Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Dubrovnik en Zuid Dalmatïe

Het betoverende landschap van Zuid Dalmatië. De stralende blauwe kust. Kleine eilandjes en het mooie groene binnenland. Reden genoeg om deze regio te bezoeken, nu het weer kan. Vakantieplaatsen als Dubrovnik en Cavtat. De eilanden Korcula en het nationaal Park Mljet. Het zijn echte cultuur- én natuur hotspots.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
6
362
9
Afbeelding door Patricia Jekki via Unsplash

Eeuwenoude trekpleister

Vanuit ons nieuwe woonland Hongarije zijn interessante 'verre' vakantiebestemmingen ineens een stuk bereikbaarder dan toen we nog in Nederland woonden. Zoals het vasteland van (Zuid) Dalmatië met de prachtige Unesco stad Dubrovnik.

Deze regio bestaat voor een groot deel uit moerasgebieden, die door grillig Karstgesteente worden onderbroken. Dat levert een spectaculair landschap op. Het zijn uitgestrekte gebieden met een grote rijkdom aan verschillende plantensoorten. Naast cultuur zoekers is het dus ook een droombestemming voor natuurliefhebbers.

Als je de geschiedenis van de regio beter wilt leren kennen, moet je de oud Kroatische kapel Sint Michael in Stonsko Polje eens bezoeken. Dit bouwwerk kent originele architectonische stijlen en gaat harmonisch op in het landschap. De goed bewaarde overblijfselen van oude muurschilderingen zijn getuigen dat de regio al in de oudheid bewoond werd.
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Wanneer je vanuit noordelijke richting naar Dubrovnik komt, moet je zeker een uitstapje maken naar de botanische tuin van Trsteno, die tot één van de oudste van het land behoort. Hij werd in de zestiende eeuw aangelegd en heeft tal van exotische plantensoorten. Bovendien is het de moeite waard de ruïnes van een laat antiek paleis in Polace en het voormalige Benediktijnse klooster op een eilandje in het grote meer, gelegen midden in het Nationaal Park op het eiland Mljet, te bezoeken.
Afbeelding door Lee Jeffs via Unsplash

Insider tips

KORCULA - "klein Dubrovnik", beeldschoon eiland, middeleeuws vestingstadje

PELJESAC - eiland van de goede wijnen STON - de langste verdedigingsmuur van Europa, zoutwinnerij NATIONAAL PARK MLJET - heerlijke zandstrandjes en baaien, zoutwatermeren Veliko en Malo Jezero, kloostereiland St. Marija TRSTENO - renaissance tuinen DUBROVNIK - "de parel van de Adria", de gehele oude binnenstad onder bescherming van UNESCO LOKRUM - betoverend natuur- en bosreservaat CAVTAT - romantische badplaats met prachtige paleizen KONAVLE (dorp Ljuta) - oude, traditionele molens
Afbeelding door Darko Pribeg via Unsplash

Meer leestips van deze schrijver

De schrijver woont als homesteader in een honderdtwintig jaar oude Hongaarse hoeve. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Hier een aantal artikelen over reizen van zijn hand (klik op de titel om het artikel te openen).

In de Romeinse tijd werden wijnen uit zuid Hongarije al gewaardeerd door de kritische keizers. De lokale traditie van wijnbouw in wijnkelderdorp Villány gaat vermoedelijk terug tot aan de Kelten. Zeker is dat de Romeinen het terroir al op waarde wisten te schatten, getuige de overblijfselen van een luxe villa met restanten van wijnkaraffen in de buurt van Villány.


In het ochtendgloren is Boedapest op haar best. Als de zon langzaam boven de steppen in het oosten rijst, baadt Pest in zachte pastelkleuren. De zon kaatst terug van de heuvels van Boeda als een grote spiegel. De ramen van de Burchtheuvel glinsteren vrolijk in die kleurenpracht.


De verhalen van Dracula zijn wereldberoemd. De mooie regio in Roemenië waar deze bloeddorstige graaf woonde heeft echter veel meer te bieden. De adembenemende natuur, schitterende kastelen en pittoreske, pastelkleurige binnensteden van Transsylvanië zullen je verrassen. Een echte 'off the beaten track' locatie die niet teleurstelt.


Het rijkste dorpje van de hele Balaton regio is het kleine maar fijne Tihany. Bewoners van dit Hongaarse dorp hebben het hoogste inkomen van alle Hongaren, wat je terugziet in de torenhoge vastgoed prijzen. Het dorp is spectaculair gelegen op een schiereiland aan de noordzijde van het Balatonmeer. Deze prachtige locatie geeft het mooiste panoramische vergezicht van het hele Balaton.


In Nederland en België kiezen veel mensen voor een ontspannen (familie) vakantie in een bungalowpark. Lekker tot rust komen en op comfortabele wijze genieten van luxe faciliteiten in de directe omgeving van de vakantiebungalow spreekt aan. Maar wist je dat je op dezelfde wijze (familie) vakantie kunt vieren in Hongarije?

6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
6
362
9

Comments

 • 12 aug
 • 0
Ziet er ook een heel mooie streek uit. Ik zag de eilandjes bij Dubrovnik afgelopen maand nog vanuit de lucht, toen we vanuit Corfu naar België vlogen.
0
 • 14 aug
 • 0
Wat leuk, je zult vast nog veel meer eilandjes hebben gezien want de kust van Kroatië is er mee bezaaid ;-)
 • 14 aug
0
 • 11 aug
 • 0

voila, deze heeft een lintje gekregen... had hem al gezien maar wou geen reactie of kopje geven anders verdien je er niets mee. Ben ooit eens een week in Dubrovnik geweest en ik moet zeggen al is het lang geleden, het is een van de reizen die me nog altijd is bijgebleven. Heel mooi. Goed geschreven.
0
 • 14 aug
 • 0
Dank Rudi ;-) Het is er werkelijk prachtig. Ook het binnenland is de moeite waard overigens.
 • 14 aug
0
 • 11 aug
 • 0
Altijd al in toerisme geïnteresseerd geweest!
0
 • 11 aug
 • 0
Een mooie hobby ;-)
 • 11 aug
0
 • 11 aug
 • 1
Echt mooi!
 • 11 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Klinkt als de hemel op aarde! Kom je ook eens bij mijn verhalen wegdromen?
1
 • 10 aug
 • 0
Dank je Sophia. Doe ik !
 • 10 aug
0

Recente en relevant artikelen