Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe kun je een fruitvliegjes plaag voorkomen of bestrijden?

Fruitvliegjes, je vindt ze overal. Zeker in de zomer, wanneer je fruitschaal goed gevuld is. Bij voorkeur met overrijp en verrot fruit. Fruitvliegjes in huis, ik moet er niets van hebben. Als je er niet onmiddellijk iets aan doet is een fruitvliegjes plaag niet veraf. Ze kweken als zot. Toch kun je gelukkig heel wat doen om fruitvliegjes weg te krijgen.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 24 juli 2021
21
520
17
Fruitvliegjes zijn gelukkig onschadelijk, wél onhygiënisch

Gelukkig zijn deze fruitvliegen onschadelijk, wél niet schadelijk. Ze zijn wel niet hygiënisch en dat heeft onrechtstreeks toch met onze gezondheid te maken. Fruitvliegen zijn, wat dacht je, nauw verwant met de gewone vliegen die we aantreffen. Dé fruitvlieg bestaat in ontelbare soorten, waarvan de bananenvlieg de meest voorkomende. Kunnen we een fruitvliegjes plaag voorkomen en hoe krijgen we ze weg als we er toch mee te maken krijgen?
Soorten fruitvliegjes
Zoals hierboven al aangehaald, bestaan er dus meerder soorten fruitvliegen, in totaal meer dan 3000. De meest voorkomende zijn de:
 • Bananenvlieg: of de 'gewone vlieg'. Dit soort fruitvlieg komt hier veruit het meest voor. Ze worden namelijk ook veel gebruikt bij allerlei laboratoriumexperimenten.
 • Azijnvlieg: na de bananenvlieg komt deze fruitvlieg veel voor, zowel in Nederland als in België
 • Suzuki’s fruitvlieg: deze Aziatische soort streek nu zo'n vijf jaar geleden bij ons neer en richtte ondertussen al heel wat schade aan aan allerlei gewassen aan
 • Drosophila hydei en virilis: samen met de 'gewone’ fruitvlieg' de grootste soort die vooral gebruikt wordt als voedsel voor vooral hagedissen en bidsprinkhanen.
Leefgebied van fruitvliegjes
Fruitvliegen komen oorspronkelijk uit de tropische delen van het West- Afrika. Van daaruit uit verspreidde deze vliegjes zich wereldwijd,  naar werkelijk alle werelddelen. Alleen in de poolgebieden tref je geen fruitvliegen aan, daar kunnen ze niet overleven. Fruitvliegen, en dan vooral bananenvliegen, kwamen naar hier met de schepen vanuit Afrika. Fruitvliegen planten zich razendsnel voort, als er maar fruit of andere gistende organische in de omgeving zijn. Larven van fruitvliegen voeden zich vooral met bacteriën en schimmels. Soms gaan fruitvliegen zo ver dat ze zelfs hun soortgenoten oppeuzelen.

Natuurlijke vijanden van fruitvliegen

Omdat zo klein zijn, hebben fruitvliegjes heel wat natuurlijke vijanden. Denk hierbij vooral aan spinnen, vleesetende kevers en grotere, rovende vliegen. Maar zelfs katten vangen fruitvliegjes. Een andere natuurlijke vijand zijn  parasitaire schildwesp. Die leggen eitjes in de larve van de fruitvlieg. De larven van dit soort wespen eten de fruitvlieglarve van binnenuit op. Uit de huid van de fruitvlieg komt vervolgens een jonge wesp. Zo kunnen kan de larve van de fruitvliegen onmogelijk in leven blijven.
Fruitvliegen zijn vooral vervelend, maar onschadelijk

Fruitvliegen zijn in ieder geval niet hygiënisch, maar verder onschadelijk. Ze zijn vegetarisch, wat betekent dat ze geen bacteriën meenemen van mens op mens of van (rauw) vlees op mens. Voor bedrijven is de fruitvlieg ook hinderlijk. Ze zijn namelijk in grote getale aanwezig in bedrijven die fruit opslaan of verwerken of producten die gist bevatten. De favoriete habitat van deze vliegjes zijn composthopen, horecagelegenheden, brouwerijen, groente- en fruitwinkels en supermarkten.

Hoe fruitvliegjes weg krijgen?
Fruitvliegjes weg krijgen of een fruitvliegjes plaag bestrijden is moeilijker dan je denkt. Zeker nu onze zomers steeds warmer worden. Je kunt beter deze fruitvliegjes bestrijden en dus voorkomen dan te genezen. Verwijder daarom onmiddellijk rottend fruit uit je fruitschaal en houd afvalcontainers hermetisch gesloten. Ruim de afwas onmiddellijk na het eten af  en laat nooit groenten en fruit in de keuken rijp worden. Doe je dat toch? Dek ze dan zo goed mogelijk af met versheidsfolie.

Een fruitvliegjes plaat bestrijden

Toch al vervelende fruitvliegjes in huis? Fruitvliegjes bestrijden doe je met een val die je makkelijk zelf maakt door een potje of een bakje te vullen met stukjes overrijpe banaan. Dek dit af met folie en prik er een gaatje in. Eenmaal in de kom is er voor de fruitvliegjes geen ontkomen meer aan. Een ander hulpmiddel om van deze vliegjes snel af te raken is een bakje gevuld met azijn en een scheut afwasmiddel. De vliegjes drinken van het azijn, maar zullen het afwasmiddelen niet overleven.
.
21
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 24 juli 2021
21
520
17

Comments

 • 14 sep
 • 0
Heb zo'n hekel aan die beestjes... Ik heb op mijn aanrecht een bakje appelazijn staan, huishoudfolie erover en daar met cocktailprikkers gaatjes in gemaakt. Werkt perfect :)
 • 14 sep
0
 • 4 sep
 • 0
Goede tips! Ik heb gelukkig niet veel last van fruitvliegjes, dus blijkbaar doe ik het goed hahaha. Mocht ik ze toch krijgen, dan weet ik nu hoe ik dit kan voorkomen.
 • 4 sep
0
 • 31 aug
 • 0
slechts 100.000 hersencellen, ter vergelijk; wij hebben er 100 miljard en dan toch zo irritant.
 • 31 aug
0
 • 30 juli
 • 0
Het blijft inderdaad hinderlijk dat ze steeds weer opduiken. Toch maar weer de strijd aangaan met deze tips.
 • 30 juli
0
 • 29 juli
 • 0
Het fruit zolang mogelijk in de koelkast bewaren en er een paar uur voor consumptie op de schaal leggen.
 • 29 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen