Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Emigreren naar Hongarije

Voor velen niet het eerste land waar ze aan denken bij emigratie. Italië, Frankrijk of Spanje. Dat zijn binnen Europa de emigratielanden bij uitstek voor de meesten van ons. Uit de ratrace stappen, een relaxte levensstijl met het zonnetje er bij en niet meer elke ochtend in de file naar het werk. Maar hoe bevalt het leven in Hongarije nu echt? Lees in dit artikel de ervaringen van een emigrant.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
9
1K
10
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Emigratieland in opkomst

Ook Hongarije heeft Nederlanders en Belgen veel te bieden als emigratieland. De zon schijnt er minstens zo vaak als in Frankrijk, het land heeft prachtige natuur en een afwisselend landschap. De bevolking is er erg vriendelijk en gastvrij voor nieuwkomers uit Westeuropese landen. Bovendien is het leven er nog heel betaalbaar. Emigreren voor een vriendenprijs. Is het daarom dat steeds meer landgenoten naar het land van de Magyaren vertrekken?
Hongarije lijkt steeds meer in trek bij 'Parttime' emigranten die er genieten van de lange, mooie zomer
Hongarije is naast een populaire budget en stedentrip bestemming dus ook steeds meer in trek als emigratieland bij Nederlanders en Belgen. Was Hongarije voorheen vooral bekend voor een gunstig geprijsde vakantie aan het Balatonmeer, tegenwoordig vertrekken steeds meer lage landers een deel van het jaar naar Hongarije om daar te genieten van mooie lange zomers in hun (tweede) woning midden in de natuur. Parttime emigranten dus.

Velen kiezen er ook voor om volledig het roer om te gooien. De meest gehoorde redenen onder emigranten om Nederland of België permanent achter zich te laten zijn de ervaren drukte en stress in hun thuisland, de als knellend ervaren regelgeving en hoge belastingdruk. Zij zeggen genoeg te hebben van de dagelijkse filegang van en naar het werk en zijn op zoek naar een andere invulling van hun leven omdat de huidige levensstijl steeds meer tegen staat. Weg uit de 'rat race' dus.
Afbeelding door Kinga Cichewicz via Unsplash

Praktijkervaringen van een emigrant

Maar hoe is het leven in Hongarije eigenlijk in het echt? Ik wil graag mijn ervaringen hier over met jullie delen . Ik woon nu sinds een aantal jaar in een klein dorpje in het zuidwesten van Hongarije. Wat me het meeste opvalt is het rustige levenstempo en de vriendelijkheid van de Hongaren. In ons dorp wonen een kleine driehonderd inwoners (telling 2019).

De mensen hier doen echt hun best je te leren kennen en belonen pogingen om je verstaanbaar te maken in het Hongaars met een warme glimlach. Ze weten dat Hongaars een moeilijke taal is om te leren en waarderen het als je moeite doet om het te leren. We worden regelmatig uitgenodigd door buren voor een kopje koffie (of een glaasje pálinka) en we redden het dan al heel aardig.

Verschillen

Emigreren betekent natuurlijk ook dat je alle vertrouwde zaken achterlaat en dat je letterlijk alles weer opnieuw moet ontdekken. Dat kan heel leuk zijn zoals je nieuwe leefomgeving verkennen en nieuwe contacten leggen, maar ook minder leuk zoals de bureaucratische rompslomp die bij een emigratie onvermijdelijk komt kijken. Ook in het nieuwe woonland.

Dat je de lastige taal nog niet volledig machtig bent wreekt zich vooral op dit soort momenten. Zo duurde het ruim drie maanden voordat we ons in konden schrijven voor het Hongaarse Ziekenfonds en ruim twee maanden voordat onze uit Nederland meegenomen auto een Hongaars kenteken kreeg.

In beide gevallen hebben we daarbij de hulp moeten inroepen van Hongaarse deskundigen op dit gebied. Ik geloof niet dat we dit alleen ooit voor elkaar hadden gekregen. Iets om dus rekening mee te houden voor aspirant emigranten naar Hongarije. Andere zaken liepen juist weer heel soepel zoals de aankoop van een huis, afsluiten van verzekeringen en het aanvragen van een adreskaartje.

Aankoopprocedure Hongaars huis

Afbeelding van het Zoete Hongaars Leven
Afbeelding van het Zoete Hongaars Leven
In Hongarije zijn tal van makelaars actief. In tegenstelling tot Nederland en België werkt een Hongaarse makelaar niet in dienst van de verkoper of koper, maar bemiddelt als onafhankelijke tussen de partijen. De koper betaalt hiervoor courtage. Ook zijn er Nederlands(talig)e makelaars actief vanwege de bloeiende tweede huizenmarkt. Wij kochten ons huis echter van een particuliere verkoper. Hongaarse websites waar particulieren hun huis aanbieden zijn bijvoorbeeld www.Jofogas.hu  en www.ingatlan.com.
Voor Hongaren is het niet gebruikelijk om een 'te koop' bord in de tuin te zetten
In Hongarije is het verder niet gebruikelijk om een 'te koop' bord in de tuin te zetten, dus je bent afhankelijk van eerder genoemde websites om een indruk te krijgen van het aanbod. Wanneer je, telefonisch of via mail, een afspraak hebt gemaakt met de eigenaar om het huis te bezichtigen en het bevalt, maak je samen met de verkoper een afspraak bij een lokale advocaat. In Hongarije regelt een advocaat wat de notaris in Nederland zou doen. Hij stelt het koopcontract op (tweetalig in het geval van een buitenlandse koper) en controleert of er geen schulden op het te verkopen pand rusten. Ook worden de roerende zaken beschreven die met het huis verkocht worden en opgenomen in het koopcontract.

