht van het fruit waaruit je confituur maakt. Op een kilo frambozen voeg je dus ongeveer 250 gram appel toe. Is je fruit reeds pectinerijk, dan hoef je geen extra fruit of pectine toe te voegen.
Afbeelding door Andriyko Podilnyk via Unsplash
4.
Vaak schrijven recepten voor confituur evenveel suiker in gewicht als fruit voor. Een ratio van 100%. Je kan de hoeveelheid suiker echter naar smaak aanpassen. Indien het suikergehalte minder dan 60% bedraagt (dus 60 gram suiker op 100 gram fruit) zal de confituur niet lang bewaren en moet je ze ook ongeopend in de koelkast plaatsen. Laat dit jou echter niet tegenhouden van een ratio van 40% tot 30% toe te passen. Ik heb dat alvast met succes gedaan.

5.
Wodka is je beste vriend bij het overgieten van de confituur. Terwijl je de confituur uit de pot in de bokalen giet, zal je bijna altijd morsen. Giet vlug wat wodka op een doekje en ga langs de rand van de bokaal. Zo is alles tussen de bokaal en het deksel zeker proper. Later, wanneer de bokalen zijn afgekoeld, kan je met een vochtige doek de bokaal schoonwrijven.

6.
Gebruik een waterafwasbare stift om volgende informatie op de bokalen te schrijven:
  • Welk fruit
  • Datum productie
  • Procent suikergehalte
Zo kan je een vergeten pot achterin de kast snel identificeren.

7.
Zin in eens iets anders? Ook met chiazaad kan je confituur maken: Zonder pectinesuiker, zonder suiker tout court. Het chiazaad zorgt voor de ‘geleistructuur’ en het fruit voor de zoetheid, met eventueel wat honing of esdoornsiroop. Een eigen recept heb ik er niet voor, maar online vind je heel wat leuke recepten. Deze suikerarme confituur is natuurlijk koel te bewaren en binnen enkele dagen op te eten.


Hou bovendien altijd rekening met de hygiënische voedingsrichtlijnen.

Smakelijk!

3
Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
3
51
4

Comments

  • 23 juli
  • 1
Leuke tips. Mooi artikel. Kom je ook eens langs?
1
Luci lleauteur
  • 23 juli
  • 0
Dank je wel! Ja hoor.
  • 23 juli
0
  • 23 juli
  • 1
Oh, ik wist helemaal niet dat het zo makkelijk was! Ik ga het zeker eens maken. Bedankt.
1
Luci lleauteur
  • 23 juli
  • 0
Eigenlijk is confituur maken niet meer dan fruit met suiker koken en dat heet in steriele potten gieten. Potten toe en omdraaien. Natuurlijk kan je er een ware kunst van maken of de confituur op een andere manier bereiden, maar als basis kan het zo simpel, zonder speciale benodigdheden.
  • 23 juli
0

Recente en relevant artikelen