Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe kun je een ui snijden zonder te huilen?

Het snijden van uien wordt vaak gezien als een vervelend werkje. Dit heeft vooral te maken met het gegeven dat je ogen vaak beginnen te tranen tijdens het bewerken van een ui. Hoe komt het dat je moet huilen en wat kun je eraan of tegen doen?

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
6
16
12
uien zijn onmisbaar in de keuken
uien zijn onmisbaar in de keuken

De ui is de populairste groentesoort ter wereld

Het consumeren van uien is in Nederland zeer populair. Gemiddeld eet een Nederlander vier tot vijf kilo uien per jaar. Deze uien worden vooral verwerkt in een flink aantal gerechten. Hierbij kan men denken aan puur Hollandse producten, zoals hutspot, maar ook aan internationale gerechten. Van pastasaus tot curry en van pizza tot chili con carne. Uit oude geschriften is vastgesteld, dat de oorsprong van de ui dateert uit drieduizendjaar voor Christus. De ui werd in eerste instantie vooral verbouwd in het Midden-Oosten. Met name de streek van Iran tot West-Pakistan en in het aangrenzende zuidelijk Rusland waren de bekende streken waar uien werden verbouwd. Vrij gauw daarna werd de ui ook verbouwd in China en in het oude India.


Nederland als belangrijkste exporteur van uien

Tegenwoordig wordt de ui bijna in de hele wereld verbouwd. Mede hierdoor is de ui een van de populairste groentesoorten ter wereld geworden. Ondanks het feit dat de ui bijna overal in de wereld wordt verbouwd, is Nederland toch ‘s werelds grootste leverancier van de ui. Jaarlijks wordt ruim een miljoen ton ui over de hele wereld getransporteerd. De ui gaat vanuit Nederland naar meer dan 60 verschillende landen. Dat Nederland 's werelds grootste leverancier van de ui is, komt onder anderen doordat men in Nederland het hele jaar door uien kan verbouwen.

Gezondheid en de ui als smaakmaker

Dat de ui zo populair is, heeft de ui vooral te danken aan zijn functie als smaakmaker. Daarnaast levert het eten van uien tal van gunstige effecten op voor de menselijke gezondheid. Het eten van uien kan namelijk preventief werken. De preventieve werking van de ui heeft betrekking op de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Door zijn lage aantal calorieën, kan het eten van uien ook prima gecombineerd worden met een dieet. Het blijkt zelfs uit medisch onderzoek, dat het eten van uien bijdraagt aan een vermindering van vetcellen.

Waarom moet je huilen, bij het snijden van uien?

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is het niet de sterke geur van de uien die ervoor zorgen dat veel mensen gaan huilen. Spontaan gaan huilen wanneer ze in aanraking komen met uien. Wanneer je uien gaat snijden, snij je de cellen van de ui kapot. Wanneer deze cellen kapotgaan, kunnen de stoffen die in deze cellen zitten vrij reageren. Het gaat hier vooral om het enzym allinase en een zwavelhoudende component. Zodra de cellen van de ui kapot worden gemaakt, gaan deze stoffen met elkaar en met de bijkomende lucht reageren. Hierdoor ontstaat er een zuur wat door een ander enzym weer wordt omgezet in een gas, synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas vervolgens in aanraking komt met het oogvocht, dan ontstaat er een zwavelzuurverbinding. Deze verbinding irriteert de ogen, waardoor het oog ter bescherming gaat huilen.

Hoe kun je een ui snijden zonder te huilen?

Het feit, dat men tijdens het snijden van uien moet huilen, komt vooral doordat mensen eigenlijk niet weten wat de reden is waarom mensen, tijdens het snijden van uien, moeten huilen. Hoewel we veelal zeggen dat we een ui gaan snijden, snijden mensen in vele gevallen de ui niet echt. In plaats van een ui te snijden, drukken ze het mes er doorheen. Door het mes door de ui te drukken, komt er meer druk op de cellen en komen er meer gassen vrij. Door het drukken komen er meer gassen vrij, dan wanneer men een ui echt gaat snijden met een scherp mes.

Tips om uien te snijden

Ondanks dat het huilen minder zal zijn wanneer men een ui echt gaat snijden, dan is echter het euvel nog niet helemaal verholpen. Het voorkomen, dat men moet huilen tijdens het snijden van uien, is dan ook vrij lastig. Onderstaande tips kunnen wel een bijdrage leveren om minder of niet te huilen tijdens het snijden van uien.
  • Wanneer je een ui gaat snijden kan het helpen om de ui voor gebruik eerst even in de vriezer of in een bakje met koud water te leggen. Doordat de ui koud is komen er minder gassen vrij.
  • Wanneer je een ui helemaal onder water snijdt, heb je zelfs geen enkele last van tranende ogen. Dit komt doordat de enzymen, die het tranen veroorzaken, niet vrijkomen.
  • Ook wanneer men tijdens het snijden van een ui een kaars brand in de keuken, zal men minder last hebben van tranende ogen.

Het wrijven in de ogen, tijdens het snijden van de uien, moet je vooral niet doen

Veel mensen beginnen in hun ogen te wrijven. Dit doet men spontaan tijdens het snijden van uien. Deze reactie is overigens erg logisch. De ogen beginnen tijdens het snijden van een ui immers te irriteren. Toch wordt de irritatie, aan de ogen door het wrijven in de ogen, vaak erger. Het erger worden van het tranen van de ogen wordt veroorzaakt omdat de kans groot is dat men uiensap aan de vingers heeft.

6
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
6
16
12

Comments

  • 17 juni
  • 1
Een kennis van mij deed altijd een duikbril op bij het snijden van uien.
Ik eet vaak kauwgom, vraag me niet hoe het werkt, maar het helpt.
1
  • 16 juni
  • 1
Dit wist ik nog niet. Dankjewel!
1
  • 14 juni
  • 1
Leuk geschreven, we gaan die tips moeten onthouden, is interessante om weten.
1
  • 12 juni
  • 0
Handig, ga het proberen!
0
  • 12 juni
  • 1
Hopen dat deze tips werken! Ben altijd heel ui-gevoelig hahaha
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen