Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het Turkse Bursa is een boeiende vakantiebestemming voor alle seizoenen

Bursa vind je in het noordwesten van Turkije en is de vierde grootste stad van dit mysterieuze land. Het hoort tot de meest geïndustrialiseerde regio's van Turkije. Vooral textiel en de auto-industrie zijn er de koplopers. Ooit was Bursa de hoofdstad van het Osmaanse rijk. Het heeft dan ook een bijzonder rijke geschiedenis achter de rug.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
9
68
9
Foto Pixels/Mert Kaya
Foto Pixels/Mert Kaya

In het straatbeeld van deze stad merk je daar nog veel van. Zoals uitstekend bewaard gebleven en goed onderhouden gebouwen, monumenten en een rijke cultuur. Maar ook natuurliefhebbers voelen er zich zeker thuis. Bursa wordt vandaag niet voor niets Yesil Bursa of het Groene Bursa genoemd. Het dankt die naam aan zijn vele fraaie natuurparken en tuinen midden de stad. Bursa heeft ook op toeristisch vlak zijn vele toeristen heel wat te bieden. Precies zoals alle andere Turkse steden telt de stad vele imposante moskeeën, waaronder de Grote en de Groene Moskee als absolute blikvangers.

Niet te missen hotspots

Daarnaast telt Bursa nog vele interessante hotspots die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Kortom, het is een boeiende vakantiebestemming, zowel in de zomer als in de winter. Wist je dat Bursa een van de belangrijkste skigebieden van Turkije binnen zijn stadsgrenzen heeft? Wie Turkije bezoekt kan niet voorbij zijn vele Thermale en heilzame baden. Andere toeristische trekpleisters zijn het nationale Uludag Park, de stadsmuren van Bursa, het Muradiye Complex en de Emir Sultan Moskee.

Middeleeuws dorpje Cumalikizik

Dit eeuwenoud dorpje ligt op twintig minuten rijden van het centrum van Bursa. Hier is de tijd zichtbaar blijven stilstaan. Dit middeleeuws dorpje is meer dan 700 jaar. Het dateert uit de vroege periode van het Ottomaanse Rijk. Je komt er terecht in een middeleeuwse vibe vergelijkbaar met Game of Thrones oude smalle straatjes, kleine stenen en houten huisjes en gezellige pleintjes. Met wat verbeelding kun je je goed inbeelden hoe het leven er hier vroeger uitzag. Daartussen vind je in Cumalikizik meer dan genoeg sfeervolle restaurants en cafeetjes om even te bekomen van de geleverde inspanningen.

Botanische tuin

In tegenstelling tot vele andere Turkse regio's, regent het regelmatig in het noordelijker gelegen Bursa. Dat is het resultaat van zijn gematigd mediterraan klimaat. Er is dan ook veel plaats voor  groen. In de botanische stadstuin maak je kennis met een weelderige bloemenpracht en met statige bomen en planten van over heel de wereld. Deze botanische tuin ligt vlak bij het drukke stadscentrum en is een verademing voor iedereen die rust zoekt net buiten het stadscentrum.

Skiën in Bursa

Zo is Bursa een uitgelezen vakantiebestemming voor zowel een natuurvakantie, voor backpacking  als voor sportieve vakanties. Wat dacht je van een skivakantie in Bursa? Het skigebied Uludağ – Bursa is maar liefst 28 kilometer groot met uitstekend aangelegde en goed onderhouden pistes, zowel om te skiën als te snowboarden.  Het skigebied bevindt zich in de Marmerregio, de hoogte schommelt tussen de 1700 en 2300 meter en telt 24 liften. Daarnaast is Bursa ook een echt paradijs voor waterratten en diepzeeduikers.

Beste periode vakantie Bursa

Bursa heeft een gematigd mediterraan klimaat. Dat betekent hete en droge zomers en zachte winters. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt er 17 graden. Men telt er jaarlijks 236 dagen zonder regen. Van begin mei tot eind juni en tussen september en eind oktober is het de beste periode voor een vakantie in Bursa. Tussen mei en juni schommelt de gemiddelde temperatuur er tussen 21 en 26 graden, in oktober tussen 25 en 19 graden.

9
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
9
68
9

Comments

 • 23 juli
 • 0
Het lijkt me een leuke stedentrip bestemming! Leuk artikel.
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 0
Klinkt goed.
 • 23 juli
0
 • 22 juli
 • 0
Nog nooit in Turkije geweest.
 • 22 juli
0
 • 22 juli
 • 0
Ziet er geweldig uit, goed geschreven Francois.
 • 22 juli
0
 • 22 juli
 • 1
Mooi geschreven artikel. Je weet iemand enthousiast te maken.
 • 22 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen