Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De ontsnapping uit de negatieve spiraal (deel 2)

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: negatieve gedachtes. Maar wanneer wordt het problematisch en nog belangrijker, hoe ontsnap je eigenlijk uit een negatieve spiraal? Met dit artikel en het vorige deel leer jij hoe!

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 25 juli 2021
11
63
12
Afbeelding door Philippe D. via Unsplash
Disclaimer: De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden uit eigen ervaring. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan een geestelijke gezondheidsprofessional of een andere gekwalificeerde gezondheidswerker als u vragen hebt over uw geestelijke gesteldheid.

Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van mijn eerste artikel over de ontsnapping uit een negatieve spiraal. Hier deelde ik 5 tips om uit een negatieve spiraal te komen. Heb je deze nog niet gelezen?
Door op deze link te klikken kom je bij het eerste deel:

Nu ga ik het hebben over 5 andere tips om uit een negatieve spiraal te ontsnappen.

Tips: op naar een positiever leven

1- Schrap het woordje ‘maar’

Al zijn we nog niet in een negatieve spiraal beland, we zijn er nooit ver vandaan. We twijfelen continu aan onszelf en spreken onszelf tegen. We zoeken naar bewijs om zo een excuus te rechtvaardigen. Een paar voorbeelden: als ik het kan had ik het gedaan, maar ik kan het niet. Ik wil mijn droom zo graag verwerkelijken, maar het lukt me toch niet. En zelfs als we wel een keer inzien dat we iets goeds hebben gedaan, hebben we snel genoeg weer oog voor het negatieve, bijvoorbeeld: Het klopt dat het me al eerder is gelukt, maar ik weet zeker dat het me nu niet meer lukt. Het is immers al zo lang geleden. Of: ik heb goed geleerd, maar ik haal toch een onvoldoende, dus ik had mijn tijd beter kunnen besteden. Om deze redenen is het super belangrijk om bewust te worden van het gebruik van het woordje ‘maar’. Merk het in eerste instantie slechts op en probeer daarna het woordje ‘maar’ bewust minder te gebruiken, tegen jezelf dan. Hierdoor zul je uiteindelijk jezelf steeds minder afzwakken en zul je meer vertrouwen winnen in jezelf.


2- Omring jezelf met inspirerende mensen

Als je eens eerlijk kijkt naar de mensen met wie je omgaat, ben je dan graag bij hen of wil je liever niet bij ze in de buurt zijn? Het klinkt logisch om niet in de buurt te zijn/blijven van mensen die jou negatief beïnvloeden, maar dit is lang niet altijd zo makkelijk. Soms hebben we zelf niet eens door dat we zo geraakt worden door onze omgeving, maar dit is wel het geval. Ken je dat? Dat je afspreekt met mensen en je jezelf hier mentaal helemaal op moet voorbereiden? Het bij hen in de buurt zijn kost je enorm veel energie en het is eerder vermoeiend en uitputtend dan dat je er plezier uit haalt. In dit geval is het waarschijnlijk een goed idee om het contact wat te minderen en jezelf te omringen met mensen waar jij wel positieve energie uit haalt. Er zijn mensen waar jij je op je gemak bij voelt, niet constant de druk voelt iets te moeten zeggen omdat er dan ongemakkelijke stiltes vallen en die dezelfde onderwerpen interessant vinden als jij. Hetzelfde geldt voor sociale media, ontvolg de mensen die jou herhaaldelijk een negatief gevoel geven en volg mensen die jou inspireren. Kortom, omring jezelf met inspirerende mensen.


3- Merk de negatieve gedachtegang op

Ja, je zou misschien denken dat het opmerken van een negatieve gedachtegang vanzelfsprekend is, toch is het niet zo makkelijk als je denkt. Per dag vliegen er duizenden gedachtes door ons hoofd heen, waarvan we er zeer weinig daadwerkelijk ook waarnemen. Negatief denken is voor velen zo automatisch geworden, dat we het nauwelijks meer opmerken. Simpelweg omdat we ‘het altijd zo doen’. Denk aan ademhalen, we doen het gewoon, maar zijn ons hier niet telkens bewust van, tenzij we er bewust op gaan letten. Dit werkt ook zo bij negatieve gedachtes. Probeer ze eens gewoon op te merken en laat ze er zijn en probeer het niet te veranderen. De bewustwording op zich is al een zéér succesvolle stap, die te vaak nog onderschat wordt. Je kunt immers geen probleem oplossen waarvan je de oorzaak niet weet.


4- Dankbaarheid

Ik denk dat we allemaal wel weten hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn. Vooral tegenwoordig is dankbaarheid een relevant onderwerp. We moeten dankbaar zijn voor datgene wat we wél hebben in plaats van ons te focussen op datgene wat we niet hebben. Nu is dankbaarheid geen garantie voor levenslang geluk, maar het is wel handig om er eens wat vaker bij stil te staan. Sommige mensen schrijven op waar ze dankbaar voor zijn, de andere zet het in hun telefoon en weer een ander bedenkt het gewoon in hun hoofd. Ik doe vaak het laatste. Als ik dan buiten loop neem ik een moment om te denken aan dingen waar ik dankbaar voor ben, hetzelfde probeer ik elke avond te doen voordat ik naar bed ga. Het hoeven niet per se veel dingen te zijn en ook geen grote dingen. Maak het vooral lekker persoonlijk en laat het iets zijn waar jij waarde aan hecht. Door bewust dankbaar te zijn verleg je de focus van iets negatiefs naar iets positiefs en als je dit regelmatig doet, zul je merken dat het een enorm verschil maakt in je alledaagse gedachtegang.


5- Heb vertrouwen

Juist als je in een negatieve spiraal bent beland, is het super lastig om hoopvol naar de toekomst te kijken. Je verliest al snel vertrouwen en je vergeet waar je het allemaal voor doet. Toch is vertrouwen de sleutel voor het ontsnappen uit de negatieve spiraal, want dan heb je een reden om door te gaan. Probeer, ondanks de tegenslagen, hoop en vertrouwen te blijven hebben in de toekomst. ‘This too, shall pass’, en er komen ook weer betere tijden aan. Alles is tijdelijk, ook al lijkt het soms eindeloos lang te duren. Maar vergeet niet dat er zonder tegenslagen ook geen hoogtepunten zouden zijn. Dus alsjeblieft, blijf vertrouwen hebben, want het wordt beter, ik beloof het.Dit waren de 5 tips om uit een negatieve spiraal te ontsnappen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad! Hoe helpen jullie jezelf uit een negatieve spiraal? Laat dat ook zeker eventjes achter in de reacties!
You live with your own thoughts 24/7, so be careful what they are.
11
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 25 juli 2021
11
63
12

Comments

 • 5 sep
 • 0
Goed geschreven artikel!
 • 5 sep
0
 • 29 juli
 • 0
Mooi vervolg op het eerste artikel
 • 29 juli
0
 • 29 juli
 • 0
Heel goed geschreven!
 • 29 juli
0
 • 28 juli
 • 0
Je sluit af met een quote die aan het denken zet. Bedankt hiervoor.
 • 28 juli
0
 • 26 juli
 • 1
Ontsnappen uit een negatieve gedachtenspiraal vind ik heel belangrijk.
1
Noa auteur
 • 26 juli
 • 0
Ja, ik ook! :)
 • 26 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen