Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe en waarom loslaten?

We hebben allemaal wel iets wat we maar niet kunnen loslaten. Het maakt hierbij niet uit of het een persoon, gebeurtenis of omstandigheid is. Wat we ook proberen, het lijkt niet te werken. Elke keer als we het proberen te ontsnappen komen de feiten 10 keer zo hard terug. Of we zijn bang de feiten onder ogen te komen en liegen onszelf voor. Waarom is loslaten zo belangrijk en hoe dan?

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
17
78
27
Afbeelding door Blake Cheek via Unsplash
Waar denk jij eigenlijk aan bij het woord loslaten? De kans is groot dat je denkt dat je iets of iemand voorgoed verwijderd uit je leven. Wellicht denk je bij het woord loslaten dat je er nooit meer aan terug zal denken. Het woord loslaten lijkt vaak een negatieve lading te hebben, echter laat je iets vanuit liefde en/of respect los. Synoniemen van loslaten zijn onder andere vrijlaten en vrijgeven. Dat klinkt wel positief, nietwaar?

Iets of iemand loslaten is niet makkelijk. Integendeel, het is hartstikke lastig en lijkt voor velen een onmogelijke taak. Hoe kun je datgene loslaten waar je constant aan denkt en moet je dat wel willen? Want als je loslaat, betekent dat dan niet dat je de hoop opgeeft? Vaak niet. Te vaak denken we terug aan tijden dat alles anders was en het feit dat het nu niet meer hetzelfde is. We denken terug met een glimlach, maar worden verdrietig nadat we ons realiseren dat het voorbij is. Geregeld willen we de tijd terugdraaien en zouden we iets ongedaan willen maken of we zouden het anders doen. Maar dat kan niet, en dat leidt ertoe dat we voelen alsof we vastzitten. We houden vast aan onze gedachtes, die niks meer te maken hebben met de realiteit. Toch vestigen we zo veel hoop aan onze gedachtes, ook al weten we dat het voorbij is. Het doet pijn om los te laten, maar doet het niet nog meer pijn om vast te houden aan iets dat er niet meer is?

Hetzelfde geldt voor een ruzie. Stel je hebt voor de zoveelste keer ruzie met die ene collega die altijd zo minachtend op je neerkijkt. Jij blijft daar mee in je hoofd zitten, want je bent boos op die collega of je voelt je verdrietig omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Hoe dan ook roept dat conflict weer allerlei negatieve emoties en gedachtes bij je op. Wéér een negatieve lading waar je mee zit en wéér een slapeloze nacht.

Misschien maken deze voorbeelden al wel duidelijk waarom loslaten nou zo belangrijk is. Als je niet loslaat dan heb je simpelweg jezelf ermee. Als je bijvoorbeeld constant denkt aan alles wat er was, maar er niet meer is, dan voel je je herhaaldelijk leeg, boos, gefrustreerd, verdrietig en zo voort. Daarnaast lukt het je niet meer om volledig in het nu te leven, omdat je de hele tijd in gedachten verzonken bent. Hierdoor mis je veel van de leuke momenten die nu waardeloos lijken omdat je nergens echt helemaal van kunt genieten. Of als je maar niet kan stoppen met denken aan die collega die niks goeds met jou voor heeft en je afkraakt, dan heb je hem of haar daar niet mee, maar jezelf. Je zet jezelf constant vast in een negatieve spiraal waar je niet meer uit lijkt te kunnen komen. Je zet jezelf vast. En om die reden is het cruciaal om los te laten, want dan kun je verder. En dat moeten we doen, verdergaan. Juist omdat de tijd niet stilstaat, kunnen wij dit ook niet doen.

Natuurlijk is er altijd wel iets dat iemand los wil laten: je zorgen, dat ene persoon waar je maar niet overheen komt, je vriend(in), familielid, een situatie waar je had moeten ingrijpen, dat berichtje die je wel of juist niet had moeten versturen etc. Loslaten is niet 1, 2,3 gebeurd en het kan weken-, maanden-, of zelfs jarenlang duren. Toch is de hele reis van loslaten het zeker waard. Het geeft je immers zo veel vrijheid en het leert je hoe je weer opnieuw kunt genieten van de kleine momentjes. Er is helaas niet slechts één trucje die je kunt toepassen om zo alles maar los te laten. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier en bij de één duurt het langer dan bij de ander en dat is helemaal niet erg. Het feit dat je het probeert zegt al veel over wat voor persoon jij bent, namelijk : sterk, dapper en moedig.

Graag deel ik wat tips met je over hoe je kunt loslaten, zoals ik al zei heeft iedereen zijn eigen manier, dus het is volledig persoonlijk. Toch is het zeker het proberen waard. Zodra je iets hebt gevonden waardoor jij iets makkelijker kunt loslaten, zul je hier altijd baat bij hebben en dit ook kunnen toepassen op latere of andere omstandigheden.

Tips voor het loslaten:

Geen controle
Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn. Dan maakt het niet uit hoe hard je het probeert te veranderen, het lukt gewoon niet. Veel van de dingen waar je mee zit heb je geen controle over. Het zijn vaak juist deze dingen die ons in een negatieve spiraal vasthouden. Dingen waar je bijvoorbeeld geen controle over hebt: het weer, het verleden, het gedrag en karakter van anderen, (de meeste dingen die voorkomen in het) nieuws, wat anderen van je vinden en zo voort. Zodra het je lukt onderscheid te maken tussen datgene waar je wel controle over hebt en datgene waar je geen controle over hebt, zul je merken hoe ontzettend veel rust, vrijheid en blijdschap dat met zich meebrengt. Laat hetgeen los waar je geen controle over hebt, omdat het toch niet te veranderen valt.