De rekening van het honorarium van de advocaat is voor rekening koper maar is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland en België. Huizen zijn ook aanzienlijk gunstiger geprijsd, met name in de landelijke gebieden. In de steden is vastgoed (veel) duurder waarbij Boedapest de kroon spant met prijzen die in de buurt komen van Westeuropees vastgoed.

Kosten van leven in Hongarije

Ook in financiële zin is het in Hongarije prettig leven. We betalen slechts tien procent van de vaste lasten die we in Nederland maandelijks kwijt waren. Omdat we onze Hongaarse woning zonder hypotheek aan konden schaffen vervalt bijvoorbeeld de maandelijkse hypotheek afbetaling. Om je daarvan een voorstelling te geven; alleen de ziektekostenpremie in Nederland is duurder dan onze huidige totale vaste lasten bij elkaar geteld.
"De Nederlandse ziektekostenpremie is duurder dan onze totale vaste lasten in Hongarije bij elkaar"
Dat betekent dat Hongarije bijvoorbeeld ook een aantrekkelijk woonland is voor digital nomads. Dat zijn mensen die niet afhankelijk zijn van een vaste werkplek of kantoor, maar overal ter wereld hun laptop kunnen openklappen om zo in hun levensonderhoud te voorzien.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
9
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
9
1K
10

Comments

 • 1 sep
 • 0
Als kind ben ik een aantal keer in Hongarije geweest. Wat me vooral bij is gebleven is de gastvrijheid en saamhorigheid. Aan de andere kant heb ik er ook veel armoede gezien. Zwervende gezinnen, waarbij de kinderen bedelden, hele jonge prostiuees die zich aanboden terwijl je voor een stoplicht stond te wachten. Schrijnend, vond ik. Toch heb ik me er geen enkel moment onveilig gevoeld.

Wat me ook bij staat zijn de slecht onderhouden wegen en het gebrek aan persoonlijke hygiëne.

Ik weet dat er door de jaren heen veel is veranderd. Zou er nog wel eens terug willen. Ik ben in ieder geval benieuwd naar jouw verhalen en ga je volgen.
0
 • 2 sep
 • 0
Bedankt voor je reactie en fijn dat je volgt (ik jou ook)! Ik herken me niet wat je schrijft over zwervende gezinnen en prostituees. Ze zullen er ongetwijfeld zijn (met name rond B'pest?) maar ik heb het nog nooit gezien. Armoede bestaat hier natuurlijk wel, met name onder minderheden als de Roma zigeuners. Maar zoals altijd heeft ook dit verhaal twee kanten.

Ik denk niet dat je de wegen anno nu nog terug zult herkennen. De laatste jaren zijn zo'n beetje alle Hongaarse wegen opgeknapt naar west europees niveau. Enkel sommige dorpsweggetjes zijn nog slecht.
 • 2 sep
0
 • 14 juli
 • 1
Genoten van het artikel. Ben zelf een keer in Hongarije geweest bij het balatonmeer
. We gingen vaker uiteten dan normaal door de prijzen. Al is dat wel zo 15 jaar geleden dus dat zo nu wel iets hoger liggen. Ik ga je volgen, jij mij ook. Kom je ook eens bij op de koffie?
1
 • 16 juli
 • 1
Hi Ryan. Ja het Balatonmeer is een heel bekende vakantiebestemming in Hongarije. Vaak in combi met een stedentrip naar Boedapest. Een heel mooie stad. De prijzen rond deze toeristische hotspots zijn inderdaad flink gestegen. Maar wat verder het binnenland in kun je nog uit eten voor €10,- pp incl een flesje wijn ;-)
 • 16 juli
1
 • 11 juli
 • 0
Overwogen om naar Oostenrijk te emigreren, maar daar toch een andere wens van te maken en gedeeltelijk te willen. Dus een huisje huren of kopen in Oostenrijk, maar ook in NL een huis.
Ik vind het zo knap van jullie om te verhuizen naar een land waar je de taal niet van kent.
0
 • 11 juli
 • 0
Het beste van twee werelden is ook fantastisch natuurlijk. We kennen veel mensen uit NL en B die hetzelfde doen. Ze komen over voor een lange zomer en keren dan weer terug naar huis.

Hongaars is een ontzettend lastige taal om te leren inderdaad. Maar we kunnen ons gelukkig aardig redden inmiddels ;-)
 • 11 juli
0
 • 10 juli
 • 1
Leuk om te lezen, het lijkt me toch een hele stap
1
 • 10 juli
 • 0
Fijn dat het artikel je bevalt. Het is best een stap ja. Die zet je niet van vandaag op morgen.
 • 10 juli
0
 • 10 juli
 • 1
Heel goed beschreven en geschreven. Het ziet er een mooi huis uit. Ben benieuwd naar verdere artikels. Heel interessant! (Kom je ook eens bij mij op de koffie?)
1
 • 10 juli
 • 0
Dank je Rudi. Er zullen nog meer artikelen van mijn hand komen over mijn nieuwe thuisland. Ik kom graag bij je op de koffie want je bent een uitstekend schrijver!
 • 10 juli
0

Recente en relevant artikelen