Wel controle
Soms heb je ook wél controle over bepaalde omstandigheden en situaties. Als het je niet lukt het los te laten en je hebt er wel controle op, is het handig je hier iets verder in te verdiepen. Probeer tot de kern van het probleem te komen en verzin één of meerdere oplossingen en als je hulp nodig hebt, vraag de mensen waarvan je denkt dat ze kunnen helpen. Maak een plan en neem actie. Dit kan vaak behoorlijk overweldigend zijn. Praat er daarom over met mensen om je heen, schrijf het van je af en take it easy.Als je al realiseert dat er wat aan te doen valt, ben je al goed op weg!

Loslaten & vergeven ≠accepteren

Wellicht heeft iemand je zo’n pijn gedaan dat je enorm van slag bent, verdrietig of woedend. Daar heb je natuurlijk alle recht op, want al je emoties mogen er zijn. Dit soort dingen vallen hoogstwaarschijnlijk nooit meer goed te praten en dat hoeft ook niet. In dit soort situaties komt er een moment dat je het achter je zult moeten laten en diegene moet vergeven, niet voor zijn of haar daden, maar voor jezelf. Vergeven betekent loslaten. Kortom, accepteren dat het gebeurd is en het achter je laten en dus ook accepteren dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Wat vergeven en loslaten niet betekenen is dat het oké is dat het is gebeurd. Het is niet oké en dat zal ook nooit zo zijn. Je hebt het niet verdiend, wat er ook gebeurd is. Het is tijd om te realiseren dat je meer waard bent en dat jij het verdient om verder te gaan.

Wat kan ik gebruiken?
Als we er toch al constant aan denken, kunnen we ook kijken naar wat we eruit kunnen halen. Misschien zijn het wat lessen over hoe iets wel of juist niet moet. Wat had je de volgende keer anders gedaan? Schrijf het op, zodat je het onthoudt. Zo kun je het in de toekomst verbeteren. Of wat voor iets waardevols heeft een bepaalde situatie jou geleerd? Misschien dat je wel meer aankon dan je dacht, dat je sterker bent geworden of dat je nu weet waar je eigen grenzen liggen.

Zoek vervanging
Het kan ook zo zijn dat je een bepaalde gewoonte wil loslaten, zoals jezelf overweldigen met allerlei taken, jezelf telkens bekritiseren of zo iets als constante stress. In dat geval is het belangrijk om vervanging te zoeken om los te laten. De eerste en moeilijkste stap hiervoor is het probleem erkennen en je realiseren dat het niet zo verder kan. Pas als je zeker weet dat je het wilt veranderen kun je gaan zoeken naar oplossingen. Je zult zelf verscheidene dingen moeten uitproberen wat voor jou werkt en schrijf alles wat je probeert op, zodat je onderscheid kunt maken tussen wat wel en niet lukt. Geef jezelf wel genoeg tijd! Op deze manier zou je een plan kunnen maken:

Wat wil ik loslaten? Mijn constante zorgen en stress.
Hoe? Een vriend(in) / familielid bellen en erover praten, een rondje lopen, wat tijd voor mezelf nemen, ademoefeningen, het echte probleem onder ogen komen en naar oplossingen zoeken, tekenen, muziek luisteren of -maken etc.
Wat wil ik er voor terug? Blijdschap, geluk, meer genietmomentjes.

Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel over loslaten gehad! Wat heb jij moeten loslaten en hoe vond je dat? Laat het me zeker weten in de reacties.
Sometimes holding on, does more damage than letting go.
17
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
17
78
27

Comments

  • 5 sep
  • 0
Mooi geschreven, blijft echter wel lastig
  • 5 sep
0
  • 29 juli
  • 1
Loslaten vind ik persoonelijk lastig...
1
Noa auteur
  • 30 juli
  • 0
Ik ook hoor, Kasia. Heel erg begrijpelijk.
  • 30 juli
0
  • 26 juli
  • 1
Niet altijd makkelijk , maar noodzakelijk om verder te kunnen gaan.
Goed omschreven.
1
Noa auteur
  • 26 juli
  • 0
Dank je wel! Ja, dat is zeker noodzakelijk.
  • 26 juli
0
  • 25 juli
  • 1
Mooi artikel. Het een..... of het ander loslaten is een groot verschil. Kan makkelijk of heel moeilijk zijn.
1
Noa auteur
  • 26 juli
  • 0
Dank je wel, Hilda! Ja, dat is zeker waar.

  • 26 juli
0
  • 24 juli
  • 1
Loslaten is inderdaad noodzakelijk en voor mij niet altijd eenvoudig. Goede babbel, boek lezen, muziek luisteren, mediteren en ja het van me af schrijven 😉 zijn voor mij goede loslaat dingen.
1
Noa auteur
  • 24 juli
  • 0
Ah, zo herkenbaar! Vooral het van me afschrijven en muziek luisteren. Bedankt je tips te delen :)
  • 24 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen